Enterprise Europe Networkin asiantuntija Johanna Marin-Hyppönen.

Neuvontapalvelut: EU:n tukemia lainoja, takauksia ja pääomasijoituksia yrityksille

Useimmat eurooppalaiset yritykset turvautuvat pankkilainoihin yritystoiminnan eri vaiheissa. Lainan saaminen voi kuitenkin olla vaikeaa erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille, jos yrityksellä ei ole tarvittavia vakuuksia, kirjoittaa Enterprise Europe Networkin asiantuntija Johanna Marin-Hypppönen.

Euroopan unioni tukee yrittäjiä ja yrityksiä monilla erilaisilla ohjelmilla. EU:n tutkimus- ja kehitysohjelmien lisäksi yrityksille on tarjolla EU:n tukemaa rahoitusta, kuten

  • lainoja,
  • takauksia ja
  • pääomarahoitusta paikallisten rahoituksen välittäjien, kuten esimerkiksi pankkien, rahoituslaitosten ja pääomasijoitusyhtiöiden kautta.

EU:n tukemia lainoja voi käyttää esimerkiksi tutkimukseen ja innovointiin tehtäviä investointeja varten. EU:n tarjoaman takauksen avulla yrityksillä on mahdollisuus saada rahoitusta helpommin tai paremmilla ehdoilla.

Kaikki yritykset voivat hakea rahoitusta koosta tai toimialasta riippumatta. EU antaa joka vuosi tukea yli 200 000 yritykselle.

Päätöksen EU:n rahoituksen tarjoamisesta tekevät paikalliset rahoituslaitokset ja sijoittajat, kuten pankit, pääomasijoittajat tai bisnesenkelit. EU:n tuen ansiosta paikalliset rahoituslaitokset voivat antaa lisärahoitusta yrityksille. Rahoituslaitokset määrittävät rahoituksen ehdot; määrän, laina-ajan, koron ja maksut.

Access2Finance.eu -sivustolta löytyy tietoa rahoituslaitoksista, jotka tarjoavat Euroopan investointipankkiryhmän, InvestEU:n ja muiden EU-ohjelmien avulla tuettuja lainoja ja pääomarahoituksia.

Hyödyntääksesi EU:n tukemia lainoja, takauksia ja pääomarahoituksia, toimi seuraavasti:

  • Valitse www.access2finance.eu -sivustolla olevasta kartasta maa, missä yrityksesi sijaitsee. Hakutoiminnon avulla voit etsiä yrityksellesi sopivaa rahoitusta muun muassa rahoitusmuodon, rahoituksen määrän, yrityksesi koon tai toimialan mukaan.
  • Ota yhteyttä rahoituslaitokseen, joka tarjoaa rahoitusta yrityksesi tarpeita varten.
  • Hae EU:n tukemaa rahoitusta suoraan rahoituslaitoksesta.

Yrityksillä on EU:n vakavaraisuusasetuksen 431 artiklan perusteella myös oikeus saada luottolaitoksilta palautetta niiden tekemästä luottopäätöksistä. Palaute auttaa yrityksiä hahmottamaan yrityksen taloudellista tilannetta ja parantamaan yrityksen mahdollisuuksia saada rahoitusta tulevaisuudessa.

Johanna Marin-Hyppönen
asiantuntija
Kansainvälistyminen
maa- ja markkinatieto,
EU-rahoitus, kansainväliset yrityskontaktihaut
Enterprise Europe Network/Helsingin seudun kauppakamari

Lisäys 12.6. kello 18.12: toisin kuin uutiskirjeemme otsikossa luki EU:n tukemia lainoja, takauksia ja pääomasijoituksia yrityksille ei esitetä korotettavaksi. Uutiskirjeeseen oli jäänyt vanha otsikkopohja. Pyydämme anteeksi virheellistä uutiskirjeotsikkoa.

Lue myös

Q&A: Finnveran viennin rahoitusratkaisut

Vientitakuulaitos Finnvera tarjoaa suomalaisen viennin turvaksi laajan paletin takuita viennin luottoriskien varalta sekä rahoitusta ostajalle.

Finnish AI Region EDIH: tekoälyn kärkihanke pk-yrityksille

Finnish AI Region EDIH-hankkeen tavoitteena on nopeuttaa ja laajentaa tekoälyn käyttöönottoa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä....

Neuvontapalvelut: Rahat jäivät saamatta, mitä verotuksessa tulee huomioida

Yrityksellä voi olla myös rahoituslainoja, joita se ei kykene maksamaan, mistä seuraa lainan myöntäjälle luottotappioita....