Helsingin toimisto
Käyntiosoite: Kalevankatu 12, 00100 Helsinki
Postiosoite: PL 68, 00131 Helsinki
Puhelin: 09 228 601 (vaihde)
kauppakamari@helsinki.chamber.fi
Tyypillisin tilanne, jossa yrityksen liikesalaisuuksia loukataan, on se, kun oma työntekijä siirtyy kilpailijan palvelukseen tai perustaa uuden yrityksen. Työntekijä saattaa viedä mukanaan työnantajansa arvokasta tietopääomaa, usein liikesalaisuuksia nimenomaan dokumentoidussa muodossa.
Tällaisia tapauksia on käsitelty paljon erityisesti rikosprosesseina. Syyte on koskenut yrityssalaisuuden rikkomista. Usein näyttöä ei ole kuitenkaan kertynyt siitä, että työntekijä olisi uusissa tehtävissään hyödyntänyt mukanaan viemiään liikesalaisuuksia. Näyttöä aineiston hankkimisesta on sen sijaan ollut runsaasti.
Korkeimman oikeuden tekemän linjauksen mukaisesti edellä mainitut teot on arvioitu yrityssalaisuuden rikkomisen yrityksenä. Tällainen tulkintavaihtoehto parantaa huomattavasti yrityksen mahdollisuuksia saada oikeussuojaa silloin, kun luottamusasemassa ollut työntekijä on vienyt liikesalaisuudet mukaansa.
Vain jälkikäteinen oikeussuoja ei ole kuitenkaan se tavoiteltavin vaihtoehto – olennaista on sen sijaan pyrkiä ehkäisemään liikesalaisuuksien loukkaukset jo ennalta. Tämä edellyttää määrätietoista tietoturvapolitiikkaa, salassapitosopimuksia ja työntekijöiden kouluttamista ymmärtämään salassapitovelvollisuuden merkitys.
Oikeudellisia prosesseja varten uusi liikesalaisuuslaki tuo käyttöön tehokkaat oikeussuojakeinot. Kielto- ja vahingonkorvausseuraamusten lisäksi on mahdollista vaatia, että liikesalaisuutta loukkaava tuote poistetaan markkinoilta ja luvattomasti hallussa olevat liikesalaisuuksia sisältävät dokumentit palautetaan tai tuhotaan.
Liikesalaisuuslain voimaantuloon valmistautumiseksi yrityksen on syytä käydä läpi erityisesti menettelytapansa salassapitosopimusten osalta.
Klaus Nyblin