Teknologiavisionääri ja tekoäly-yrittäjä Tero Ojanperä Espoon Elinkeinofoorumissa 8.5.2024

Business Espoon Elinkeinofoorumissa patisteltiin tekoälypolulle

Tekoäly on teollisuuden neljäs vallankumous, kuvaili Business Espoon Elinkeinofoorumin pääpuhuja tekoälyvisionääri ja työelämäprofessori Tero Ojanperä. Espoon Dipolissa järjestetyn tapahtuman osanottajia patisteltiin kokeilemaan reippaasti tekoälyä.

Tekoäly on teollisuuden neljäs vallankumous, kuvaili Business Espoon Elinkeinofoorumin pääpuhuja Nokia-taustainen teknologiavisionääri ja tekoäly-yrittäjä Tero Ojanperä.

Tekoäly muuttaa tapamme tehdä työtä ja mullistaa samalla myös työmarkkinoita. Se kerää dataa ja tekee yhteenvetoja, piirtää kuvia ja grafiikkaa sekä luo videoita ja säveltää musiikkia jo muutaman avainsanan pohjalta. Se auttaa suunnittelijoita laadukkaampiin ja parempiin lopputuloksiin, helpottaa juristien työtä sopimustekstien ja lakipykälien seulonnassa, tuo apua johtamiseen ja ottaa hoitaakseen monet perinteiset assistentin tehtävä.

”Tekoäly oppii koko ajan uutta. Emme tiedä, mihin kehitys päättyy”, Ojanperä tunnusti.

Samalla hän rauhoitteli kuulijakuntaa. Kovasta hypetyksestä ja kehitysvauhdista huolimatta isommat muutokset eivät konkretisoidu vuodessa tai kahdessa.

”Internetin tavoin tekoäly hiipii osaksi arkista toimintaympäristöämme. Se mahdollistaa asioita, joita emme vielä tässä vaiheessa osaa edes kuvitella, mutta jotka 10–20 vuoden päästä ovat meille itsestäänselvyyksiä. Ei meillä ollut Googlesta ja Facebookistakaan vuosituhannen vaihteessa juuri aavistusta”, Ojanperä totesi.

Tilaisuuden moderaattoreina toimivat Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Saija Äikäs ja Espoon kaupungin elinkeinojohtaja Harri Paananen.
Tilaisuuden juontajina toimivat Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Saija Äikäs ja Espoon kaupungin elinkeinojohtaja Harri Paananen.

Kouluta tekoälyä ja opi myös itse

Mitä keskiverto pk-yrittäjän pitäisi tästä kaikesta sitten ajatella? Ja mikä tärkeämpää – miten tekoälyyn pitäisi omassa yrityksessä suhtautua?

Ojanperän mukaan tekoälyn kanssa kannattaa hieroa tuttavuutta epäröinnin sijaan. Jo muutama tunti Chat GPT:n tai Copilotin parissa auttaa näkemään, millaisissa asioissa siitä voisi olla konkreettista hyötyä.

Aloittaa voi vaikka omiin harrastuksiin tai kiinnostuksen kohteisiin liittyvistä teemoista. Kokeilemalla oppii varsin nopeasti muotoilemaan myös kysymykset tekoälyn vaatimalla logiikalla, mikä on avainasia sen käytössä ja kouluttamisessa.

”Tämän jälkeen voi miettiä, mitä rutiineja yrityksessä olisi siirrettävissä tekoälyn tehtäväksi, miten muutetaan työnkulkuja ja kuinka näistä vapautuva aika käytetään tuottavammin. Vielä tätäkin isompi juttu on se, jos tekoälyn avulla onnistuu luomaan kokonaan uudenlaisia tuotteita ja palveluja”, Ojanperä totesi.

Kammoksumisen sijaan kokeilemaan

Sama viesti nousi esiin myös Helsingin seudun kauppakamarin johtajan Saija Äikäksen moderoimassa paneelikeskustelussa. Siihen osallistuivat Ojanperän lisäksi Prönö Enterprisesin toimitusjohtaja ja yrittäjä Helene Auramo, Boostwith.ai:n toimitusjohtaja ja osakas Heikki Lehmuskoski sekä MimirFellowsin osakas Ghita Wallin.

