Kati Mattinen on juristi Helsingin seudun kauppakamarin neuvontapalveluissa.

Viikon kysymys: Millaisia muutoksia yhteistoimintalakiin on tulossa?

Viikon kysymyksessä juristimme ja muut asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.

Yhteistoimintalakiin suunniteltujen muutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.7.2025. Lain soveltamisalarajaa nostetaan 20 työntekijästä 50 työntekijään. Tiettyjä säännöksiä sovelletaan kuitenkin myös jatkossa 20–49 työntekijän työnantajiin.

20–49 työntekijän työnantajan olisi luotava työpaikkakohtaiset käytännöt säännönmukaisen vuoropuhelun käymiseksi niin, että vuoropuhelun kohteet ja toteutustavat määriteltäisiin tarkoituksenmukaisella tavalla. Työnantaja käy vuoropuhelua henkilöstön edustajan kanssa tai tämän puuttuessa tai jos erikseen niin sovitaan, henkilöstön kanssa yhdessä.

20–49 työntekijän työnantajan pitäisi käydä muutosneuvottelut silloin, kun se harkitsee

  • 90 päivän ajanjakson aikana
  • vähintään 20 työntekijän
  • irtisanomista, osa-aikaistamista, työsuhteen olennaisen ehdon yksipuolista muuttamista tai lomauttamista taloudellisella ja tuotannollisella irtisanomisperusteella.

Muutosneuvotteluvelvollisuutta ei 20–49 työntekijän työnantajalla olisi enää silloin, jos työnantaja harkitsisi lomauttamista sillä perusteella, että työn tarjoamisedellytyksen ovat vähentyneet tilapäisesti. Myöskään YTL 16.2 §:n mukaisia, muita kuin työvoiman vähentämistä koskevia muutosneuvotteluita sen ei tarvitsisi enää käydä. Liikkeen luovutusta, sulautumista ja jakautumista koskevia säännöksiä sovellettaisiin edelleen.

Yhteistoimintalakiin tulisi uusi säännös työvoimapalveluiden selvittämiselle varattavasta ajasta. Jos työnantaja on antanut neuvotteluesityksen suunnitelmasta irtisanoa vähintään kymmenen työntekijää tuotannollisilla ja taloudellisella irtisanomisperusteella, irtisanotun työntekijän työsuhde ei saisi päättyä ennen kuin neuvotteluesityksen toimittamisesta työvoimaviranomaisille on kulunut 30 päivää.

Työvoiman vähentämistä koskevien muutosneuvottelujen vähimmäisneuvotteluaikoja on tarkoitus lyhentää. Neuvottelujen vähimmäiskesto olisi joko kolme viikkoa tai seitsemän päivää. Vähimmäisneuvotteluaika olisi muulloin kolme viikkoa mutta seitsemän päivää silloin, jos

  • työnantajalla on palveluksessaan säännöllisesti alle 50 työntekijää tai
  • neuvottelut koskevan lomauttamista enintään 90 päiväksi tai
  • neuvottelut koskevat alle kymmenen työntekijän irtisanomista, lomauttamista, osa-aikaistamista tai työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuolista muuttamista tai
  • työnantaja on yrityssaneerausmenettelyn kohteena.

Kati Mattinen
juristi
Neuvontapalvelut
Helsingin seudun kauppakamari

Mitä on Helsingin seudun kauppakamarin tarjoama neuvonta? >>

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa juristimme ja muut asiantuntijamme vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin.

Lähetä kysymyksesi

Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme olipa kyseessä sitten henkilöstö- tai palkkakysymys, verotus- tai kirjanpitoasia >> Asiantuntijatiimimme auttaa sinua eteenpäin.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Viikon kysymys: Miten toimitaan uusien osakekirjojen kanssa?

Viikon kysymyksessä juristimme ja muut asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.

Viikon kysymys: Yritykselle on tulossa terapiakoira, voiko kaikki kulut laittaa yritykselle?

Yritys aikoo hankkia koiranpennun, joka tulee terapiakoiraksi. Voiko kaikki koiran kulut...

Neuvontapalvelut: Kesällä voimaan tulevia työlainsäädännön muutoksia

Työturvallisuuslakiin on tulossa 1.6.2023 alkaen muutoksia, joiden taustalla on tavoite työllisyysasteen nostamisesta ja ikääntyvien työntekijöiden työurien pidentämisestä.