Muutoksia työlupapalveluissa vuodenvaihteessa – mitä yritysten on hyvä tietää? Helsingin seudun kauppakamari selvitti ikä muuttuu.

Muutoksia työlupapalveluissa vuodenvaihteessa – mitä yritysten on hyvä tietää?

Työntekijän oleskelulupien käsittely siirtyi kokonaan Maahanmuuttovirastolle. Muutos on osa TE-palvelujen kokonaisuudistusta. Selvitimme, mikä muuttuu.

Vuoden 2025 alusta alkaen työntekijän oleskelulupien (TTOL) käsittely keskitettiin kokonaan Maahanmuuttovirastolle (Migri). Aiemmin TE-toimistot tekivät osapäätöksiä, mutta tämä vaihe poistui prosessista. Muutos on osa TE-palvelujen kokonaisuudistusta, jossa työ- ja elinkeinopalvelut siirtyivät valtiolta kuntien työllisyysalueiden vastuulle vuoden 2025 alussa.

Mikä työlupapalveluissa on muuttunut?

  • Yksi käsittelijä, yksi viranomainen hoitaa nyt koko lupaprosessin. Tämä selkeyttää ja nopeuttaa työlupien käsittelyä.
  • Saatavuusharkinta eli tarkastelu löytyykö Suomesta tai EU/ETA-alueelta sopivaa työvoimaa, siirtyi Maahanmuuttoviraston vastuulle.
  • Työntekijäilmoitukset EU-/ETA-maiden ulkopuolelta palkatuista työntekijöistä vastaanottaa jatkossa Maahanmuuttovirasto.
  • Hakemuksen sisältö ja tarvittavat liitteet pysyvät samoina, mutta ne toimitetaan nyt suoraan Maahanmuuttovirastolle.

Muutoksen tavoitteena on asiakaskokemuksen parantaminen ja sujuvampi käsittelyprosessi.

Miten työlupapalveluiden uudistus vaikuttaa yrityksiin?

TE-toimistoissa aiemmin tehty osapäätösten prosessi työntekijän oleskelulupien (TTOL) käsittelyssä poistuu, ja kaikki hakemukset käsitellään keskitetysti Maahanmuuttovirastossa.

Työlupaprosessi voi nopeutua, koska käsittelyä ei tarvitse odottaa eri virastojen välillä. Yritysten ja työntekijöiden on tärkeää toimittaa tarvittavat tiedot, kuten rekrytointiselvitykset ja työehdot, Migrille hakemuksen yhteydessä. Hakemukseen tarvittavat tiedot ja liitteet säilyvät ennallaan.

Myönteisen päätöksen tavoiteaikataulu on yksi kuukausi. Uudistuksen vuoksi työntekijän hakemusten käsittely voi joksikin aikaa vuoden alussa hidastua kahteen kuukauteen.

Myös työntekijäilmoitukset EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta palkatuista työntekijöistä käsittelee jatkossa Maahanmuuttovirasto. Työnantajalla on velvollisuus ilmoittaa palkkaamastaan ulkomaalaisesta työntekijästä, jolla on jo voimassa oleva oleskelulupa ja työnteko-oikeus. Ilmoitusvelvollisuus ei koske EU-kansalaisen tai tämän perheenjäsenen palkkaamista, mutta heidän tulee hakea oleskeluoikeuden rekisteröintiä Migristä kuten aiemminkin.

Ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinta

Saatavuusharkinta tarkoittaa sitä, että ennen työntekijän oleskeluluvan myöntämistä tarkistetaan, löytyykö Suomesta tai EU/ETA-alueelta sopivaa työvoimaa tehtävään. Tämä arvio tehdään osana työlupaprosessia ja se koskee vain työntekijän oleskelulupia (TTOL), ei erityisasiantuntijoita tai esimerkiksi tutkijoita. Saatavuusharkinta varmistaa, että ulkomainen työvoima täydentää Suomen työmarkkinoita siellä, missä tarvetta on.

Saatavuusharkinnan käytäntö vaihtelee alueittain ja riippuu työvoiman tarpeesta. Esimerkiksi Uudenmaan alueella ravintola- ja suurtaloustyöntekijät eivät kuulu saatavuusharkinnan piiriin, koska alalla on työvoimapula.

Paikalliset työlupalinjaukset määrittävät, millä aloilla saatavuusharkintaa sovelletaan. Työnantajan kannattaa tarkistaa ajankohtaiset linjaukset alueellaan, jotta kansainvälinen rekrytointi sujuu tehokkaasti.

