Shivani Shree ja Pankaj Kumar osallistuvat Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian ohjelmaan, jolla edistetään kansainvälisten opiskelijoiden työllistymistä.

Bluet hakee lisävoimia kansainvälisistä opiskelijoista

Kelluvasta rakentamisesta tunnettu Bluet hakee uusia osaajia ammattikorkeakoulujen kansainvälisistä opiskelijoista. Rekrytointiväylänä toimii kolmen oppilaitoksen IMIB-ohjelma.

Bluet Floating Solutionsin toimistolla Vantaan Martinlaaksossa on meneillään palaveri, johon yrityksen avainhenkilöiden kanssa osallistuvat ammattikorkeakoulun opiskelijat Pankaj Kumar ja Shivani Shree.

Kaksikko on mukana hankkeessa, jossa kehitetään laatustandardeja yrityksen kelluville ratkaisuille. Intiasta lähtöisin oleva Kumar opiskelee Haaga-Heliassa liiketaloutta ja hänellä on tutkinto koneenrakennuksesta Intiassa. Nepalilainen Shree taas suorittaa rakennusalan tietotekniikan opintoja Metropoliassa.

– Olen työskennellyt Bluetissa nyt puolisen vuotta ja sinä aikana olen oppinut paljon. Työskentelin aiemmin ohjelmistoalalla, mutta nyt tiedän, miten Bluetin toimialla toimitaan ja millaisia laatuvaatimuksia tuotteille asetetaan, Kumar summaa.

Kumar ja Shree ovat tulleet Bluetiin Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian aloittaman IMIB-ohjelman (Immigrants as Mentors for Internationalizing Businesses) kautta. Oppilaitokset käynnistivät ohjelman tämän vuoden alussa edistämään kansainvälisten ja maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden kontakteja yrityksiin ja työllistymistä Suomessa.

Ohjelmassa opiskelijat pääsevät osoittamaan osaamisensa työelämässä ammattikorkeakoulujen valmentajien ja yritysten opastuksella. Samalla yritykset voivat tutustua potentiaalisiin uusiin työntekijöihin.

Opiskelijat apuna luomassa standardeja

Vuonna 2016 perustettu Bluet suunnittelee ja rakentaa muun muassa kelluvia uima-altaita, ravintoloita sekä erilaisia majoitus- ja asuntohankkeita eri puolilla maailmaa. Suomessa Bluetin tunnetuin kohde on Allas Sea Pool Helsingin Katajanokalla.

Kansainväliset opiskelijat avustavat Bluetilla standardointityötä hakemalla eri lähteistä tietoa ja soveltamalla sitä yrityksen tarpeisiin.

– Tavanomaiseen rakentamiseen on laadittu paljon erilaisia standardeja, mutta kelluvasta rakentamisesta ne vielä käytännössä puuttuvat. Niitä tarvittaisiin esimerkiksi rakenteiden kantavuuden, tasapainon ja turvallisuuden määrittämiseen, Bluetin toimitusjohtaja Tytti Sirola sanoo.

Standardityöhön kannattaa Sirolan mukaan panostaa. Standardit vahvistaisivat asiakkaiden luottamusta siihen, että yritys pystyy tuottamaan laadukkaita ratkaisuja. Tämä toisi lisää kilpailuetua jo ennestään alan johtavalle toimijalle.

Yrityksellä on kovat kasvutavoitteet erityisesti kansainvälisille markkinoille, mikä lisää osaavien työntekijöiden tarvetta esimerkiksi ratkaisujen suunnitteluun, myyntiin ja markkinointiin. Tähän kansainväliset osaajat voivat Sirolan mielestä tuoda tervetullutta lisää.

Bluetissa kansainväliset opiskelijat tekevät pääsääntöisesti töitä toimistolla, jolloin he saavat ohjausta ja tukea työyhteisöltä. Kuvassa Shivani Shree (vas.) ja Pankaj Kumar. Taustalla yrityksen toimitusjohtaja Tytti Sirola.
Bluetissa kansainväliset opiskelijat tekevät pääsääntöisesti töitä toimistolla, jolloin he saavat ohjausta ja tukea työyhteisöltä. Kuvassa opiskelijat Shivani Shree (vas.) ja Pankaj Kumar. Taustalla yrityksen toimitusjohtaja Tytti Sirola. Etänä kokouksessa/linjoilla mukana Dina Saukko, R&D koordinaattori/konseptisuunnittelija ja Kimmo Saharinen, pääinsinööri ja perustajaosakas.

Bluet hakee opiskelijoista uusia työntekijöitä

IMIB-ohjelmaan osallistuminen on Sirolan mukaan luontevaa jatkoa yhteistyölle, jota Bluet on tehnyt aiemminkin Haaga-Helian kanssa. Yrityksessä on ollut esimerkiksi opiskelijoita tekemässä lopputöitään.

