Artikkelikuva

Uskallammeko unelmoida paremmasta maailmasta tekoälyn kanssa?

Aurinkoisissa merkeissä vietetty Naantali 24h -tapahtuma kokosi 28.–29.5. jälleen suuren joukon yhteiskunnallisia ajattelijoita ja vaikuttajia keskustelemaan, tällä kertaa tekoälyn ja yhteiskunnan tulevaisuudesta. Vuorokauden aikana kuultiin oivaltavia inspiraatiopuheenvuoroja, pohdittiin pienryhmissä ja pöytäseurueissa sekä jaettiin lopuksi yhteisesti ajatuksia suuressa keskusteluringissä.

Inspiraatiopuheenvuorossaan Accenturen Suomen maajohtaja Susanna Takkunen painotti, että organisaatiot menestyvät ainoastaan jos ne osaavat muuttua. Milttonin ja Nordic West Officen johtava neuvonantaja Alku Sirén puolestaan kannusti inhimillisyyteen kohtaamisissa ja rohkeuteen suhtautumisessa tekoälyyn:

“Käytämme ummehtuneita tarinoita kuvaamaan tekoälyä, ja tekoäly jatkaa jumiin urautuneita tarinoitamme maailmasta. Murtaudutaan ulos raittiiseen ilmaan! Keksitään sekä itsellemme että tekoälylle kutkuttavampia ja kauniimpia tarkoituksia.” 

Lopuksi aivotutkija Katri Saarikivi muistutti inhimillisen järjenkäytön arvosta ja tarpeesta tekoälyn tuomien muutosten keskellä. Lisäksi kuultiin toimittaja Kari Veijosen puheenvuoro Itämeren puolesta.

Puheiden ja lounaan jälkeen keskustelijat jatkoivat Naantalin Kaivohuoneelta paikallisten isäntäperheiden koteihin syventymään pääteemaan eri näkökulmien kautta. Näkökulmina olivat muun muassa politiikka, turvallisuus, hyvä elämä sekä kulttuuri ja kauneus. Pienryhmäkeskustelut käytiin ilman mainintoja puhujien titteleistä, mikä sai paljon kiitosta.

Tapahtuman toinen päivä toi keskustelijat yhteen purkamaan ryhmissä pohdittuja näkemyksiä sekä esittämään heränneitä kysymyksiä. Toistuvina havaintoina nousivat esimerkiksi teeman filosofinen luonne, tekoälyn sääntelyn näkymät sekä taipumus dystopiahenkiseen ajatteluun. Moni kuitenkin mietti, mitä tekoälyn ja yhteiskunnallisen kehityksen piileviä, positiivisia mahdollisuuksia emme kenties osaa tai uskalla havaita? Usea puhuja korosti myös tarvetta valoisalle ajattelulle, jaetun vastuun tärkeyttä sekä viime kädessä luottoaan ihmisyyden voimaan. Yleisesti osallistujat olivat tapahtumassa aktiivisella ja iloisella mielellä läsnä, ja moni kiitteli sekä sujuvaa tapahtumajärjestelyä että suoria ja hyvähenkistä kohtaamisia. 

Tapahtuman organisoivat yhdessä Naantalin kaupunki, Accenture, Helsingin seudun kauppakamari, Metropolia, Miltton ja Perheyritysten liitto. Kaivohuoneen osuudet juonsivat Milttonin Katri Makkonen ja Kaius Niemi.

”Oli ilo olla mukana järjestämässä Naantali 24h -tapahtumaa. Moninaiset kohtaamiset ja vuoropuhelut eri ihmisten kanssa tekoälystä virittivät ja avasivat uusia ja erilaisiakin näkökulmia aiheeseen. Keskusteluissa tunnistettiin myös osaamisen ja koulutuksen merkittävä rooli tekoälyn hyödyntämisessä niin, että se auttaa kehittämään yhteiskuntaa ja luomme toivoa tulevaisuuteen polarisaation synnyttämisen sijasta”, sanoo toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola Metropolia-ammattikorkeakoulusta.

”Naantali 24H-tapahtuma on erityinen, koska tapahtumassa voi keskustella kiireettömästi uusien ihmisten kanssa. Tämän vuoden tapahtuman teema – tekoäly – puhutti, ja toivottavasti myös pohdituttaa ja puhuttaa osallistujia tapahtuman jälkeen. Oli ilo olla mukana, kiitos kaikille osallistujille ja kanssajärjestäjille,” sanoo Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Pia Pakarinen.

”Tekoälyn vaikutukset ulottuvat kaikkialle yhteiskunnassa. On elintärkeää, että yrityksemme ovat valmiita ottamaan tekoälytyökalut hyötykäyttöön ja varautumaan sen tuomiin muutoksiin. Yhteistyöllä ja koulutuksella varmistamme, että tekoäly palvelee kaikkia tasapuolisesti. Kiitos upeista kohtaamisista ja keskusteluista Naantalissa. Oli ilo olla mukana”, painottaa Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen.

”Kokemus, jossa saimme kohdata ja vaihtaa ajatuksia moninaisista taustoista tulevien ihmisten kanssa, oli todella ainutlaatuinen. Päällimmäiseksi mieleeni jäi kiitollisuus mahdollisuudesta ja kutkuttava uteliaisuus tulevasta. Dialogi elää ja on tarpeellisempi kuin koskaan”, kiteyttää Accenture Suomen julkisten palveluiden ja terveydenhuollon johtaja Minttu Viitanen.

”Naantali 24h -tapahtumaan osallistuneet loivat väkevällä läsnäolollaan tunnelman, jossa kaikki tuntui mahdolliselta – niin tekoälyn kanssa, sen avulla kuin siitä huolimatta. Avoimet mielet ja keskustelukulttuuri loistivat parhaimmillaan! Ensi vuonna uudelleen!”, iloitsee vielä Milttonin Panu Mäenpää.

”Kutsuvierastilaisuuden isäntäkaupunki Naantali kiittää, että sillä oli jälleen tänäkin vuonna mahdollisuus koota yhteen valtakunnan johtavat asiantuntijat. Tilaisuuden toteutus vanhojen ja kokonaan uusien kumppanien kanssa sujui erinomaisesti. Inspiraatiopuheenvuorot loivat hyvän pohjan vilkkaana käyneille keskusteluille AI:n mahdollisuuksista ja haasteita. Pienryhmätyöskentelyt isäntäperheissä mahdollistivat tilaisuuteen osallistuneille tilaisuuden tutustua naantalilaisuuteen hieman pintaa syvemmälle. Kaupunki haluaakin erityisesti kiittää tilaisuuteen osallistuneita perheitä ja yhteistyötahoja kotiensa ja yritystensä tilojen avaamisesta tilaisuudelle”, päättää Naantalin kaupunginjohtaja Laura Leppänen.

Lue myös

Viikon kysymys: Millaisia huijausyrityksiä yrityksiin kohdistuu tekoälyn avulla?

Juristimme ja muut asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.

Toimitusjohtajalta: Tekoälyn käyttö on vielä harvojen harrastus

Kysyimme maaliskuussa Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksiltä, onko tekoäly todellisuudessa jo käytössä yrityksissä. Kyselyyn saatiin yli...

Business Espoon Elinkeinofoorumissa patisteltiin tekoälypolulle

Tekoäly on teollisuuden neljäs vallankumous, kuvaili Business Espoon Elinkeinofoorumin pääpuhuja Nokia-taustainen teknologiavisionääri ja tekoäly-yrittäjä Tero Ojanperä....