Korkea teknologia ja sinisilmäisyys tekevät Suomesta mehevän kohteen yritysvakoilijalle

Kauppalehti: Korkea teknologia ja sinisilmäisyys tekevät Suomesta mehevän kohteen yritysvakoilijalle – Startup-firma voi kaatua yhdestä iskusta

Suomalaisyritykset kokevat tietoturvariskiensä kasvaneen. Yritysvakoilun riski tunnistetaan usein, mutta siihen ei reagoida.

Yritysvakoilu on uhka, johon suomalaisyritykset ovat viime vuosina alkaneet hiljalleen herätä. Asiantuntijoiden mukaan Suomi on otollinen kohde varkaille, jotka havittelevat yritysten tietopääomaa.

Helsingin seudun kauppakamarin Yritysvakoilu 2021 -selvityksessä joka neljäs vastaaja on työskennellyt yrityksessä, jonka epäillään olleen yritysvakoilun kohteena. Paljastuneista tekijöistä kaksi kolmasosaa oli ulkomaalaisia ja yksi kolmasosa kotimaisia tahoja. Yli puolesta tapauksista ei tehty minkäänlaista ilmoitusta viranomaisille. Reilu viidennes selvityksen tapauksista on johtanut yli miljoonan euron vahinkoihin yritykselle.

Selvityksen mukaan kybervakoiluun liittyvää riskienhallintaa tekee säännöllisesti vain alle neljännes yrityksistä. Noin 70 prosenttia tekee tätä satunnaisesti tai ei lainkaan.

Korkea teknologia vetää vakoilijan puoleensa

Helsingin seudun kauppakamarin yritysturvallisuusasiantuntija Panu Vesterinen on huolestunut yrityskentän puutteellisesta varautumisesta.

– Tietoisuus siitä, kuinka helposti yritykseltä voidaan anastaa tärkeitä tietoja, on kasvussa. Suomalaisilla on korkeaa teknologiaa ja tutkimusta, joten olemme houkutteleva kohdemaa urkinnalle. Silti liian moni yritys ei tunnista vaaraa eikä suojaa tai edes luokittele ehdottomasti salattavia tietojaan, kertoo Vesterinen.

Sähköisiin tietoverkkoihin kohdistuva kybervakoilu sekä puheluiden ja sähköpostien laiton sieppaus mielletään yleisimmiksi vakoilutavoiksi, mutta myös perinteisten urkintamenetelmien uhka tiedostetaan.

Juttu on julkaistu Kauppalehdessä 14.7.2021 (Tilaajille)

Yritysvakoiluselvitys 2021

Helsingin seudun kauppakamarin yritysturvallisuuteen liittyvien selvitysten tavoitteena on saada tietoa yritysten turvallisuuden tilanteesta. Tutustu uusimpaan selvitykseen!

Lue myös

Startupien avulla painovoimaa vastaan

Lasse Eriksson hakee Kalmarille nopeutta ja uusia ratkaisuja. Yksi tapa löytää nopeasti ratkaisuja on startup-yhteistyö.

Startup ratkaisee ongelman ja iso yritys skaalaa

Startup-yrittäjä Samuli Mannisen mielestä Euroopan malli olisi aivan nenän edessä: vanhoissa ja vahvoissa yrityksissä. – Jos me...

Startup-yhteistyö on oppimisen paikka myös pk-yritykselle

Isommat yritykset verkottuvat jo aktiivisesti usein vielä idea-asteella olevien startup-yritysten kanssa. Samaan patistellaan nyt myös pk-yrityksiä, joilla...