Paneelikeskustelua moderoimassa johtaja Saija Äikäs ja paneeliin osallistujat Tero Ojanperä, Helene Auramo, Heikki Lehmuskoski ja Ghita Wallin.
Paneelikeskustelua moderoimassa johtaja Saija Äikäs ja paneeliin osallistujat Tero Ojanperä, Helene Auramo, Heikki Lehmuskoski ja Ghita Wallin.

”Kaikki lähtee siitä, että alkaa vain rohkeasti kokeilemaan ja katsoo, kuinka se toimii. Lisäksi kannattaa vaihtaa näkemyksiä ja pallotella ideoita myös muiden ihmisten kanssa. Tätä kanssakäymistä ja tiimityötä tekoäly ei korvaa”, totesi Auramo.

Myös Heikki Lehmuskosken mielestä tekoälyn käyttöä kannattaa treenailla ensin itsekseen, mutta samaan koukkuun on saatava mahdollisimman nopeasti myös muut avainhenkilöt.

”Sen jälkeen kannattaa miettiä yhdessä tai kysyä tarvittaessa joltain asiantuntijalta, missä kohtaa tekoäly voisi olla oikeasti avuksi. Sellainen voi olla esimerkiksi ERP, jonka käyttäminen on useimmille vaikeaa”, Lehmuskoski vinkkasi.

Tero Ojanperän tavoin hän korosti sitä, että avaintekijä ovat oikeat kysymykset ja sen myötä onnistunut kommunikointi tekoälyn kanssa.

Monet ovat pelänneet, että tekoäly tekee meistä laiskempia, kun sille voi sälyttää kaikki tylsät ja työteliäät rutiinit.  Ghita Wallin ei tätä kuitenkaan allekirjoittanut.

”Kun opimme kommunikoimaan tekoälyn kanssa, meille jää enemmän aikaa ajatteluun ja ideointiin”, hän totesi.

Suhdannesäässä luvassa kirkastuvaa

Dipolissa saatiin myös tiivis suhdannekatsaus Suomen talouden nykytilasta. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan toimitusjohtajan Aki Kangasharjun mukaan valo alkaa kajastaa syksyn tullen.

”Konkurssitilastot ovat koholla etenkin rakennusalalla, mutta työllisyyden kannalta tilanne ei ole katastrofaalinen. Myös lomautukset ovat olleet koko maan tasolla varsin maltillisia”, Kangasharju muistutti.

Toimitusjohtaja Aki Kangasharju Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta.
Palkka kannustaa ahkeruuteen. Veroprogressio vaikuttaa voimakkaasti osaajiin, sanoi Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

Kotitalouksien ostovoima on niin ikään kehittynyt kohtuullisesti, vaikka taannoinen inflaatiopiikki taittoikin kasvua.

”Juuri nyt näyttää vielä heikolta, mutta tästä eteenpäin rikastumme taas. Palkat nousevat, työllisyys paranee, inflaatio on alhaalla ja korotkin tulevat kesällä laskemaan. Ensi vuonna kolmen kuukauden euribor voi pudota jopa alle kolmen prosenttiin”, Kangasharju ennusti.

Hän kannustikin yrityksiä säästämiseen sijaan investointien tielle. Velanpelosta olisi päästävä rohkeisiin kasvusteppeihin.

”Tässä meillä on hurja asenne-ero ruotsalaisyrityksiin. Ne uskaltavat investoida myös matalasuhdanteessa”, Kangasharju muistutti.

Heikon tuottavuuden ja ikääntymisen osalta istuvalla hallituksella on Etlan toimitusjohtajan mukaan realistinen tilannekuva. Myös linjaukset ovat olleet pääosin oikeita.

Ikääntymisen ja väestönkasvun kannalta Suomen tärkeimpänä pelastusrenkaana on maahanmuutto. Se on Kangasharjun mielestä ollut viime aikoina hyvässä, noin 60 000 tulijan vuosivauhdissa. Muun muassa laajamittainen sota on Ukrainassa on tuonut Suomeen maahanmuuttajia.

”Nyt maahanmuuttoa ollaan kuitenkin kiristämässä. Se on kova isku Espoolle ja etenkin Otaniemelle, joka on kasvun kannalta yksi Suomen kruununjalokivistä”, hän harmitteli.

