Artikkelikuva

Vallilan Takomo – ketteryys perheyrityksen ytimessä

Vallilan Takomo on toiminut Helsingissä vuodesta 1945. Perheyritys ponnistaa ketterästi ja joustavasti ydinosaamiseensa keskittyen.

Vallilan Takomon tarina alkaa yrityksen perustamisvuodesta 1945, kun Elis (1899–1970) ja Pauli (1924-) perustivat Vallilan Hitsaamon ja Takomon.

– Yritys aloitti toimintansa Pasilan Kumpulantiellä. Vuonna 1950 alkoi omien jousituotteiden valmistus ja kymmenen vuotta myöhemmin muutto Pasilasta Helsingin Pitäjänmäkeen, mikä mahdollisti uusien toimitilojen rakentamisen Helsingin kaupungin osoittamalle vuokratontille, toimitusjohtaja Teemu Punkka valottaa.

Uusien, 400 neliöisten tilojen valmistuttua vuonna 1962, yrityksen nimi vaihdettiin Vallilan Takomoksi. Jo vuonna 1977 toimitiloja laajennettiin 1000 neliöisiksi ja vuonna 1985 Veikko Punkasta tuli Vallilan Takomon toimitusjohtajana. Pekka Toivio aloitti yrityksen työnjohtajana ja yhtiömuoto vaihdettiin Ky:sta Oy:ksi. Vuonna 1988 Vallilan Takomo aloitti jousien maahantuonnin yhdessä eri paikkakunnilla toimivien alan yritysten kanssa.

– Vuonna 2001 toimimme jo neljännessä sukupolvessa, kun aloitin kokopäiväisenä työntekijänä yrityksessä. Helsingin Yrittäjät valitsivat Vallilan Takomo Oy:n vuoden helsinkiläiseksi yritykseksi. Tunnustuksella haluttiin korostaa mm. perheyrittäjyyden ja työntekijöihin kohdistuvan vastuuntunnon merkitystä, Teemu Punkka kertoo.

Uusia tuulia

Teemu Punkka aloitti vuonna 2008 yrityksen toimitusjohtajana. Veikko Punkka jatkoi yrityksen hallituksen puheenjohtajana ja toimi Pitäjänmäen yksikön johtajana.

Vuonna 2009 yritys avasi toisen toimipaikan Vuosaaren satamassa sijaitsevassa raskaan kaluston huoltokeskittymässä. Toimipaikka palveli satamassa yli 10 vuoden ajan.

– Kaksi vuotta sitten luovuimme satamassa sijainneesta toimipaikasta ja päätimme keskittää toimintomme Pitäjänmäkeen. Löysimme Pitäjänmäen teollisuusalueelta 500 neliötä uutta varastotilaa ja teimme vanhaan kiinteistöömme ovi- ja julkisivuremontin. Vuosaaren työntekijät siirtyivät Pitäjänmäkeen, mikä mahdollisti korjaamon aukioloajan pidentämisen. Muutosten avulla pystyimme tehostamaan toimintaa ja samalla parantamaan palveluamme entisestään, Teemu Punkka kertoo.

Vuonna 2015 Vallilan Takomo aloitti systemaattisen digitaalisten palveluiden kehittämisen parantaakseen asiakaspalvelua entisestään. Tärkeänä osana palvelujen kehittämistä yritys avasi verkkokaupan kuluttaja- ja yksityisasiakkaille.

– Pienteollisuudessa menestyy parhaiten, kun keskittyy omaan ydinosaamiseensa ja näkyy oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Vallilan Takomon kantava ajatus on tuotannon ja palvelun saumaton yhdistäminen yhdistettynä joustavuuteen ja ketteryyteen, Teemu Punkka summaa.

Verkostojen voima

Kilpailu pienteollisuusaloilla on globaalia. Tämä vaatii jatkuvaa hereillä oloa, verkostoitumista ja yhteistyötä eri toimijoiden kesken.

– On tärkeää tunnistaa ympärillä olevat taustatekijät jotka vaikuttavat toimintaan. Toki pienteollisuudessa olennaisia ovat myös logistiset asiat; väylät, tiestö ja kuljetuskapasiteetti sekä paikoitus. Kaupungilta toivomme teollisuustontteja, tarpeeksi pitkiä vuokrasopimuksia ja kaavoitukseen vaikuttamista, Punkka listaa.

Kun kaupungin ja yhteiskunnan rakenteet ovat stabiilit, pienteollisuusyritys voi menestyä ja edistää yhteistä elinkeinoelämää ja työllistää enemmän. Verkostoitumalla eri alojen toimijoiden, kaupungin ja päättäjien kanssa, voi päästä kaikkia palveleviin ja hyviin lopputuloksiin.

– Korona-aika ei ole suoranaisesti vaikuttanut toimintaamme, mutta pandemia on tehnyt maailmasta aiempaa epävarmemman. Hyvä esimerkki tästä on maailmanlaajuinen komponenttipula, joka on vaikuttanut vähintäänkin välillisesti monen yrityksen toimintaan.

Työllistäminen on Teemu Punkan sydäntä lähellä ja hän haluaakin muistuttaa teollisuuden työpaikkojen merkityksestä työllisyystilannetta arvioitaessa.

– Aina ei ole helppoa saada työntekijöitä, mutta erikoisosaamista vaativat alat kouluttavat kyllä yrityksissä, työn ohessa. On tärkeää, että pystymme tarjoamaan erilaisia teollisuusalan työpaikkoja ja monipuolisia työtehtäviä erilaisissa elämäntilanteissa oleville nuorille. Tämä onnistuu vain siten, että työpaikkoja on tarjolla. Teollisuus on todella tärkeä työllistäjä yhteiskunnassamme, Teemu Punkka muistuttaa.

Vallilan Takomo

Perustettu 1945.
Työntekijöitä: 9.
Toimipisteitä: 1.
Liikevaihto 2021: 2 milj. euroa.


Uudenmaan teollisuusyritykset menestyksen moottorina

Helsingin seudun kauppakamari on käynnistänyt jäsenyritystensä kanssa kampanjan, joka tekee teollisuusyritysten yhteiskunnallisen merkityksen näkyväksi.  Kampanjaan ja materiaaleihin voi tutustua Uudenmaan teollisuusyritykset menestyksen moottorina -kampanjasivulla, joka muistuttaa teollisuuden merkityksestä ja mittakaavasta . 

Lue myös

Ydinkeskustan kehittämisen opiskelijakilpailu ratkesi – voittajatyö on kunnianhimoinen kokonaisuus, mutta logistiikka jäi vaille huomiota 

Ytimessä-opiskelijakilpailu on päättynyt ja voittajatyö selvinnyt. Kilpailuun osallistui 23 opiskelijoista koostunutta...

Opiskelijakilpailu etsii ratkaisuja ydinkeskustan elinvoiman vahvistamiseen – megatrendit auttavat hahmottamaan tulevaa

Kilpailuun osallistuville opiskelijoille vinkkejä ja neuvoja tarjonnut Aalto-yliopiston strategisen kaupunkisuunnittelun professori Raine...

Bluefors ammentaa kasvua suomalaisesta osaamisesta

Kvanttitietokoneiden jäähdytyslaitteita valmistava Bluefors mieltyi Helsinkiin, sillä läheltä löytyy tarvittavaa huippuosaamista yrityksen tutkimus- ja tuotekehitykseen.