Kuormitus ja palautuminen tasapainossa

KoulutusOnline: Toimivat keinot jaksamisen tukemiseen

Kauppakamarin KoulutusOnline tarjoaa monipuolisia kursseja ja koulutuksia jatkuvan kehittymisen tueksi. Poikkeusaikana myös verkossa järjestettäviä livekoulutuksia on entistä enemmän.

KoulutusOnlinessa järjestettiin 29.4.2020 kauppakamarin Arja Kuitusen ja Tuottava Terveys -yrityksen Jaakko Savolahden johdolla Toimivat keinot jaksamisen tukemiseen -tilaisuus. Sen tavoitteena oli tarjota keinoja stressinhallintaan ja jaksamiseen sekä löytää erilaisia tapoja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin – myös poikkeustilanteessa.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi – monen asian summa

Kokonaisvaltainen hyvinvointi koostuu kuudesta asiasta: oma elämä, ravinto, liike, henkinen hyvinvointi, uni ja stressinhallinta. Myös kuormituksen ja palautumisen keinulaudan tulee olla tasapainossa.

Hermoston ja rauhoittumisen merkitys hyvinvoinnissa ja stressinhallinnassa korostuu.

Autonominen hermosto on tahdosta riippumaton: sympaattinen hermosto kiihdyttää ja parasympaattinen rauhoittaa. Kun parasympaattinen hermosto aktivoituu, syke ja verenpaine laskevat, hengitys tasaantuu. Samalla myös verenkierto ruoansulatuselimiin ja iholle lisääntyy ja stressihormonien tasot laskevat.

Jaakko Savolahti kannustaakin löytämään monelle tutun pakene ja taistele -stressitilan sijaan lepäile ja sulattele -tilan (rest and digest). Stressinhallinta onnistuu, kun panostaa hermoston rentouttamiseen ja niihin asioihin joihin voi vaikuttaa. Myös meditaatio- ja mindfulness -harjoitteita kannattaa kokeilla.

Hengitys rauhoittaa hermoston

Hengitysharjoitus

Hengitystekniikoita hyödynnetään hyvinvoinnissa monilla aloilla armeijasta joogaan ja huippu-urheiluun. Niistä on apua myös hektisessä arjessa. Hengitysharjoituksia voi tehdä missä ja milloin tahansa – vaikka pitkin päivää.

Hengitysharjoitus

Hengitä nenän kautta pitkään ja rauhallisesti sisään ja puhalla suun kautta ulos. Toista 5–10 kertaa. Huomaat, kuinka hermostosi, mielesi ja kehosi rauhoittuvat.


Vaikuta siihen mihin voit

Vaikuttamisen kehät -malli havainnollistaa ne asiat joihin voimme vaikuttaa hyvinvointimme tukemiseksi. Yksinkertainen harjoitus auttaa oivaltamaan olennaisen.

Listaa ne asiat:

  • Joihin voit vaikuttaa ja päättää
  • Joihin voit vaikuttaa, mutta et voi päättää
  • Joihin et voi vaikuttaa etkä päättää

Meditaatio – tieteellisesti hyödyllistä

Meditoiminen vaikuttaa tutkitusti muun muassa: terveyteen vähentäen kipuja ja parantaen immuunijärjestelmän toimintaa, onnellisuuteen, stressinhallintaan, positiiviseen ajatteluun, sosiaaliseen elämään, tunneälyyn ja myötätuntoisuuteen, itsehillintään, lisää aivojen harmaan aineen määrää sekä tunteiden hallinnasta ja tarkkaavaisuudesta vastaavien alueiden kokoa, tuottavuus ja keskittymiskyky paranevat, muisti ja luovuus elpyvät.

Meditaation lisäksi myös omia tietoisuustaitoja kannattaa harjoittaa joko omatoimisesti tai kirjojen ja netin avulla. Tarjolla on Youtuben ja kirjojen lisäksi useita applikaatioita kuten: Headspace, Calm, Waking Up, Buddhify, Insight Timer, Oiva mieli, Mindfulness App Leena Pennanen ja monia muita. Myös aihepiiriä käsitteleville kursseille ja retriitteihin kannattaa osallistua mahdollisuuksien mukaan.

Uni vanhin voitehista

Nukkumisen merkitystä omassa kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa ei voi väheksyä. Hyvin levänneenä jaksaa myös arjen haasteita ja ongelmatilanteita paljon paremmin. Lisäksi suurin osa palautumisesta tapahtuu unen aikana.

Hyvän unen kulmakivet:

  1. Varaa unelle riittävästi aikaa
  2. Rauhoita ilta stressiltä ja kiireeltä vapaaksi
  3. Mene nukkumaan joka ilta samaan aikaan
  4. Vältä alkoholia ja piristeitä.


Mikä KoulutusOnline?

Kauppakamarin ”koulutusten Netflixissä” eli KoulutusOnlinessa on jopa 270 erilaista kurssia.

Aiheita on monipuolisesti:
työsuhde, johtaminen, juridiikka, talous, viestintä ja myynti, työelämä- ja digitaidot.

Poikkeuksellisena korona-aikana myös työhyvinvointi, stressinhallinta ja jaksaminen korostuvat. KoulutusOnlinen kursseja voi hyödyntää yhdessä oppimiseen, tiimipalavereissa, itsenäisessä opiskelussa, perehdytyksessä, podcastien tapaan ja tietopankkina.

 

Tutustu Kauppakamarikaupassa

Lue myös

Case: Staria & KoulutusOnlinen monet hyödyt

Staria on suomalainen, vuonna 2003 perustettu yritys, jonka omistavat yrityksen henkilöstö ja kotimainen Vaaka Partners. – Laajan...

Valmet – KoulutusOnlinen aktiivikäyttäjä

Valmet panostaa työnantajana henkilöstönsä kouluttamiseen ja kehittämiseen. 1.9.2020 alkanut KoulutusOnlinen käyttö on lähtenyt yrityksessä poikkeuksellisen upeasti; lähes...

KoulutusOnline toi joustavuutta kouluttautumiseen

Pharmac Finland Oy aloitti KoulutusOnlinen käytön helmikuussa 2020. Vielä tuolloin kukaan ei oikein tiennyt mitä koronakevät toisi...