Bluefors valmistaa laitteita varastoon

Alansa huippuyhtiö valmistaa nyt laitteita varastoon

Koronavirus ei ole pysäyttänyt Blueforsin tieteellisten jäähdyttimien tuotantoa, mutta maan rajojen sulkeutuminen aiheuttaa kahdenlaista päänvaivaa.

Ultramatalien lämpötilojen jäähdyttimiä valmistava Bluefors jatkaa koronakriisistä huolimatta toimintaansa Helsingin Pitäjänmäessä, mutta tuotantolaitoksissa käytössä ovat erikoisjärjestelyt henkilöstön terveyden turvaamiseksi. Yritys työllistää vajaat 200 henkilöä.

– Tehostettu siivous on luonnollisesti käytössä. Lisäksi olemme porrastaneet tuotannossa työaikoja niin, että samassa tilassa työskentelevien määrä on minimoitu. Toimihenkilöistä suurin osa tekee etätöitä, yhtiön Head of People Operations Hanna Puura luettelee.

Tuotannon jatkamiseen lähes normaalisti vaikuttaa Puuran mukaan oleellisesti se, että yrityksen toiminta oli jo ennestään hyvin suunniteltu ja joustoille oli jätetty pelivaraa. Kriittisiä materiaaleja ja komponenttejakin löytyy varastosta.

– Lisäksi meillä on ollut hyvä lähtökohdat porrastaa työaikoja ja etsiä joustavampia toimintatapoja. Yrityksellä ei ole alun perinkään kovin jäykkiä päätöksentekomalleja, vaan pystymme tekemään nopeita päätöksiä. Paljon apua on myös porukan yhteishengestä, joka on vahvistunut entisestään.

Rajojen sulkeutuminen suurin haaste

Bluefors kuuluu oman alansa johtaviin toimijoihin maailmassa. Yrityksen valmistamia kryostaatteja tarvitaan esimerkiksi kvanttitietokoneiden kehittämisessä, informaatioteknologiassa, hiukkasfysiikassa ja radioastronomiassa. Hanna Puuran mukaan koronakriisistä huolimatta uusia tilauksia tulee, sillä tieteellinen tutkimustyö maailmalla jatkuu.

Yritysten tuotanto menee lähes kokonaisuudessaan kansainvälisille markkinoille. Valtioiden rajojen sulkeutuminen aiheuttaakin nyt ongelmia kahdella tapaa.

Ensimmäinen niistä on, että Blueforsin fyysikot eivät pääse matkustamaan asiakkaiden luokse tekemään laitteiden asennuksia ja lopputestauksia.

– Pystymme tekemään laitteita varastoon tai jopa toimittamaan niitä asiakkaan varastoon ulkomaille, mutta käyttöönottoja on jouduttu siirtämään.

Kansainväliset rekrytoinnit jäissä

Rajojen sulkeutumisen toinen haaste liittyy osaavan työvoiman saamiseen. Blueforsilla on työntekijöitä lähes 30 kansallisuudesta, sillä esimerkiksi kylmäfysiikan osaajia ei löydy riittävästi Suomesta.

– Kansainväliset rekrytoinnit ovat nyt pysähdyksissä, kun työ- ja oleskelulupia ei myönnetä, eivätkä ihmiset pääse matkustamaan.

Puura kertoo, että muutama työsopimuksen jo allekirjoittanut asiantuntija odottaa parhaillaan pääsyä Suomeen.

– Tilanteen pitkittyessä he saattavat jättää kokonaan tulematta. Näin menettäisimme osaamista ja rekrytointiin käytetyn ajan. Epävarmuus poikkeustilanteen kestosta on kaikille se kaikkein pahin juttu.

Matkustuskieltojen myötä myös asiakastapaamiset, messumatkat ja asiakkaiden tehdaskäynnit Suomeen ovat toistaiseksi jäissä. Puuran mielestä onni onnettomuudessa kuitenkin on, että säästyneen ajan voi käyttää tulevan suunnitteluun.

– Nyt on enemmän aikaa miettiä omaa tekemistä ja tehdä pitkän tähtäimen suunnittelua. Pystymme taas edistämään muiden kiireiden keskelle jääneitä kehitysprojekteja.

Kvanttitieto­koneiden ennustetaan mullistavan laskennan, ja jäähdyttimet niihin tehdään Pitäjänmäellä

”Missään muualla kuin Suomessa ei osata valmistaa välttämätöntä osaa yhtä taitavasti”

Lue Hesarin artikkeli:

Helsingin sanomat

Lue myös

Päivitetty 17.12.2024: Ukrainan sodan vaikutukset yrityksiin

Olemme koonneet pakotteisiin liittyvää tietoa, tietolähteitä ja toimintaohjeita tähän artikkeliin. Venäjän aloitettua täysimittaisen hyökkäyssodan ja...

Lausunto: ehdotus Helsingin kaupungin rakennusjärjestyksen tarkistamiseksi

Yleistä Helsingin kaupunki on päivittämässä vuonna 2010 voimaan tullutta rakennusjärjestystään. Lähtökohtana ovat uuden kaupunkistrategian 2021-2025...

Bluefors ammentaa kasvua suomalaisesta osaamisesta

Kvanttitietokoneiden jäähdytyslaitteita valmistava Bluefors mieltyi Helsinkiin, sillä läheltä löytyy tarvittavaa huippuosaamista yrityksen tutkimus- ja tuotekehitykseen.