Artikkelikuva

Ennakointikamarin tutkimus selvitti jatkuvan oppimisen merkitystä yrityksille

Yritykset pitävät henkilöstön jatkuvaa oppimista merkittävänä – riippumatta siitä, onko yrityksen liiketoiminnan tavoitteena esimerkiksi kasvu, kannattavuus tai liiketoimintamallin muutos.

Jatkuvan oppimisen roolia pidetään hyvin merkittävänä – riippumatta yrityksen liiketoiminnan tavoitteista.

Osaamisen kehittäminen tuo yrityksille sekä suoria että epäsuoria hyötyjä.

Tutkimuksessa paikantui kolmentyyppistä käytäntöä henkilöstön osaamisen kehittämisen suhteen: oppilaitosyhteistyö ja tutkintojen suorittaminen osaamisen kehittämisen perustana, osaamisen kehittäminen on hyvin tavoitteellista ja sisäänrakennettu toimintatapoihin, ja työntekijän omaan aktiivisuuteen perustuva käytäntö.

Näin tutkimus tehtiin

Inspirans toteutti Ennakointikamarin toimeksiannosta laadullisen tutkimuksen, jonka tavoitteena on tuottaa syvällistä ymmärrystä ja näkemystä jatkuvan oppimisen merkityksestä yrityksille eli työnantajille. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten yrityksissä nähdään jatkuvan oppimisen merkitys ja hyödyt, sekä millaisia tarpeita yrityksissä on osaamisen kehittämisen suhteen.

Kvalitatiivisen tutkimuksen tiedot kerättiin kvalitatiivisella menetelmällä syvähaastatteluin verkkotapaamisissa. Haastatteluja tehtiin kymmenen.

Tutkimuksen kohderyhmänä olivat Uudenmaan alueella toimivat keskisuuret yritykset (50–250 henkeä työllistävät) ja näissä yrityksissä henkilöstönosaamisen kehittämisestä tai HR-asioista päättävät henkilöt. Tutkimukseen otettiin mukaan tasaisesti eri toimialojen yrityksiä sekä tasaisesti alemman ja korkeamman koulutusasteen työvoiman yrityksiä.

Helsingin seudun kauppakamarilla on noin 7 000 jäsentä. Helsingin seudun kauppakamarin toiminta-alue kattaa 21 kuntaa Uudenmaan alueella. 

Ennakointikamari: Jatkuvan oppimisen ja työikäisten osaamisen päivittämisen merkitys yrityksille

Kvalitatiivinen tutkimus, tutkimuspresentaatio, Helsinki, 27.5.2025

Mikä on Ennakointikamari?

Helsingin seudun kauppakamarin koordinoima Ennakointikamari kokoaa työssään yhteen työ- ja elinkeinohallinnon, yritykset, oppilaitokset ja aluehallinnon. Verkostoon kuuluvat Stadin AO, Vantaan ammattiopisto Varia, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia, Taitotalo, Mercuria kauppaoppilaitos Oy, Helsinki Business College Oy, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda, Careeria Oy, STEP-koulutus, Suomen Diakoniaopisto Oy, Laurea, Haaga-Helia, Metropolia, Helsingin yliopisto, Uudenmaan liitto, Uudenmaan ELY-keskus ja Helsingin seudun kauppakamari. Ennakointikamariverkosto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa ja etsii konkreettisia ratkaisuja ja toimenpiteitä Uudenmaan työllisyyden kysymyksiin. Ennakointikamari tuottaa vuosittain kaksi tilannekatsausta Uudenmaan alueelta.

Lue myös

Neuvontapalvelut: TKI-toiminnan verovähennyksistä

Tutkimusyhteistyövähennyksen voi tehdä vain lain määritelmän täyttäviltä tutkimus- ja tiedonlevittämisorganisaatioilta ostettujen tutkimus- ja kehittämistoiminnan palvelujen perusteella, kun...

Neuvontapalvelut: Tutkimus- ja kehitystoiminnan verokannustimet

Valtiovarainministeriön asettaman parlamentaarinen työryhmä esitti vuonna 2021 pysyvää ja laaja-alaisempaa tutkimus- ja kehitystoiminnan verokannustimen käyttöönottoa....

Jatkuvan oppimisen palvelukeskuksen perustaminen – kauppakamarin lausunnot

Helsingin seudun kauppakamari on esityksen kanssa yhtä mieltä siitä, että tulevaisuudessa työuran aikainen oman osaamisen...