Artikkelikuva

Viikon kysymys: EU:n ulkopuolelta rekrytointi ja pikakaista

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kysymys

Olemme palkkaamassa työntekijän asiantuntijatehtäviin EU:n ulkopuolelta. Mikä on pikakaista ja miten nopeasti työntekijä pääsee saapumaan Suomeen pikakaistalla? 

Vastaus

Pikakaista tarkoittaa nopeutettua oleskelulupahakemuksen käsittelyä, jolla saa sähköiselle oleskelulupahakemukselle päätöksen 14 vuorokauden kuluessa. Pikakaistalla kolmannen maan kansalainen voi hakea oleskelulupaa erityisosaamista vaativaan asiantuntijatehtävään (erityisasiantuntijan oleskelulupa), kasvuyrittäjän oleskelulupaa, Euroopan unionin sinistä korttia, oleskelulupaa asiantuntijana yrityksen sisäisen siirron yhteydessä (ICT-oleskelulupa) sekä oleskelulupaa perhesiteen perusteella edellä mainittujen perheenjäsenenä. Pikakaistalla voi hakea vain ensimmäistä oleskelulupaa. Oleskelulupaa ei voi hakea pikakaistalla, jos henkilö on jo Suomessa. 

Pikakaista edellyttää sähköisessä Enter Finland -palvelussa asioimista sekä työntekijältä että työnantajalta. Työntekijä jättää oleskelulupahakemuksen liitteineen Enter Finlandissa ja maksaa hakemuksen palvelussa ennen sen lähettämistä. Työntekijän täytyy käydä tunnistautumassa viiden työpäivän sisällä hakemuksen jättämisestä. Lisäksi työnantajan tulee täyttää työehdot oleskelulupahakemukseen työnantajan Enter Finlandissa viimeistään kahden työpäivän sisällä siitä, kun työntekijä on jättänyt hakemuksen Enter Finlandissa. 

Pikakaistaan liittyy pitkäaikaisen eli niin sanotun kansallisen D-viisumin käyttöönottaminen. D-viisumi voidaan myöntää nopeutettua maahantuloa varten hakemuksesta kolmannen maan kansalaiselle, jolle on myönnetty erityisasiantuntijan oleskelulupa, kasvuyrittäjän oleskelulupa, EU:n sininen kortti, oleskelulupa asiantuntijana yrityksen sisäisen siirron yhteydessä tai oleskelulupa perhesiteen perusteella edellä mainittujen perheenjäsenenä. D-viisumia haetaan Enter Finlandissa samanaikaisesti oleskeluluvan kanssa ja se mahdollistaa Suomeen saapumisen heti sen jälkeen, kun oleskelulupahakemukseen on tehty myönteinen päätös ja henkilö on saanut passiinsa D-viisumitarran. Oleskelulupakorttia ei enää tarvitse odottaa ulkomailla, vaan henkilö saa sen Suomessa.  

Jos henkilö tulee viisumivapaasta maasta, hän ei tarvitse D-viisumia. Myös viisumivapaasta maasta pikakaistalla oleskelulupaa hakeva henkilö voi valita, haluaako hän vastaanottaa oleskelulupakortin Suomessa vai ulkomailla. Jos hän valitsee, että oleskelulupakortti toimitetaan Suomeen, henkilö voi saapua Suomeen heti sen jälkeen, kun oleskelulupahakemukseen on tehty myönteinen päätös. Jos taas henkilö ilmoittaa vastaanottavansa oleskelulupakortin ulkomailla, hän voi matkustaa Suomeen oleskelulupakortin saamisen jälkeen. 


Anette Laiho
lakimies, Helsingin seudun kauppakamari

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Viikon kysymys: vienti-ilmoituksen antaminen

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Viikon kysymys: erityisasiantuntijan oleskelulupa

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Viikon kysymys: lähdevero ulkomaiselle yritykselle maksetusta työkorvauksesta

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.