– Työpaikan löytäminen maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille Suomessa on erittäin hyvä tavoite. Siksi halusimme IMIB-ohjelmaan mukaan edistääksemme asiaa omalta osaltamme, Sirola perustelee.

Sirolan mukaan Bluetissa lähtökohtana on aina pidempiaikaisten suhteiden luominen opiskelijoiden kanssa. Heitä ei haluta hyödyntää ilmaisena työvoimana, jolle sanotaan hyvästit harjoitteluun varatun tuntimäärän täytyttyä.

– Tavoitteemme on tutustua opiskelijoihin, joille voimme tarjota pysyvää työpaikkaa ja saada näin lisävoimaa yrityksen kasvuun. Täysipäiväisen työsuhteen ohella opiskelijoista voi löytyä myös sopivia osa-aikatyön tekijöitä.

Tavoitteena täydellinen ”mätchi”

Sirolan mukaan Bluetissa työskennelleet opiskelijat ovat olleet motivoituneita työhön. Haasteena on kuitenkin löytää täydellinen ”mätchi”, jotta opiskelija voitaisiin palkata pysyvään työsuhteeseen valmistumisen jälkeen.
– Kyse ei ole vain henkilön osaamisesta. Hänen pitää olla myös sopiva persoona sopiakseen tiimiimme. Muuten rekrytointia ei tapahdu.

Potentiaalisten opiskelijoiden löytäminen edellyttää Sirolan mielestä tiivistä yhteistyötä yrityksen ja oppilaitoksen välillä.

– Toivomme, että oppilaitos valikoi meille tarjottavat opiskelijat tarkasti ja briiffaa heidät hyvin. Näin heidän ei tarvitse tulla sokkona yritykseen.

Kielimuurin kiertämiseen löytyy keinoja

Sirola arvioi, että kansainvälisten opiskelijoiden rekrytointeja saattaa jarruttaa kielimuuri. Monella työpaikalla työtehtävistä selviäminen vaatii ainakin välttävää suomen kielen taitoa.

– Myös meillä suomea tarvitaan monessa työtehtävässä. Olemme kuitenkin pystyneet palastelemaan opiskelijoille tehtäviä, jotka hoituvat englannillakin.

Sirola korostaa, että opiskelija tarvitsee hyvää ohjausta ja tukea työyhteisöltä. Sen vuoksi Bluetissa on käytäntönä, että opiskelijat tekevät pääsääntöisesti töitä toimistolla etätöiden sijaan.

– Kasvokkain tapahtuvan vuorovaikutuksen merkitys korostuu, mitä vieraammasta kulttuurista opiskelija tulee. Kyse on oppimatkasta, jossa meillä on mahdollisuus oppia kulttuurieroista positiivisella tavalla puolin ja toisin.

Yritystapahtuma kansainvälistymisen mahdollisuuksista, haasteista ja ratkaisuista 26.11.2024

Bluet-projektin tuloksista samoin kuin muista vastaavista IMIB-projekteista kuullaan tiistaina 26.11. klo 14.00–16.45 Helsingin seudun kauppakamarin ja kolmen ammattikorkeakoulun järjestämässä tilaisuudessa.

Ohjelma ja ilmoittautuminen KauppakamariKaupassa. Ilmoittaudu tilaisuuteen Kasvua ilman rajoja – kansainväliset osaajat avaimena maailmalle

Tilaisuudessa voit myös ilmoittautua IMIB-verkostoon – uusia noin kolmen kuukauden pituisia yritysprojekteja alkaa tammikuussa 2025.

Tämän lisäksi ohjelmassa on:

  • yritysten ja asiantuntijoiden näkemyksiä ja konkreettisia kokemuksia kansainvälistymisen mahdollisuuksista, haasteista ja ratkaisuista
  • tietoa kansainvälistymisneuvontaa ja ulkomaisia yrityskontakteja tarjoavasta Enterprise Europe Network -verkostosta
  • verkostoitumista yritysten, Enterprise Europe Networkin, ammattikorkeakoulujen kansainvälisten opiskelijoiden sekä uravalmentajien kanssa
  • Kielinä ovat joustavasti suomi ja englanti.

Lue myös

Lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle ulkomaalaislain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

1. Ulkomaalaislain muutosehdotuksessa esitetyt suoja-ajat työntekijöiden työttömäksi jäämisen yhteydessä ovat liian...

Business College Helsinki: monikulttuurinen työyhteisö on rikkaus

Taustalla oli alun perin tietenkin suuri tarve löytää tekijöitä yritykseen. ”Kuten alalla toimivat yritykset hyvin...

Helsingin seudulle tarvitaan vuosittain 20 000 uutta osaajaa

Osaajien houkuttelu on helpointa aloittaa tänne saapuvista opiskelijoista. Heillä on ollut alun perin riittävästi mielenkiintoa...