Artikkelikuva

Matti Vanhanen: Suomen kyvystä selviytyä talouteen liittyvistä haasteista

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen pitää työperäistä maahanmuuttoa, koulutuksen ja työelämän ennakointia sekä uusia työjärjestelyjä keinoina selviytyä Suomen talouteen liittyvistä haasteista.

Majatalo Onnelassa järjestetyssä Keski-Uudenmaan elinkeinoseminaarissa 12.11.2019 oli sekä puhujina että yleisönä Keski-Uudenmaan merkittäviä talous- ja yritysvaikuttajia. Puhujana oli myös eduskunnan puhemies Matti Vanhanen.

Vanhanen mainitsee Suomen demografisen haasteen – maan pohjoisen sijainnin sekä maan väestönkehityksen. Suomi on kuitenkin teknologian käyttöönotossa ja työmenetelmissä olennaisen verran muita Euroopan maita edellä. Näillä voidaan kompensoida vajetta.

Keinoina Suomen kykyyn selviytyä talouden haasteista Vanhanen mainitsee muun muassa: Työperäisen maahanmuuton, koulutuksen ja työelämän ennakoinnin, sekä uudet työjärjestelyt.

Vaikka meillä on työttömyyttä, niin työvoiman kohtaanto-kysymys on todellisuutta. Suomessa asuu joukko korkeasti koulutettuja paluu- ja maahanmuuttajia. Yrityksiä tulisi rohkaista työllistämään tätä arvokasta tietotaitoa omaksuvaa työntekijäjoukkoa. Ihmisten pitää voida liikkua maailmassa, ja heidän osaamistaan ja kokemustaan tulee osata käyttää työelämässä hyväksi.

Valitettavasti jo maassa olevia maahanmuuttajia ei ole pystytty työllistämään tarpeeksi.

Työperäiseen maahanmuuttoon Vanhanen kommentoi muun muassa näin:
– On kansallinen heikkous, että ei pystytä saamaan työlupia hyödyntämään maahanmuuttoa. Meillä on Euroopassa paljon vahvoja esimerkkejä esimerkiksi Saksan loistava talous, joka on perustunut hyvin pitkälti työperäiseen maahanmuuttoon.

Toinen keino vastata Suomen taloushaasteeseen on koulutuksen ja työelämän ennakointi, jolle voidaan Euroopan Unionin maissa antaa nimi oppisopimuskoulutus. Suomessa oppisopimus on vielä kapeassa roolissa. Vanhanen kannustaakin ottamaan esimerkkiä Saksasta, jossa oppisopimuskoulutus on toimiva malli.

 Oppilaitosten ja yritysten välillä tulisi olla jatkuva, orgaaninen yhteistyö.

Oppisopimuskoulutuksella katsotaan olevan työllisyyttä edistävä, jopa työpaikkoja luova vaikutus. Osaava työvoima kykenee vastaamaan työn muutoksiin ja omaksumaan uusia taitoja koko työuransa ajan.

Kolmas keino selvitä Suomen talouden haasteista on uudet työjärjestelyt. Etätyö on yksi osa uusia työjärjestelyjä. Vanhanen mainitsee esimerkin yrityksestä, jossa on käytössä kaksi etätyöpäivää viikossa.

– Ja oho! Se toimiikin vielä! Keski-Uudellamaalla on pisimmät työmatkat ja hitain liikenne eli etätyöpäivällä on merkitys elämän laadun, työtehon ja motivaation suhteen.
Eduskunnan puhemies ei ole idealisti, mutta lause: ”Kyllä, lopulta pärjätään,” motivoi ja kannustaa näkemään mahdollisuudet.

Keski-Uudenmaan elinkeinoseminaari 12.11.2019

Keski-Uudenmaan elinkeinoseminaarin järjestivät:

Uudenmaan Yrittäjät, kauppakamari sekä Kuuma-seutu.

Tilaisuuden puheenjohtajana toimi Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Ari Tulensalo.

 

 

 

Lue myös

Vuoden johtaja 2023 on Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila

Helsingin seudun kauppakamarin Johtamisen ajankohtaispäivässä palkittiin johtajia. Neljättä kertaa jaetun Vuoden johtaja -tunnustuksen sai tänä...

Työvoiman veto- ja pitovoima puhutti kuutoskaupunkien tapaamisessa

Kansainvälisen työvoiman houkuttelu ja kotouttaminen nousivat koulutuksen ohella kärkiaiheeksi, kun kauppakamarit tapasivat kuutoskaupunkien päättäjät.

Hallituksen on huolehdittava ammatillisen koulutuksen kyvystä vastata yritysten tarpeisiin

Leimallista tilanteelle on, että yritysten pula osaavista tekijöistä koskee korkeakoulutettujen ohella...