Helsingin seutu tarvitsee Kehä IV:n, Tiina Pasuri, Helsingin seudun kauppakamari.

Helsingin seutu tarvitsee Kehä IV:n

Helsingin seutu on Suomen väestön ja kaupan keskittymä. Helsingin satamien kautta saapuu valtaosa kaupan tuontitavarasta ja seudun logistiikkakeskusten kautta jakelu tapahtuu koko Suomeen. Lisäksi seutu kasvaa voimakkaasti.

Kaupunkirakenteen tiivistyminen sekä asukasmäärän ja liikenteen kasvu aiheuttavat suuria haasteita tavaraliikenteelle. Kehnot poikittaisyhteydet johtavat joko lisäkustannuksia aiheuttaviin pidempiin reitteihin tai liikenteen hakeutumiseen pienemmille teille. Seudulla on myös huutava pula raskaan liikenteen levähdysalueista.

Valtakunnallinen tavaraliikenne tarvitsee kunnollisen tieyhteyden valtateiden 3 ja 4 välille.

Kehä IV sujuvoittaisi Helsingin seudun poikittaisliikennettä ja keventäisi ruuhkaisen Kehä III:n liikennettä.

Se tukisi lentoaseman pohjoispuolisten alueiden maankäytön kehittämistä, mikä vahvistaisi tärkeää lentoaseman ympäristön logistiikkaklusteria.

Vantaa on maantieteellisen sijaintinsa ja lentoaseman vuoksi valtakunnallisen tavaraliikenteen keskus. Suuri osa logistiikka-alan toimijoista on sijoittunut Kehä III:n varrelle tai sen läheisyyteen. Vaikka logistiikkatoimintoja levittäytyy pikkuhiljaa Keski-Uudenmaan suuntaan, ei tavaroiden lajittelua kannata tehdä kovin kaukana pääasiakasalueesta. Kuljetuskustannukset kasvavat nopeasti etäisyyden lisääntyessä, ja leijonanosa asiakkaista sijaitsee tulevaisuudessakin pääkaupunkiseudulla ja sen läheisyydessä.

Vantaan kaupunki on Helsingin seudun yhteisessä maankäytön suunnittelussa sitoutunut Kehä IV:n toteuttamiseen. Kehä IV parantaa elinkeinoelämän ja seudun kilpailukykyä sekä liikennejärjestelmän toimivuutta, ja on näin ollen myös Vantaan edun mukainen.

HS uutisoi 31.8. Kehä IV:n kummastuttavan Vantaalla

Elinkeinoelämän näkökulmasta Kehä IV on kuitenkin erittäin tärkeä tiehanke.

Lue myös

Toimitusjohtajalta: Helsingin seudun erityistarpeet ansaitsevat huomion hallitusohjelmassa

Helsingin seudulla sekä mahdollisuudet että monet haasteet ovat moninkertaiset. Helsingin seudun...

Helsingin seutu on Itämeren alueen kilpailukykyisin ja kiinnostavin metropolialue vuonna 2050

Helsingin seudun merkitys on kaikilla keskeisillä tunnusluvuilla ylivertainen Suomessa, mutta etumatkaa...

Visio 2050 julki: Helsingin seudusta Itämeren ykkösalue

Kattava kasvuvisio viidessä kuukaudessa ja kaupan päälle vielä lista konkreettisia toimia, joiden myötä tavoitteista voisi tulla myös...