Ytimessä-opiskelijakilpailu on päättynyt ja voittajatyö selvinnyt.

Ydinkeskustan kehittämisen opiskelijakilpailu ratkesi – voittajatyö on kunnianhimoinen kokonaisuus, mutta logistiikka jäi vaille huomiota 

Helsingin kaupunki, Helsingin seudun kauppakamari, Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto lanseerasivat Ytimessä-opiskelijakilpailun viime syksynä. Kilpailun tarkoitus oli löytää ratkaisuja Helsingin ydinkeskustan elinvoiman vahvistamiseksi. Opiskelijakilpailu on ratkennut ja voittajatyöksi valittiin kunnianhimoinen kokonaisuus, jossa logistiikka jäi kuitenkin vaille huomiota.

Ytimessä-opiskelijakilpailu on päättynyt ja voittajatyö selvinnyt. Kilpailuun osallistui 23 opiskelijoista koostunutta joukkuetta. Työt sisälsivät innovatiivisia ajatuksia, kvalitatiivista ja kvantitatiivista analyysiä sekä kriittistä pohdintaa ydinkeskustan roolista suhteessa muihin Helsingin alueisiin. Opiskelijoiden toteuttamat tutkimukset toivat myös Helsingin kaupungille ja Helsingin seudun kauppakamarille uutta tietoa ja uusia näkemyksiä päätöksentekoon.

Oli iloinen yllätys, miten perusteellisesti ydinkeskusta tunnettiin ja siihen ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin oli perehdytty. Osallistujat olivat todella panostaneet töihinsä. Kilpailusta välittyi usko pääkaupunkimme mahdollisuuksiin, jotka seuraavaksi pitää tehdä todeksi kaupungin suunnittelukoneistossa.

Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Pia Pakarinen

Kaupunkiympäristön toimiala yhdessä kilpailun voittajien kanssa arvioi myöhemmin, miten kilpailutyöt olisivat hyödynnettävissä ydinkeskustan suunnittelussa.

Luovia strategioita kehittämisen apuna

Opiskelijat tarkastelivat kriittisesti Helsingin ydinkeskustan aluetta. Opiskelijat moittivat kaupunkia tapahtumaviestinnästä ja tiedonkulusta. He näkivät kaupunkitilat hyvin formaaleina ja jäykkinä, ja he kritisoivat niiden ulkonäköä ja laatua.

Opiskelijoiden ydinkeskustan kehitysehdotukset olivat:

  • Eri alueiden väliset yhteydet

Opiskelijat olivat tunnistaneet kaupunkitiloja ja niiden välisiä puuttuvia yhteyksiä. Töissä oli pohdittu minkälaisia yhteyksiä kaupungin paikkojen välille pitäisi kehittää. Alueita oli sidottu yhteen esimerkiksi viherkäytävillä.

  • Lisää kaupunkilaisten vuorovaikutusta

Vuorovaikutteiset kansalaisten aktiivisuuteen pohjautuvat vaikuttamiskokonaisuudet, jotka ovat ajatukseltaan lähellä OmaStadi-konseptia. Töissä oli suunniteltu yksityiskohtaisia prosesseja sekä tehty niihin liittyvät budjetit ja toimenpidesuunnitelmat.

  • Digitaalisten alustojen ja sovellusten kehittäminen

Keskustasta ei ole karttapohjaista tapahtumia keräävää sovellusta, josta näkisi missä asioita tapahtuu. Opiskelijat näkivät kaupunkitapahtumasovelluksessa kaupallistamismahdollisuuksia. Lisäksi se voisi lisätä kaupunkilaisten liikkumista

  • Kirjalliset ja konseptuaaliset ehdotukset

Muutamat työt eivät sisältäneet itsessään ideoita rakentamiseen tai kaupunkisuunnitteluun, mutta töissä oli pohdittu verotusta ja katualueiden rajaamista.