Espoo on edelläkävijä

Espoon ja Otaniemen roolia yhtenä koko Suomen kasvun moottorina korosti myös kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä. Tämän kasvun siemeniä kylvettiin kuulemma jo hänen opiskeluvuosinaan 1980-luvulla teekkariyrittäjien Tyri-yhdistyksessä, jossa olivat Mäkelän lisäksi mukana muun muassa Risto Siilasmaa ja Mårten Mickos.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.
Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ja euroviisuhenkiset farkkushortsit. Espoon kasvu perustuu siihen, että tietointensiiviset alat houkuttelevat osaajia.

”Tyri-porukan silloiset saavutukset jäivät vaatimattomiksi, mutta tänä päivänä Espoo on edelläkävijäkaupunki. Otaniemestä on kehittynyt VTT:n, Aalto-yliopiston sekä alueella toimivien tutkimusyhteisöjen ja yritysten myötä kansainvälistä kärkeä oleva innovaatiokeskittymä, johon tuo oman lisänsä Naton Diana-yrityskiihdyttämö”, Mäkelä kertoi.

Espoo on kasvanut viime vuosina noin 8 000 asukkaan vuosivauhtia, mikä tuo mukanaan myös velvoitteita.

”Edelläkävijän on mietittävä taukoamatta, miten asioita voidaan tehdä paremmin, tehokkaammin ja kestävämmin. Parasta tulosta syntyy, kun asioita mietitään yhteistyössä yritysten kanssa”, kaupunginjohtaja totesi.

Yrittäjäpalkinto älykkäiden näyttöjen valmistajalle

Elinkeinofoorumin yhteydessä jaettiin myös vuoden 2024 yrittäjäpalkinto. Espoon Yrittäjien tekemä valinta osui Kuori Oy:hyn.

Jarkko ja Maria Jokelaisen vuonna 2015 perustama yritys suunnittelee ja valmistaa suuria digitaalisia näyttöratkaisuja, joita löytyy muun muassa hoivasektorilta, parkkiterminaaleista, ravintoloista ja laskettelurinteistä.

Kuori Oy:n liikevaihto on noin 14 miljoonaa euroa ja työntekijöitä on 70. Toimitilat ovat Espoon Nihtisillassa. Vientiä on noin 30 maahan ja kasvua haetaan Euroopan ohella myös Yhdysvalloista.

Perheyhtiön taival alkoi omien lasten testaamista isoista tablet-näytöistä, joille uskottiin olevan käyttöä myös hoiva-alalla ja ikääntyvien parissa.

Yhtiön ensimmäinen tuote oli Yeti-tabletti, joka on edelleen myynnissä useissa maissa. Terveydenhuoltosektoriin keskittyvä Yeti Care on toiminut vuodesta 2022 lähtien omana yhtiönään.

Mikä Business Espoo?

Business Espoo on seitsemän toimijan muodostama palveluverkosto Espoon ja sen lähikuntien yrityksille ja yrittäjille. Tavoitteena on saada lisää työpaikkoja ja elinvoimaa Espooseen tuottamalla asiakaskeskeisiä, laadukkaita ja kustannusvaikuttavia yritys- ja yrittäjäpalveluita. Business Espoo -verkostoon kuuluvat Espoon kaupunki, Enter Espoo, Espoon Yrittäjät, Helsingin seudun kauppakamari, Omnia, Uudenmaan TE-toimiston yrityspalvelut ja Espoon Seudun Uusyrityskeskus. Lisätietoja palveluistamme: BusinessEspoo.com

Lue myös

Business Espoon Elinkeinofoorumissa pureuduttiin osaamispääomaan

Business Espoon perinteisessä Elinkeinofoorumissa tehtiin keskiviikkona 18.4. historiaa. Dipolin saliin ja livestream-linjoille oli ilmoittautunut ennätysyleisö...

Maailmantilanne ja turvallisuus aiheina Elinkeinofoorumissa

Kriisistä kasvuun -teemalla Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä puhui luottavaisesti Espoon kehityksestä. Hän uskoi, että Espoon kasvu jatkuu...

Espoon Vuoden yrittäjä Fadumo Ali tähtää kansainvälisille markkinoille ja pörssiin

Hoiwa Oy on perustettu vasta kaksi vuotta sitten vuonna 2020. Jo ensimmäisenä vuonna yrityksen liikevaihto...