Helsingin toimisto
Käyntiosoite: Kalevankatu 12, 00100 Helsinki
Postiosoite: PL 68, 00131 Helsinki
Puhelin: 09 228 601 (vaihde)
kauppakamari@helsinki.chamber.fi
Aluevaaleissa äänestäneet ilmaisivat vahvasti kantansa lähipalvelujen säilyttämisen hyväksi.
”Lähipalvelujen säilymistä luvanneilla on melkoiset haasteet vaalilupausten lunastamisessa, ja siinä tarvitaan yritykset ja järjestöt avuksi. Vaaleista ei voida tehdä päätelmiä eduskuntavaalien osalta, mutta on selvää, että aluevaaleissa hyvin menestyneet voimaantuvat, mikä saattaa vaikuttaa myös hallituksen sisäiseen dynamiikkaan”, korostaa Pia Pakarinen. Alhainen äänestysprosentti herättää jälleen kerran keskustelun vaalien yhdistämisestä samalle päivälle. ”Se voisikin olla hyvä ajatus, kun lähivuosina on luvassa hankalia päätöksiä. Niitä on vaikea tehdä, kun nykysysteemillä aina on vaalit tulossa”, Pakarinen jatkaa.
Markku Lahtisen mukaan Uudenmaan osalta tulokset ovat hyviä, sillä monituottajuusmallille ja palvelusetelin käytölle löytyy poliittista kannatusta enemmän kuin muualla maassa.
”Tiedossa on myös kipeitä ratkaisuja, joissa kaikkien julkisen sektorin sote-asiakkaiden tilanne ei parane. Parhaat ja kustannustehokkaat palvelut voidaan järjestää julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin yhteistyöllä, jota voidaan uudessa tilanteessa saada toimimaan entistä paremmin ja joustavammin. Nyt on olennaista, että kunkin hyvinvointialueen palvelutuotannon yhteistyömahdollisuudet ja niiden kehittäminen ovat heti alusta valittavien hyvinvointialuejohtajien työlistalla ja olennainen osa hyvinvointialueiden palvelustrategioita”, Lahtinen arvioi.
Pakarinen ja Lahtinen painottavat, että kauppakamari toimii mielellään yhteistyökumppanina esimerkiksi tuomalla yhteen hyvinvointialueet ja sote-alan yritykset.
”Osaavan henkilöstön saatavuus on erityisen suuri haaste Uudenmaalla. Tähän kannattaa etsiä yhteisiä ja kestäviä ratkaisuja yli hyvinvointialuerajojen, jotta työvoimaa riittää kaikille. Ratkaisuja ovat työperäisen maahanmuuton lisääminen, koulutuspaikkojen lisääminen sekä erilaiset täydennyskoulutusohjelmat, joita on mahdollista toteuttaa ammattikorkeakoulujen, yliopistojen, ammatillisten oppilaitosten, TE-hallinnon ja kaupunkien ja yritysten yhteistyöllä esimerkiksi olemassa olevan Ennakointikamari-yhteistyön kautta”, Lahtinen linjaa.