Katso Alueelliset työlupalinjaukset>

Työnantajan on julkaistava työpaikkailmoitus Työmarkkinatorilla ja toimitettava rekrytointiselvitys työlupahakemuksen yhteydessä. Näin osoitetaan, että sopivaa työvoimaa ei ole löytynyt Suomesta.

Maahanmuuttovirasto käsittelee saatavuusharkinnan osana työlupaprosessia.

Enter Finlandin käyttö sujuvoittaa työnantajan prosessia

Työnantajan kannattaa käyttää työnantajan Enter Finland -palvelua työlupaprosessin sujuvoittamiseksi >.

Kun työntekijä on lähettänyt hakemuksensa omalta tililtään Enter Finlandissa,

  • työnantaja pääsee täyttämään työehdot,
  • tekemään lisäselvitykset ja
  • seuraamaan hakemuksen käsittelyä työntekijän hakemuksen kautta työnantajan Enter Finland -palvelussa.

Enter Finlandissa työnantaja voi myös maksaa työntekijän hakemuksen. Myös uuden EU- tai ETA-maiden ulkopuolelta palkatun työntekijän työntekijäilmoitukset tehdään Enter Finland -palvelussa.

Apua ja lisätietoja työntekijän oleskeluluvan hakuprosessista

Maahanmuuttovirasto Migri on julkaissut kattavat ohjepaketit työnantajille työntekijän oleskeluluvan hakuprosessista>. Ohjepaketit ovat saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Niissä käsitellään askel askeleelta, miten työnantajien tulee toimia ulkomaisen työntekijän rekrytoinnissa ja mitä muutoksia uusi prosessi tuo. Migrin työnantajien neuvontapalvelu vastaa kysymyksiin ma–pe klo 8.30–12.00 ja 13.00–15.30. Palvelunumero on 0295 790 601, sähköposti: tyonantajapalvelut@migri.fi

Work in Finland (WIF): WIF työnantajaneuvonta tarjoaa tukea ja neuvoja rekrytointiprosessiin liittyen. Vuoden 2025 alusta palvelu on siirtynyt ELY-keskusten kehittämis- ja hallintokeskus (KEHA-keskus) alaisuuteen, ja siihen saa yhteyden sähköpostitse: wif.neuvonta@keha-keskus.fi

Helsingin seudun kauppakamari ja International House Helsinki (IHH)

IHH tukee työnantajia kansainvälisissä rekrytoinneissa ja tarjoaa myös erilaisia neuvonta- ja tukipalveluita ulkomailta Suomeen muuttaville henkilöille, jotka kaipaavat neuvoja elämisestä pääkaupunkiseudulla >

Helsingin seudun kauppakamari tuottaa IHH:n työnantajaneuvontaa pääkaupunkiseudun yrityksille. Kun sinulla on kysyttävää työperusteisesta maahanmuutosta ja oleskeluluvista, ota yhteyttä juristiimme Maija Pussiseen puhelimitse 09 2286 0019 tai sähköpostitse: ihhtyonantajaneuvonta@helsinki.chamber.fi

Webinaari 23.1.: Kansainvälisten työntekijän oleskeluluvat ja oleskelulupaprosessit

Tervetuloa maksuttomaan webinaariimme 23.1., jossa käsittelemme kansainvälisen työntekijän oleskelulupia ja oleskelulupaprosessia. Keskitymme erityisesti työntekijän ja erityisasiantuntijan oleskelulupiin. Lisäksi perehdymme työnantajan rooliin ja velvollisuuksiin lupaprosessissa.

Ilmoittautuminen webinaariin 23.1.

Lue myös

Toimitilojen joustavammilla muutoksilla tuetaan kaupunkien resurssiviisasta elävöittämistä 

Konversiot toimitiloista asunnoiksi ovat olleet tapetilla jo jonkin aikaa yhtenä mahdollisena...

Mitä hyötyä vastuullisuustyöstä on pk-yrityksille, Jukka K. Niemi? – kuuntele podcast

Mitkä ovat vastuullisuustyön ensimmäiset askeleet pk-yrityksessä? Vastuullisuusasiantuntija Jukka K. Niemi kertoo Kauppakamarin tuottaja Taina Parviaiselle...

Myyntijohdon vastuu kasvaa – käytännön vinkkejä modernin myynnin johtamiseen

Olin puhumassa aiheesta vuoden 2023 Nordic Sales Enablement –tapahtumassa, jossa paikalla oli isojen suomalaisten yritysten...