Artikkelikuva

Viikon kysymys: kooste

Pohditko kirjanpitoa tai verotusta? Tarvitsetko työsuhdeasioihin liittyviä lakineuvoja? Verkkosivuillamme julkaistava Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin lakiasioihin.

Kilpailukieltosopimus

Laki muuttui kilpailukieltosopimusten osalta vuoden vaihteessa ja kilpailukieltoajalta on jatkossa maksettava työntekijälle korvausta. Meillä on myyjien työsopimuksissa 6 kuukauden kilpailukieltosopimus. Kaikki myyjät ovat olleet pitkään talossa ja haluamme pitää heidän sopimuksensa ennallaan.

Emme kuitenkaan haluaisi jatkossa solmittavissa työsopimuksissa sitoutua maksamaan heti kuuden kuukauden mittaisesta kilpailukiellosta, jos työsopimus jääkin lyhyeksi esimerkiksi, siksi että työntekijä päättää työsopimuksen koeaikana tai irtisanoutuu ensimmäisten työsuhdevuosien aikana. Miten meidän kannattaisi asia sopia?


Aktivoitavat kustannukset sekä pidennetty tilikausi

Hankimme kalliin tuotantokoneen. Voidaanko taseeseen kirjata myös käyttöönotosta sekä koulutuksesta liittyvät kulut?

Tilikautemme on poikkeuksellisesti 18 kuukautta, kuinka poistot tulee kirjata? Poistolaskennassa käytämme sumu-poistona 8 v tasapoistoa.


Pitämättömät vuosilomat

Työntekijällä on pitämättömiä vanhoja vuosilomia, joiden osalta lomakaudet ovat jo menneet. Lomat ovat jääneet pitämättä, koska työntekijä ei halua pitää lomaa. Voiko työnantaja maksaa lomat lomakorvauksena vai mitä tulisi tehdä?


Omien osakkeiden myyminen

Voiko osakeyhtiö myydä omia osakkeitaan?


Tietokoneohjelmiston hankinta

Mitä pitää ottaa huomioon, kun olemme hankkimassa tietokoneohjelmistoa Britanniasta? Minkälaisia ilmoituksia pitää tehdä ja miten alv-käsittely tehdään?


Työntekijämäärään sidotut velvollisuudet

Millaisia työntekijämäärään sidottuja velvollisuuksia työnantajalla on?


Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?
 

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Viikon kysymys: vienti-ilmoituksen antaminen

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Viikon kysymys: erityisasiantuntijan oleskelulupa

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Viikon kysymys: lähdevero ulkomaiselle yritykselle maksetusta työkorvauksesta

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.