Toimitusjohtaja Pia Pakarinen, Helsingin seudun kauppakamari.

Toimitusjohtajalta: Työmarkkinat kaipaavat myös ammattiosaajia

On aika vahvistaa Suomen ammatillisen koulutuksen järjestelmää – ei heikentää sitä, kirjoittaa Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Pia Pakarinen.

Suomen koulutusjärjestelmä erottuu kansainvälisesti edukseen erityisesti ammatillisen koulutuksen osalta. Se on joustava ja vastaa työelämän tarpeisiin sekä tarjoaa samalla jatko-opintomahdollisuudet korkeakouluihin. Tämä tekee siitä ainutlaatuisen ja äärimmäisen tärkeän osan suomalaisen osaamisen kehittämistä. On kuitenkin huolestuttavaa, että ammatilliseen koulutukseen kohdistuvat säästöpaineet uhkaavat sen kykyä tuottaa osaavaa työvoimaa.

Ammatillinen koulutus tarjoaa opiskelijoille käytännön taitoja ja uramahdollisuuksia, ja yrityksille se on keskeinen kanava osaavan työvoiman löytämiseksi. Esimerkiksi vuonna 2022 Uudellamaalla ammattikorkeakoulututkinnon aloittaneista 35 prosentilla oli taustallaan ammatillisen koulutuksen tutkinto. Tämä osoittaa, että ammatillinen koulutus ei ole vain työelämän alkuvaiheen ratkaisu, vaan myös ponnahduslauta osaamisen jatkuvaan kehittämiseen.

Yritysten näkökulmasta ammatillinen koulutus mahdollistaa erikoistuneen osaamisen kehittämisen, mikä on välttämätöntä monilla aloilla. Julkisen talouden sopeuttamistoimet ovat kuitenkin heikentäneet erityisesti aikuiskoulutuksen ja työuran aikaisen osaamisen kehittämisen resursseja. Tämä on huolestuttavaa, sillä yritykset tarvitsevat yhä enemmän laadukasta ammattiosaamista. Paikalliset säästöpäätökset tulisi tehdä harkiten, jotta yrityksille tärkeitä koulutusaloja ja tutkintoja ei lakkauteta.

Oppisopimuskoulutus on yksi alihyödynnetty ratkaisu. Se tarjoaa joustavan tavan päivittää osaamista ja vastata nopeasti työelämän tarpeisiin. Esimerkiksi lyhyet oppisopimukset, joissa suoritetaan vain tutkinnon osia, voivat olla tehokkaita erityisesti matalammin koulutetuille työntekijöille.

Lisäksi on tärkeää varmistaa, että työllisyyspalvelujen uudistus ja uusien työllisyysalueiden perustaminen eivät vaikeuta yritysten rekrytointia. Yrityslähtöiset koulutusmallit, kuten rekry- ja täsmäkoulutukset, ovat osoittautuneet toimiviksi, ja niiden saatavuus on turvattava myös jatkossa. Yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö voi tuoda kaivattua joustavuutta ja tehokkuutta työllisyys- ja koulutuspalveluihin.

Vaikka työttömyys on ollut kasvussa, osaavan työvoiman kysyntä väistämättä kasvaa. Ammatillinen koulutus on avainasemassa kysyntään vastaamisessa.

On aika vahvistaa Suomen ammatillisen koulutuksen järjestelmää – ei heikentää sitä.

Pia Pakarinen
toimitusjohtaja
Helsingin seudun kauppakamari
X (twitter): Pia_Pakarinen
LinkedIn: Pia Pakarinen

Lue myös

Toimitusjohtajalta: Mitä USA:n tuontitullit merkitsisivät suomalaisille yrityksille?

Presidentti Trump on uhannut EU:ta kymmenen prosentin tulleilla. Mitä ne tarkoittaisivat suomalaisille yrityksille? Toimitusjohtajamme Pia Pakarinen käsittelee tullien ongelmallisuutta.

Muutoksia työlupapalveluissa vuodenvaihteessa – mitä yritysten on hyvä tietää?

Työntekijän oleskelulupien käsittely siirtyi kokonaan Maahanmuuttovirastolle. Muutos on osa TE-palvelujen kokonaisuudistusta. Selvitimme, mikä muuttuu.

Päivitetty 17.12.2024: Ukrainan sodan vaikutukset yrityksiin

Olemme koonneet pakotteisiin liittyvää tietoa, tietolähteitä ja toimintaohjeita tähän artikkeliin. Venäjän aloitettua täysimittaisen hyökkäyssodan ja...