Helsingin toimisto
Käyntiosoite: Kalevankatu 12, 00100 Helsinki
Postiosoite: PL 68, 00131 Helsinki
Puhelin: 09 228 601 (vaihde)
kauppakamari@helsinki.chamber.fi
Kirsi Piha kirjoitti yhdessä Hannu Mäkelän kanssa kirjan, joka koostuu heidän toisilleen kirjoittamista kirjeistä pimeän yli eli marraskuusta toukokuuhun. Kirjoittajat huomasivat kirjoitusprosessinsa aikana, että tänä vuonna pimeä kesti tavallista pidempään – ja kestää edelleen, kun korona iski maaliskuussa päälle tavalla, joka vaikuttaa meihin kaikkiin. Mutta miten tällaisen pimeän yli pääsee?
– Sanoisin, että hakemalla yhteyttä muihin ihmisiin. Se voi olla kirjoittamalla, puhumalla tai kysymällä mitä toiselle kuuluu. Uskon, että olemme ehkä vähän sokeutuneet ajattelemaan, että kommunikointi on automaattisesti sama asia kuin yhteyden luominen toiseen. Näinhän ei ole. Raivokas some-läsnäolo ei välttämättä luo itsestään yhteyttä tai merkitystä, Kirsi Piha sanoo.
Moni on huomannut yhteyden puuttumisen etätyössä; ihmiskontaktin ja yhteisön puute vaikuttavat mieleen ja jaksamiseen. Kirsi on tarttunut tähän teemaan myös työnsä kautta. Kaiken keskiössä on merkitys ja merkityksellisyys.
– Itselläni on tarkoitus seuraavat vuodet keskittyä merkityksen tutkimiseen ja siitä kirjoittamiseen. Aluksi perustin What’s The Point -podcastin, jossa keskustelen erilaisten ihmisten kanssa merkityksestä. Syyskaudella on yhteensä 10 keskustelua ja kiinnostavaa on se, että vaikka jokaisella on vähän erilainen näkökulma siihen mistä syntyy merkityksellinen elämä, kaikilla se lopulta liittyy muihin. Siihen, että kokee itsensä ja elämänsä merkitykselliseksi liittyy se, että on merkityksellinen suhteessa johonkin, Kirsi pohtii.
Miten päästään pimeästä yli, oli se sitten säätä tai mielessä lymyävää pimeää? Luomalla yhteys muihin.
Loppuvuoden pimeys, kaamosaika taittuu kuuntelemalla itseään ja muita. Merkityksen tunne ja merkityksellisyys syntyvät pienistä asioista.
– Luulen, että merkitystä on haettu tosi voimakkaasti viime vuosina siitä, kuinka saamme itse enemmän merkitystä. Toki joogat, meditoinnit, somepaastot ja hiljentymiset ovat hyvä asia. Kaikenlainen sälä, kiire ja mielen ruuhka ovat omiaan viemään merkityksellisyyttä ja täyttämään elämän kaikella muulla, Piha muistuttaa.
Myös tekeminen tuo merkitystä ja toivoa. Mielenrauhan muodostuminen elämän tarkoitukseksi ei välttämättä tuo merkitystä vaikka se voi rauhaa tuodakin.
– Aluksi kannattaa nostaa katse pois omasta navasta ja miettiä kuinka voi luoda merkitystä muille, ei vain itselle. Jokainen ihminen kaipaa tulla nähdyksi ja arvostetuksi. Kun tuotamme tätä muille, myös oma elämä on merkityksellistä.
Kirsi Pihan mukaan työelämästä saa arvokasta ja antoisaa, tekemällä siitä sellaista. Kirsi uskoo voimakkaasti, että uhriutuminen johtaa toivottomuuteen eikä merkitys tule jostain ylhäältä annettuna, vaan jokainen joutuu miettimään sitä itse.
– Joskus haemme merkitystä liian kaukaa. Maailman pelastaminen on arvokas tavoite, mutta pienempikin merkitys voisi riittää, vaikkapa se, että on tiiminsä arvokas osa. Uskon siihen, että yritysten/organisaatioiden tulee miettiä vahvemmin omaa merkitystään ja sen jälkeen jokaisen työntekijän kannattaa pohtia omaa merkitystään siinä missiossa ja olemassaolon tarkoituksessa, mikä yrityksellä/organisaatiolla on, Piha vinkkaa.
Viime kädessä työelämä on aina arvokasta, kunhan osataan arvostaa erilaisia ihmisiä ja toimintatapoja – ja pystyä silti luomaan sellainen kokonaisuus, jolla on vahva yhteinen olemassaolon tarkoitus.
– Uskon voimakkaasti myös avoimuuteen, ”konfliktointiuskaliaisuuteen” eli siihen, että uskalletaan haastaa ja tulla haastetuiksi sekä uteliaisuuteen.
Uteliaisuus nousee Kirsi Pihan puheissa myös ensimmäisenä esiin, kun puhutaan ihmisenä ja johtajana kehittymisestä.
– Uteliaisuus kehittää ihmistä. Olemalla jatkuvasti kiinnostunut muista ihmisistä, näiden näkemyksistä ja sisäisestä kokemusmaailmasta, kehittyy ja oppii itsekin. Ainoa tapa ymmärtää asia, on kommunikoida. Kommunikaatio on maailman tehokkain muutos- ja johtamistyökalu. Enkä puhu tässä sellaisesta viestinnästä, jossa kerrotaan asioita ylhäältä alaspäin, vaan sellaisesta, että annamme työpaikoillakin aikaa keskusteluille, Kirsi Piha sanoo.