Helsingin toimisto
Käyntiosoite: Kalevankatu 12, 00100 Helsinki
Postiosoite: PL 68, 00131 Helsinki
Puhelin: 09 228 601 (vaihde)
kauppakamari@helsinki.chamber.fi
Vuoden 2024 mobiilidataan perustuva elinvoimaindeksi osoittaa, että kävijämäärät eivät ole palautumassa; ne ovat jopa vähentyneet vuodesta 2023. Kehitys poikkeaa selvästi muista Pohjoismaiden pääkaupungeista kuten Tukholmasta, Oslosta ja Kööpenhaminasta, joissa pandemian jälkeinen toipuminen on ollut merkittävästi vahvempaa.
Yritysten näkökulmasta kaupungin linjaukset ovat olleet hajanaisia ja painottuneet yksittäisiin toimenpiteisiin, usein erityisesti liikennejärjestelyihin, joiden vaikutukset ovat pakottaneet yritykset sopeutumaan ilman todellista vaikutusmahdollisuutta. Vaikka hyvää työtä on tehty esimerkiksi valtuustokaudelle asetetussa Helsingin kaupungin ja elinkeinoelämän yhteistyöryhmässä (HELY), liian usein elinkeinoelämän toimijat kokevat, ettei sen ääntä ole kuultu riittävästi.
Yrityksille on ratkaisevaa, että keskustan kehittämisen strategiset linjaukset ulottuvat vähintään kahdelle valtuustokaudelle, ja että toimintaympäristön ennustettavuus paranee.
Esimerkkejä strategisesta epäröinnistä ovat keskustatunnelin, eli myöhemmän maanalaisen kokoojakadun, hautaaminen vuonna 2019 ennen lopullisia johtopäätöksiä sekä Länsisataman tunnelivaihtoehtojen käsittely, jossa esillä on ollut myös koko hankkeen tarpeellisuuden kyseenalaistaminen. Esplanadin laajennetun kävelykatukokeilun hätäinen käynnistäminen kesällä 2023 ilman kunnollista vuoropuhelua toimijoiden kanssa oli osoitus toimintatavasta, jota ei tulisi toistaa.
Yrityksille on ratkaisevaa, että keskustan kehittämisen strategiset linjaukset ulottuvat vähintään kahdelle valtuustokaudelle, ja että toimintaympäristön ennustettavuus paranee. Kaupungin roolia tulee vahvistaa mahdollistajana, ei rajoittajana.
Vaikka lähtötilanne on haastava, ydinkeskustalla on kaikki mahdollisuudet loistavaan tulevaisuuteen. Helsingin keskustaympäristö on ainutlaatuinen ja täynnä mahdollisuuksia, jotka on lunastettava yhteistyössä kaupungin päättäjien, elinkeinoelämän ja asukkaiden kanssa.
Tulevien vuosien suuret liikenne- ja infrastruktuuri-investoinnit, kuten Makasiinirannan kehittäminen, Länsisataman ja Länsi-Helsingin pikaraitiotiet, Elielinaukion uudistus ja Arkkitehtuuri- ja design-museon rakentaminen tarjoavat mahdollisuuden uudistumiseen. Niiden rinnalla on kuitenkin varmistettava, ettei keskustan elinvoima hiivu ennen hankkeiden valmistumista.
Ydinkeskustalle on luotava kunnianhimoiset ja ennakoitavat kehykset ja tavoitteet, jotka ulottuvat ainakin 2040-luvulle saakka.
Alkuvuodesta 2025 valmistuneet kaksi selvitystä – kaupungin käynnistämä Ydinkeskustan elinvoimateot ja HELY-ryhmän Yhteinen tahtotila – muodostavat vahvan perustan kehittämiselle.
Niistä voidaan tiivistää kuusi keskeistä johtopäätöstä:
Elinvoimateot -konsulttiselvityksessä tunnistettiin seitsemän ratkaistavaa ongelmaa. Näitä olivat muun muassa ydinkeskustan kaupallisen merkityksen heikkeneminen, kävijämäärien väheneminen, heikko imago ja johtamisen puute. Niiden ratkaisemiseksi Helsingin kaupungille ehdotettiin muun muassa:
HELY-ryhmä tunnisti viisi painopistettä:
Näiden alle määriteltiin konkreettisia tavoitteita ja mittareita, kuten toimitilojen käyttöasteen nousu, keskustaan saapumisen sujuvuus kaikilla kulkumuodoilla ja ympärivuotinen tapahtumatarjonta.
Elinkeinoelämä haluaa olla mukana rakentamassa ratkaisuja sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Ehdotamme seuraavia toimenpiteitä:
Elinkeinoelämän ja kaupungin vuorovaikutusta tulee lisätä ja syventää.
Yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyöorganisaatio voisi rakentua joko nykyisen Helsinki City Markkinointi ry:n ympärille tai tarvittaessa kokonaan uuden yhdistyksen tai osakeyhtiön ympärille. Organisaation toiminnan edellytys on, että se kokoaa jäsenikseen laajasti ydinkeskustan yrityksiä ja muita toimijoita. Sen resurssit koostuvat sekä yksityisestä rahoituksesta (jäsenmaksut, kumppanuudet) että kaupungin merkittävästä, vähintään 200 000 euron vuotuisesta panoksesta. Vahvasti verkottunut ja resursoitu organisaatio mahdollistaa ripeän reagoinnin, jatkuvan vuorovaikutuksen ja konkreettiset teot, joita tarvitaan keskustan elinvoiman vahvistamiseksi Tukholman City i Samverkanin esimerkin mukaisesti.