Helsingin toimisto
Käyntiosoite: Kalevankatu 12, 00100 Helsinki
Postiosoite: PL 68, 00131 Helsinki
Puhelin: 09 228 601 (vaihde)
kauppakamari@helsinki.chamber.fi
Työpaikkakiusaamisella tarkoitetaan toistuvaa, pitkäkestoista ja järjestelmällistä käyttäytymistä, joka aiheuttaa kohteelleen erityisesti terveyteen liittyvää haittaa. Työturvallisuuslain näkökulmasta kiusaaminen rinnastuu häirintään ja epäasialliseen kohteluun, johon työnantajan on lain mukaan puututtava viipymättä ja oma-aloitteisesti.
Kiusaaminen voi ilmetä monin eri tavoin, esimerkiksi:
On kuitenkin tärkeää muistaa, että kaikki ristiriitatilanteet eivät täytä lain tarkoittaman kiusaamisen kriteerejä. Esimerkiksi työnantajan työnjohtovaltaan perustuvat, perustellut päätökset ja kurinpidolliset toimet eivät ole kiusaamista, vaikka ne saattavat tuntua hankalilta työntekijän näkökulmasta. Satunnaiset työyhteisössä ilmenevät konfliktit tai tunteidenpurkaukset eivät myöskään automaattisesti merkitse kiusaamista, mutta niihin puuttuminen on silti tärkeää, sillä pitkään jatkuessaan ne voivat johtaa vakavampiin ongelmiin.
Työnantajalla on vastuu luoda työympäristö, jossa kiusaamista ei pääse syntymään. Tämä voidaan varmistaa seuraavilla keinoilla:
Työnantajalla, erityisesti esihenkilöillä, on työturvallisuuslain nojalla velvollisuus reagoida heti, kun tieto koetusta kiusaamisesta tulee ilmi. Jos työnantaja laiminlyö tämän velvollisuuden, kysymykseen voi vakavimmillaan tulla työturvallisuusrikos.
Jos työntekijä kokee joutuvansa epäasiallisen kohtelun kohteeksi, hänen tulisi ensisijaisesti ilmoittaa kiusaajalle, että käyttäytyminen on sopimatonta ja pyytää sen lopettamista välittömästi. Jos tämä ei auta, asiasta tulee ilmoittaa työnantajalle, luottamusmiehelle tai työsuojeluvaltuutetulle. Ilmoituksessa tulisi selkeästi kuvata, miten kiusaaminen on ilmennyt, kuka siihen on syyllistynyt ja milloin kiusaamista on tapahtunut.
Työnantajan tulee tällaisissa tapauksissa:
Työpaikkakiusaaminen on koko työyhteisöön vaikuttava ongelma, johon työnantajien tulee suhtautua vakavasti ja johon puuttumiseen lainsäädäntö asettaa työnantajille selkeät velvollisuudet. On hyvä muistaa, että kiusaamiseen puuttuminen ei ole ainoastaan juridinen velvoite, vaan myös keskeinen tekijä työyhteisön hyvinvoinnin ja psykologisen turvallisuuden ylläpitämisessä.
Vaikka kaikissa tapauksissa ei todettaisi olevan kyse työturvallisuuslain mukaisesta häirinnästä tai epäasiallisesta kohtelusta, on kiusatuksi joutuneen kokemus silti todellinen. Siksi kaikenlaiseen huonoon käytökseen on syytä puuttua ajoissa ja selkeästi.
Janita Päivämaa
juristi
Neuvontapalvelut
Helsingin seudun kauppakamari
Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin.
Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme
Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.
Helsingin seudun kauppakamari on Suomen monipuolisin ajankohtaiskouluttaja.
Tutustu HR:n ja työsuhteen aihealueen koulutuksiin. Mikäli kiinnostuit, ilmoittaudu mukaan.