Helsingin toimisto
Käyntiosoite: Kalevankatu 12, 00100 Helsinki
Postiosoite: PL 68, 00131 Helsinki
Puhelin: 09 228 601 (vaihde)
kauppakamari@helsinki.chamber.fi
Europarlamentaarikko Henna Virkkusen mukaan Brexit ja koronapandemia ovat lisänneet merkittävästi EU-neuvottelujen vaikeuskertoimia.
Eurooppa-neuvosto on kuitenkin päässyt sopuun EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä (MFF) ja elpymispaketista (Next Generation EU) heinäkuussa 2020. EU:n yhtenäisyyden kannalta elpymispaketilla on iso merkitys.
Oikeusvaltion edistäminen on ollut Suomelle tärkeä asia.
EU:n tulevaisuuden kannalta keskeinen kysymys on, pystytäänkö EU:ssa puuttumaan, jos jäsenvaltiot liukuvat autoritäärisiin suuntiin, pois demokraattisista arvoista. Virkkunen arvioi, että erityisesti Puolassa ja Unkarissa oikeusvaltiokehitys on ollut huolestuttavaa jo pitkään. EU-parlamentti äänestänee oikeusvaltioasetuksesta joulukuun täysistunnossa.
Elpymispaketti Next Generation EU -elpymisrahoitus ottaa nyt ensimmäistä kertaa lainaa EU:n budjettia vastaan. Suurin osa paketista osoitetaan komission jakoperusteiden mukaisesti rahaa kriisistä eniten kärsineille maille ja aloille. Edellytyksenä on, että elpymistoimet toteuttavat vihreää ja digitaalista siirtymää.
Paketti on kertaluontoinen: rahat jaetaan vuosina 2021–2023 ja lainan takaisinmaksu hoidetaan vuosina 2028–2058. Virkkusen mukaan paketti maksetaan takaisin EU:n budjetin kautta. Budjettiin aletaankin nyt kerätä varoja, muun muassa muovi- ja jätemaksuilla. Myös päästökauppaa suunnitellaan laajennettavaksi siten, että siitä kertyisi rahoitusta.
EU:n monivuotiseksi rahoituskehykseksi on sovittu 1 074,3 miljardia euroa vuosille 2021–2027. Kehyksen kokonaismenoista 30 prosenttia osoitetaan ilmastotoimiin ja vuositasolla 7.5–10 prosenttia kohdistetaan biodiversiteetin suojeluun. Muutoin rahoituskehyksen rakenne noudattaa perinteistä kaavaa: maatalous ja koheesiovarat ovat kehyksen suurimmat menoerät.
Vihreän kehityksen ohjelma Green Deal pyrkii kunnianhimoisesti kohti ilmastoneutraaliutta. Tavoitteena on, että EU olisi ensimmäinen ilmastoneutraali talousalue vuoteen 2050 mennessä – ei vain EU:n osalta vaan myös kaikkien jäsenvaltioiden osalta.
Virkkunen arvioi, että Suomessa kaikki teollisuuden alat ovat olleet erittäin sitoutuneita hiilineutraalisuustavoitteisiin. Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali jo vuoteen 2035 mennessä.