Monissa kilpailutöissä oletettiin, että viihtyisämpi ja eläväisempi keskusta myös parantaa alueen kaupallisten toimijoiden olosuhteita. Pakarinen jäi kuitenkin toivomaan, että töissä olisi otettu vielä enemmän huomioon ydinkeskustan kaupallinen kukoistus ja logistiikka.

”Opiskelijakilpailussa näkökulma oli ymmärrettävästi opiskelijoiden ja nuorten ja kaupungin keskusta nähtiin oleilun ja viipyilyn näkökulmasta. Ydinkeskusta on kuitenkin myös paikka, jonne tullaan töihin ja jossa harjoitetaan yritystoimintaa. Logistiikan näkökulmat jäävät kaupunkisuunnittelussa usein huomiotta, mutta ne ovat erittäin tärkeitä. Ikääntyvät ja myös nuoremmat kaupunkilaiset tilaavat yhä enemmän tavaroita ja palveluja kotiin, ja niiden on päästävä perille”, kommentoi Pakarinen.

Kuusi työtä sai tuomaristolta kiitosta – paras oli kunnianhimoinen kokonaisuus

Dallaillen voittajajoukkueeseen kuuluu Anne Kantola, Jan Mustonen ja Venla Varkila.
Dallaillen-kokonaisuuden voittajajoukkue.

Tuomaristo palkitsi yhteensä kuusi työtä. Näistä kolme saivat kunniamaininnan ja kolme palkittiin.

Dallaillen: ensimmäinen sija, 15 000 euroa

Anne Kantola, Jan Mustonen ja Venla Varkila.
Erityisen laaja kaupunkitilallinen kokonaisuus, joka ulottui Kauppatorilta Töölönlahdelle. Uutta luova, kunnianhimoinen ja kirkkaasti rakennettu kokonaisuus, jossa paikkoihin on kytketty runsas määrä ympärivuotisia uusia kaupunkitapahtumia. Ehdotuksessa rakennettaisiin laajempi kävelykeskusta ja rajoitettaisiin autoliikennettä.

Tutustu Dallaillen-kokonaisuuteen>>

Joy in Movement: toinen sija, 6000 euroa

Selina Zander, Laura Jaunaka, Nea Vesterinen, Linda Autio ja Katarina Jakobson.
Monipuolinen ja tasapainoinen kilpailutyö. Runsaasti ideoita, joissa on nähtävissä uutuusarvo. Onnistuu huomioimaan eri ikäiset ja eri taustaiset ihmiset käyttäjinä.

Teidän Helsinki: kolmas sija, 4000 euroa

Veera Annala ja Cecilia Aintila. Kilpailutyö pitää sisällään kirkasta ja radikaaliakin ajattelua.

Kunniamaininnat

City of Pockets:
Eeva-Maija Ekman, Roban Colyer, Sara Soimasuo ja Varpu Kurkilahti.

Vetovoimaa Kaisaniemenpuistoon:
Johanna Maria Kannas ja Sini Nuppu Kristiina Virtanen.

Ihan Kujalla:
Otto Tarnanen, Ida Maunula ja Inkeri Mankkinen.

Lue myös

Lausunto: Helsingin ydinkeskustan liikennejärjestelmäsuunnitelman luonnos

YLJS:n vaikutuksia on arvioitu olennaisella tavalla puutteellisesti, mikä tekee arvioinneista harhaanjohtavia. Elinvoimavaikutuksia ja liikenteellisiä vaikutuksia...

Opiskelijakilpailu etsii ratkaisuja ydinkeskustan elinvoiman vahvistamiseen – megatrendit auttavat hahmottamaan tulevaa

Kilpailuun osallistuville opiskelijoille vinkkejä ja neuvoja tarjonnut Aalto-yliopiston strategisen kaupunkisuunnittelun professori Raine...

Mitä ydinkeskustan elinvoima tarkoittaa poliitikoille ja päättäjille?

Helsingin keskustan elinvoiman parantaminen on varmasti kaikkien alueen vaikutuspiirissä toimivien tavoite. Yritysten näkökulmasta yksi keskeinen...