Marko Silen on lakiasiainjohtaja Helsingin seudun kauppakamarissa, neuvontapalvelut.

Neuvontapalvelut: Kauppakamarit tekevät vientiä varten todistuksia

Yritysten uudet vientimaat ovat viime vuosina lisänneet yritysten tarvetta erilaisille todistuksille, joita kauppakamarit antavat. Usein pyynnön taustalla on vientimaan viranomaisen tai kauppakumppanin vaatimus jonkin asian vahvistamisesta viejän kotimaasta saatavalla todistuksella. Todistuksen sisältö voi suomalaisesta yrityksestä tuntua välillä itsestään selvyydeltä, mutta silti todistuksen hankkiminen voi olla hankalaa. Asiakas vientimaassa tai maan viranomaiset eivät myöskään tunnista suomalaisia viranomaisia tai käytäntöjä, kirjoittaa Helsingin seudun kauppakamarin lakiasiainjohtaja Marko Silen.

Viranomaiset antavat Suomessa (ja muuallakin) yleensä todistuksia vain niistä asioista, joihin heillä on lainsäädännössä valtuutus. Vaikka kauppakamarit eivät ole Suomessa ja monessa muussakaan maassa viranomaisia, kelpuuttavat usein tullit ja muut viranomaiset Kauppakamarin antaman todistuksen. Kauppakamarit ovat maailman tunnetuin elinkeinoelämän järjestö. Maailmassa on noin 12 000 kauppakamaria eri maissa.

Todistuksia tehdään monista asioista

Todistuksia voidaan tehdä periaatteessa lähes mistä tahansa asiasta tai tapahtumasta, jonka oikeellisuus tiedetään kauppakamarissa joko ”viran puolesta” tai josta todistusta pyytävä taho esittää luotettavat dokumentit. Usein asiasta on jo olemassa jonkin viranomaisen tai esimerkiksi laboratorion antama todistus, jonka sisältö selostetaan (uudestaan) annettavassa todistuksessa. Todistuksia on annettu myös yrityksen esittämien kauppasopimusten, vientiasiakirjojen, laskujen sisällöstä tai tuotteen markkinoilla olosta. Usein pyydetään myös vahvistamaan ”yrityksen olemassaolo” eli että yritys on Suomessa perustettu, tietyllä toimialalla toimiva yritys ja että se on hyvämaineinen.

Todistus ylivoimaisesta esteestä

Yritys voi tarvita todistuksen jostakin tilanteesta, jonka se katsoo olevan sopimussuhteessa ylivoimainen este toimitukselle. Tyypillisiä vahvistettavia asioita ovat lakot, työsulut, sääolosuhteet, tulipalot, pandemiaan liittyvät tilanteet jne. EU:n kauppapakotteiden osalta todistuksessa yleensä kerrotaan tietyn tuotteeseen tai henkilöön kohdistuvan pakotteen voimaan tulo. Se sitten onko tilanne lopulta ylivoimainen este, ratkaistaan viime kädessä tuomioistuimessa.

Alkuperätodistus on yleisin Kauppakamarin antama todistus

Yleisin Kauppakamarin ulkomaankauppaa varten antama todistus on alkuperätodistus. Suomen kauppakamarit antavat vuosittain kymmeniä tuhansia alkuperätodistuksia, joilla yritykset osoittavat vietävän tavaran alkuperämaan. Kauppakamarit myös vahvistavat muita viennin dokumentteja kuten kauppalaskuja ja pakkauslistoja. Vahvistuksella voidaan osoittaa tietyn sisältöisten dokumenttien olemassaolo vahvistushetkellä.

Kauppakamarista saatava Ata carnet -tulliasiakirja ei ole varsinaisesti todistus, vaan maailman kauppakamareiden kehittämä sopimusjärjestely, jolla näyttely- tai ammatinharjoittamistavarat voi viedä ilman tullia tietyksi ajaksi kohdemaahan.

Asiakirjan laillistamisen hoitaa DVV tai ulkoministeriö

Ulkomaiset viranomaiset ja muut tahot voivat vaatia suomalaista yritystä laillistamaan (legalisoimaan) tietyn asiakirjan. Laillistuksen tarkoituksena on todistaa asiakirjan antaneen viranomaisen allekirjoitus sekä se, missä asemassa allekirjoittaja esiintyy. Laillistaminen on viranomaistehtävä ja sen hoitavat digi- ja väestötietoviraston (DVV) julkinen notaari ja ulkoministeriö.

Marko Silen
lakiasiainjohtaja
Helsingin seudun kauppakamari
Neuvontapalvelut

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa juristimme ja muut asiantuntijamme vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin.

Lähetä kysymyksesi

Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme olipa kyseessä sitten henkilöstö- tai palkkakysymys, verotus- tai kirjanpitoasia >>

Asiantuntijatiimimme auttaa sinua eteenpäin.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Tutustu kaikkiin kansainvälistymispalveluihimme – me autamme

Autamme yritystäsi monin tavoin kansainvälisyysasioissa​ Työsuhdeneuvonta​ ja kansainväliseen työvoimaan liittyvä neuvonta (IHH)​ Meiltä saat nopeasti...

Neuvontapalvelut: Mitä ovat Kauppakamarin antamat todistukset?

Todistuksen sisältö voi suomalaisesta yrityksestä tuntua välillä itsestään selvyydeltä, mutta silti todistuksen hankkiminen voi olla...