Artikkelikuva

Heikosta historiantuntemuksesta voi koitua kallis jälkilasku

Moni suomalaisyritys miettii rantautumista myös hieman kaukaisemmille vientimarkkinoille. Heikko ymmärrys niiden todellisesta poliittisesta ja taloudellisesta tilanteesta sekä liiallinen luottamus paikallisiin kumppaneihin voi kuitenkin tuottaa kivuliaita takaiskuja.

Myyntikonttori Mombasaan tai uusi tehdas Unkariin? Riski vai mahdollisuus?

Moni suomalaisyritys miettii tälläkin hetkellä toiminnan laajentamista uusiin lupaaviin vientimaihin ja haalii niistä tietoja parhaan taitonsa mukaan. Verkkohaut tarjoavat uutisia ja artikkeleita tulvaksi asti ja pulmaksi nouseekin nopeasti se, kuinka erottaa relevantti tieto epäolennaisesta ja mistä löytää ne faktat, joita tarvitaan eniten päätöksenteossa.

Tätä pulmaa pyöriteltiin maanantaina 9.11.2020 myös Helsingin seudun kauppakamarin webinaarissa. Sen asiantuntijavieraalla, Jitint Oy:n toimitusjohtajalla Juha Wihersaarella oli kuulijoilleen selkeä viesti.

– Vastapuolen ja yleisten olosuhteiden tuntemus on yksi voiton avain paitsi sodassa myös liike-elämässä. Ilman tätä tietämystä ollaan kuin sumuun eksynyt vene, jolla on peräsin ja moottori rikki. Eikä tilanteesta selvitä pelkästään googlailemalla, puolustusvoimista tiedustelutaustaa omaava Wihersaari painotti.

Kaikki liittyy kaikkeen

Esimerkiksi yleisistä olosuhteista hän otti presidentinvaalit, joita on käyty Yhdysvaltojen lisäksi muun muassa Nigeriassa.

Fiksu yritys selvittää ja taustoittaa, mitä vanhan vallan jatkuminen tai uusi presidentti tarkoittavat maan yleiselle poliittiselle ja taloudelliselle tilanteelle, millainen on maan perusinfra, millaiset ovat suhteet ulkomaihin sekä tulevaisuuden näkymät.

Sen jälkeen on syytä miettiä, mitä tuo kaikki tarkoittaa omalle bisnekselle.

– Lisäksi tietoa on kerättävä pitkällä aikajänteellä, sillä syvällisempi maan tuntemus ei synny vuodessa tai kahdessa. Myös kohdemaan kieltä pitää osata, ettei jäädä englanninkielisten lähteiden varaan, Wihersaari painotti.

Kulttuurintuntemuskin on tärkeää. Etenkin uskonnon merkitystä voi olla joissakin kulttuureissa vaikea ymmärtää.

– Jos ollaan esimerkiksi Israelissa, niin sapatti tosiaan tarkoittaa vapaapäivää, Wihersaari muistutti.

Tarkkana myös asiantuntijan valinnassa

Omin voimin kattavien maatietojen selvittäminen on usein työlästä ja vaikeaa. Niinpä avuksi saatetaan pestata joku paikallinen asiantuntija.

Tässäkin voidaan tiedustelualan ammattilaisen mielestä mennä pahasti metsään. Useimmiten selkeämpi kuva kohdemaasta on naapurimaassa asuvilla – aivan kuten suomalaisilla Venäjästä.

– Esimerkiksi Turkin olot parhaiten tunteva löytyy todennäköisemmin Kreikasta. Hän osaa kielen ja kulttuurin ja pystyy siten myös objektiiviseen arvioon, Wihersaari vinkkasi.

Kun kohdemaan olosuhteet alkavat kirkastua, on salapoliisityötä jatkettava uuden potentiaalisen liikekumppanin taustojen parissa.

Katse kannattaa suunnata tämän taloustilanteeseen, organisaation rakenteeseen, alihankkijoihin ja yhteistyökumppaneihin sekä yhteishenkilöiden taustoihin ja mahdollisiin kytköksiin politiikkaan tai rikollisuuteen.

– Sama työ on tehtävä luonnollisesti myös silloin, kun valitsee itselleen tiedonhankintakumppania. Ja mitä vieraampi maa, sitä tarkempi pitää aina olla, Wihersaari muistutti.

Lue myös

Toimitusjohtajalta: Vuosi 2023 alkoi sähköisesti

Sähköä on tuotettava joka hetki yhtä paljon kuin sitä kulutetaan. Sähköpula syntyy, kun tuotanto ja tuonti eivät...

Sähkökatkosta voi koitua kallis jälkilasku

Ei vara venettä kaada, muistuttaa vanha kansanviisaus. Se tuntui olevan pätevä yleisohje myös Helsingin seudun kauppakamarin webinaarissa...

Yhdysvaltojen pakotepykälistä voi koitua yllättävä jälkilasku

Kerran amerikkalainen, aina amerikkalainen. Siinä nyrkkisääntö, joka on kansainvälisiin pakotteisiin ja vientivalvontaan erikoistuneen lakiasiain- ja...