Helsingin toimisto
Käyntiosoite: Kalevankatu 12, 00100 Helsinki
Postiosoite: PL 68, 00131 Helsinki
Puhelin: 09 228 601 (vaihde)
kauppakamari@helsinki.chamber.fi
Pahimmassa tapauksessa yritysten arvokkaita tietoja tuhoutuu, taloudellisia menetyksiä aiheutuu ja yrityksen toiminta vaikeutuu merkittävästi. Panostaminen teknologiaan ei ole tuonut täydellistä ratkaisua turvallisuus ongelmaan, sillä organisaatioille kriittistä tietoa kalastellaan yhä enemmän työntekijöiden kautta. ”Hyökkäyksiä on tapahtunut ja tulee tapahtumaan, sillä digirikollisten hyökkäyspinta-ala on suuri”, sanovat Jyväskylän ammattikorkeakoulun Cyberdi-hankkeen projektipäällikkö Kirsi Heiskanen ja Helsingin seudun kauppakamarin tietoturvallisuuden erityisasiantuntija Panu Vesterinen.
Sekä Kirsi Heiskanen että Panu Vesterinen ovat samaa mieltä asiasta:
Merkittävissä roolissa on työtään tekevä ihminen, joka kaikessa inhimillisyydessään on mahdollisuus rikollisille.
Oikeastaan kuka tahansa voi joutua digihuijausten kohteeksi, sillä digitaalisen maailman rikolliset ovat hyvin taitavia. He käyttävät häikäilemättä hyväkseen inhimillisiä piirteitämme ja halua luottaa toiseen ihmiseen. Vesterinen ja Heiskanen ovat asiantuntijoina ajan hermoilla. Heitä kumpaakin kiinnostaa teknologian keskellä ihminen.
Heiskanen ja Vesterinen mainitsevat muutamia inhimillisiä tekijöitä, jotka mahdollistavat kyberhyökkäyksiä.
Vesterinen korostaa, että jatkuvat digikoulutukset ovat hyvin tärkeitä. Ketään ei tule tuomita, sillä jos digihuijattu syyllistetään, on mahdollista, että hän on kertomatta tärkeästä seikasta, jonka voisi heti ilmi tultua ehkä korjata. Kirsi Heiskanen täsmentää vielä, että tietämättömyys ei tarkoita tyhmyyttä.
Heiskanen muistuttaa, että ihmisen vireystilalla ja mielenliikkeillä on merkitystä yritysturvallisuuden suhteen.
Parempi tietoisuus ja osaaminen tuovat lisää varmuutta ja turvaa digitaalisessa maailmassa toimimiseen.
Kyberhyökkäyksistä tietoinen työntekijä on vahvempi este kyberhyökkäyksille ja näin parempi suoja yritykselle.
Kummatkin asiantuntijat tuovat esiin, että elinkeinoelämän ja yritysten on hyvä aktivoitua kasvattamaan tietoisuutta digimaailman ansoista, jotta niiltä voisi välttyä.
Syksyllä 2019 käynnistynyt yrityksille ja yrittäjille suunnattu kampanja kasvattaa tietoisuutta digitaalisen maailman uhkista, kuinka tunnistaa ja suojautua niiltä.
Kolmivuotisessa CYBERDI-projektissa toteutettavassa tietoisuuskampanjassa yhteistyötä tekevät yrittäjiä edustavat järjestöt ja viranomaiset sekä projektia luotsaavat Jyväskylän ammattikorkeakoulu sekä Poliisiammattikorkeakoulu.