Kristiina Helenius, CEO, Nordic West USA puhui kauppakamarin syyskokouksessa 2020 ”Mihin Yhdysvaltain vaalitulos vaikuttaa – ja miten Amerikka muuttuu siitä huolimattakin”.

Trumpin perintö varjostaa myös Bidenin presidenttikautta

Joe Bidenin voitto Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on saanut monet toivomaan, että maailman talousmahti palaa taas raiteilleen. Suuntaa saadaan kyllä korjatuksi, mutta muutosvauhti voi jäädä vaatimattomaksi, muistutti Helsingin seudun kauppakamarin syyskokouksessa puhunut Nordic West Officen johtaja Kristiina Helenius.

Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat olleet jännitysnäytelmä, jonka viimeinen luku on edelleen kirjoittamatta. Istuva presidentti Donald Trump on väittänyt vaaleja vilpillisiksi ja saanut myös aktiivisimmat kannattajansa näkemystensä taakse.

Helsingin seudun kauppakamarin syyskokouksessa puhuneen Nordic West Office-konsulttitoimiston Pohjois-Amerikan toiminnoista vastaava johtaja ja partneri Kristiina Helenius muistuttikin, että vaalitulos oli lopulta voitto molemmille osapuolille.

– Trump saattoi hävitä presidenttiyden, mutta on silti näiden vaalien suurin voittaja. Hän sai kaikkien aikojen toiseksi suurimman äänimäärän, laajensi kannatustaan ja tavoitti talouspopulismillaan myös etniset vähemmistöt, Helenius muistutti webinaarina järjestetyssä Helsingin seudun kauppakamarin syyskokouksessa.

Hyvä tulos republikaaneille

Vielä suurempi voittaja on kuitenkin republikaaninen puolue. Puolue kasvatti kannatustaan ja hyvän vaalituloksen myötä Trump saadaan sivuun ilman isompaa sisäistä likapyykkiä.

– Presidenttejä tulee ja menee, mutta Trumpin kaudella republikaanit ovat saaneet haltuunsa oikeuslaitoksen kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. Bidenin kauteen vaikuttaa lopulta se, kuka hallitsee senaattia. Ja tämä tilanne elää edelleen ja ratkeaa lopullisesti vasta tammikuussa, Helenius muistutti.

Amerikkalainen liike-elämä on hänen mukaansa jo liputtanut demokraatti-presidentin puolesta, mutta senaattiin he toivovat pientä enemmistöä republikaaneille.

Trumpin jättämä poliittinen perintö on joka tapauksessa karu ja kolhuissa riittää Heleniuksen mukaan korjattavaa pitkälle tulevaisuuteen.

– Sisäpoliittinen tilanne on vaikea ja maa on jakautunut kahtia. Koronaepidemia on ryöstäytynyt täysin käsistä ja siitä aiheutuva talousromahdus on vasta tulossa. Myös rotumielenosoitukset ovat olleet laajempia kuin koskaan. Kaiken lisäksi virkakunta on pahasti hajallaan ja ministeriöissä on paljon virkoja auki. Eikä tätä tilannetta helpota Trumpin oma jarruttelu vaalituloksen tunnustamisessa ja vallanvaihdossa, Helenius totesi.

Uusia vientisaumoja myös suomalaisyrityksille

Bidenilla riittää työsarkaa myös ulkosuhteissa. Suhteet Kiinaan ovat erittäin kireät ja liittolaiset ovat muutenkin vähissä. Globalisaation arvostelulle ja talouspopulismille on ollut Yhdysvalloissa otollinen maaperä, mutta pikkuhiljaa siitä maksettu hinta on alkanut näkyä myös tavallisten amerikkalaisten kukkaroissa.

– Kauppasotaa Kiinan kanssa aletaan jo pitää epäonnistuneena, työpaikkoja katoaa ja hinnat nousevat, Helenius kertoi.

Moni odottaakin Yhdysvaltojen palaavan Joe Bidenin presidenttikaudella takaisin yhteisiin pöytiin. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, sillä istuvan presidentin taakkana on ohut mandaatti: toinen puoli kansalaisista on edelleen häntä vastaan.

Niinpä esimerkiksi nokkapokka Naton jäsenmaksuista tulee jatkumaan ja myös Kiina-suhteen muotoutumista odotetaan jännityksellä.

– Bidenin agendalla on kuitenkin paljon positiivisia asioita. Hän ajaa maahan ympäristöystävällisempää ja kestävämmän talouden mallia, jossa leikataan muun muassa fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Samalla aiotaan käynnistää mittavia infrahankkeita. Nämä kaikki tarjoavat uusia mahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille, Helenius vinkkasi.

Lue myös

Pääkaupunkieutu elää uusista osaajista

Suomen taloustaivaalle on koronapandemian ja Ukrainan sodan myötä uinut synkkiä suhdannepilviä, jotka varjostavat myös pääkaupunkiseudun tulevaisuudennäkymiä. Aalto-yliopiston...

Viikon kysymys: perintövero ulkomailla asuttaessa

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Sähköinen allekirjoitus ja sopimuksen muotovapaus

Sopimuksen muotovapaus Suomessa lähtökohta on sopimusten muotovapaus. Tämä tarkoittaa sitä, että sopimus voidaan tehdä kirjallisesti, suullisesti, konkludenttisesti...