Pia Pakarinen on Helsingin seudun kauppakaarin toimitusjohtaja.

Toimitusjohtajalta: Onhan yrityksesi tulevaisuudenkestävä?

Myös pienet ja keskisuuret yritykset joutuvat selvittämään toimintansa vastuullisuusvaikutuksia, kirjoittaa toimitusjohtajamme Pia Pakarinen. Suurten yritysten arvoketjut ja uudet säädökset edellyttävät sitä.

Vastuullisuusraportointia vaaditaan pörssiyrityksiltä ja suurilta yrityksiltä. Koska suuryritys on raportointivastuussa koko arvoketjunsa vastuullisuudesta, se joutuu keräämään vastuullisuustietoja myös alihankkijoiltaan. Kuuluminen ison yrityksen arvoketjuun edellyttää siis pieniltä ja keskisuurilta yrityksiltä kykyä tunnistaa, mitata ja raportoida toimintansa vastuullisuusvaikutuksia.

Jos yrityksesi tavoittelee asiakkaikseen isoja yrityksiä tai tarvitsee rahoitusta, kannattaa panostaa hyvissä ajoin standardin mukaiseen kestävyysraportointiin. Euroopan tilinpäätösraportoinnin neuvoa-antava ryhmä (EFRAG) kehittää pk-yrityksiä varten vapaaehtoisen raportoinnin mallia, jota kutsutaan nimellä VSME. Mallin kehittämistyön taustalla on tarve luoda listaamattomille pk-yrityksille ja mikroyrityksille standardi, jonka avulla ne voivat vastata pankkien, arvoketjunsa kumppaneiden ja asiakkaidensa vaatimuksiin ja tiedusteluihin. Standardi julkaistaneen viimeistään vuoden 2025 alussa.

Yhteistyökumppanuuksia raportointivelvollisista suuryrityksistä hakevan pk-yrityksen on siis välttämätöntä tutustua kestävyysraportointiin. Euroopan unionissa on kuitenkin vireillä muutakin.

Uusi ekosuunnitteluasetus astui voimaan heinäkuussa 2024. Ekosuunnitteluasetus lisää vaatimuksia tuotteiden kestävyydestä, kierrätettävyydestä ja niiden elinkaaren ympäristö- ja ilmastovaikutuksien hallinnasta. Asetusta sovelletaan kaikkiin tavaroihin markkinoilla, muutamia poikkeuksia, esimerkiksi elintarvikkeita, lukuun ottamatta. Asetus koskee myös mikro- ja pk-yritysten tuotteita.

Apua vaatimusten viidakosta selviämiseen saa Kauppakamarin jäsenneuvonnasta >>

Kaikki – kuten muutos yleensäkin – alkaa siitä, että yrityksen johto sitoutuu vastuullisuustyöhön ja nostaa sen tärkeiden asioiden listalle.

Parannamme Helsingin seudun kauppakamarissa myös omaa toimintaamme.

Meillä suoritettiin lokakuun alussa WWF:n Green Office -auditointi. Hyvin menneen auditoinnin ansiosta voimme käyttää nyt WWF Green Office -logoa. Vastikään valmistuneessa tilojemme peruskorjaushankkeessa hyödynnettiin ja uudistettiin mahdollisuuksien mukaan vanhaa ja haettiin ekologisia ratkaisuja.

Kehityskohteitakin löytyi vielä muun muassa matkustustapasuosituksesta, hankintojen sisäisestä ohjeistuksesta, digipalvelujen hiilijalanjäljen seurannasta ja tapahtumissa tarjottavasta ruoasta. Palaamme teemoihin seuraavan vuoden aikana.

Pia Pakarinen
toimitusjohtaja
Helsingin seudun kauppakamari
X (twitter): Pia_Pakarinen
LinkedIn: Pia Pakarinen

Lue myös

Toimitusjohtajalta: Huoltotunnelin uudistaminen olisi win-win-win-ratkaisu Helsingin ydinkeskustalle

Helsingin ydinkeskustassa käy päivittäin 80 000 ihmistä vähemmän kuin ennen pandemiaa....

Toimitusjohtajalta: MAL-sopimuksessa paalutetaan valtion ja kuntien panostukset seudun kehittämiseen

MAL-sopimuksissa sovitaan valtion ja kuntien panostuksista menettelyssä mukana olevien seitsemän kaupunkiseudun...

Toimitusjohtajalta: Hallitusohjelma lupaa Helsingin seudulle raideinvestointeja ja koulutuspaikkoja

Osaajapula on polttavin nimenomaan Helsingin seudulla. Hallitusohjelmassa pyritään työllisyyden nostamiseen vähintään...