Artikkelikuva

Escrow-agentti tuo turvaa ohjelmistotoimituksiin

Mitä tehdä, jos yrityksesi tärkeä ohjelmistotoimittaja ajautuu yllättäen konkurssiin tai lopettaa tuotteensa ylläpidon? Kauppakamarin escrow-palvelun avulla saat kriittisten ohjelmien lähdekoodit ja muut tärkeät asiakirjat varmaan talteen kriisitilanteiden varalle.

Kun tietotekniikka ja ohjelmistot alkavat syystä tai toisesta tökkiä, käy lähes jokaisen yrityksen arki liki mahdottomaksi. Tuotanto tökkii, suunnittelu käy vaikeaksi eikä taloushallintokaan välttämättä pyöri täydellä teholla.

Hetkelliseksi toimintahäiriöksi oletettu ongelma muuttuu vielä monin verroin pahemmaksi, jos kyseisistä ohjelmistoista vastaava yritys on lopettanut niiden tuotetuen tai ajautunut pahimmillaan konkurssiin. Useimmissa tapauksissa ohjelmien ylläpitoon tarvittavat lähdekoodit pysyvät ohjelmistotoimittajilla myös konkurssitapauksissa, ellei asiasta ole etukäteen muuta sovittu.

Kriittinen tieto ja tekijänoikeudet turvaan

Tämä pulma on oivallettu myös Helsingin seudun kauppakamarissa, jonka escrow-palvelu turvaa yrityksen kannalta kriittisten ohjelmistojen toiminnan myös kriisitilanteissa.

– Kauppakamari on tässä palvelussa neutraali agentti ja sopimusosapuoli, joka saa talletettavakseen ohjelmistojen lähdekoodit. Roolimme takaa sen, että kyseiset materiaalit saadaan ongelmatilanteissa yrityksen käyttöön mahdollisimman nopeasti, digitaalisten palvelujen suunnittelija Miira Kolehmainen kertoo.

Sopimukseen voidaan sisällyttää myös monia muita kriittisiä asiakirja-aineistoja, kuten valmistusohjeita, reseptejä ja erilaisia tuotekehitysdokumentteja.

– Samalla varmistetaan, että niiden tekijänoikeudet säilyvät varmassa tallessa ja oikeissa osoitteissa, Kolehmainen lisää.

Sopimus syntyy yhteistyönä

Escrow-palvelun käyttöönottoon tarvitaan kaikkien osapuolten suostumus.

Asiaa kannattaakin pohjustaa ensin ohjelmistotalon kanssa ja sorvata mallisopimus, johon haetaan yhteinen näkemys toimintalinjoista. Tätä varten palvelusta löytyy valmis sopimuspohja, jota käyttämällä kaikki tarpeellinen tulee huomioiduksi.

Tämän jälkeen sopimusluonnos lähtee kauppakamarin asiantuntijoiden käsiteltäväksi. Kun tarvittavat täsmennykset on tehty ja sopimukseen on saatu kaikkien osapuolten allekirjoitukset, luovutetaan lähdekoodi ja halutut asiakirjat kauppakamarille.

– Käytännössä Escrow-palvelua kannattaa ottaa osaksi normaalia riskienhallintaa ja harkita sitä jokaisen vähänkään tärkeämmän ohjelmistotoimituksen yhteydessä, Miira Kolehmainen toteaa.

Lisätietoa escrow-palvelusta 

Lue myös

Kannanotto: Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitelma MAL 2023 -luonnos

Helsingin seudun kauppakamarin kannanottona esitetään seuraavaa: Yleistä MAL 2023 on strateginen...

Kauppakamarilehti nostaa yritysturvallisuuden muutoksen esiin

Kansainvälisille markkinoille suuntaavan yrityksen kannattaa bisneksen ohessa pohtia myös turvallisuusriskejä. Vieraassa kulttuurissa ja toimintaympäristössä riski...

Budjettiriihestä tarvitaan nopeita päätöksiä osaavan työvoiman turvaamiseksi

Keskuskauppakamari lähettääkin hallitukselle terveiset tulevaan budjettiriiheen: nyt tarvitaan nopeita päätöksiä, jotka lisäävät osaavan työvoiman tarjontaa...