Helsingin toimisto
Käyntiosoite: Kalevankatu 12, 00100 Helsinki
Postiosoite: PL 68, 00131 Helsinki
Puhelin: 09 228 601 (vaihde)
kauppakamari@helsinki.chamber.fi
Kyselyn mukaan Helsingin seudun yrityksistä jopa 51 prosenttia nostaa työperäisen maahanmuuton lisäämisen erittäin tärkeäksi ja 44 prosenttia hieman tärkeäksi. Muun Suomen osalta luvut ovat 40 prosenttia ja 44 prosenttia. Pääkaupunkiseudun vastaajayrityksistä 11 prosenttia ei pidä työperäistä maahanmuuttoa ollenkaan tärkeänä, sama arvio toistuu myös muun Suomen vastaajayritysten osalta.
Helsingin seudulla vieraskielisiä työllisiä on majoitus- ja ravitsemisalalla, logistiikassa sekä hallinto- ja tukipalveluissa lähes kolmannes ja rakennusalalla neljännes, joten ulkomaalaisen työvoiman merkitys on muuta maata huomattavasti suurempi.
”Helsingin seudun työllisyysaste ikäryhmissä 30–59-vuotiaat on keskiarvoltaan jo 85 prosenttia. Tämä yhdistettynä väestön eläköitymiseen, työvoimaa ei ole yksinkertaisesti saatavilla riittävästi yrityksissä avoinna oleviin työpaikkoihin. Korkeakoulutettujen tekijöiden lisäksi tällä hallituskaudella pitää varmistaa myös mediaanipalkan alle jäävien ammattiosaajien kuten talonrakentajien, kokkien, muurareiden, joukkoliikennevälineiden kuljettajien ja sairaanhoitajien riittävä saatavuus, muutoin liian moni työnantaja joutuu nopeasti suuriin vaikeuksiin palveluvaltaisella Helsingin seudulla”, toteaa johtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista.
Kauppakamarien valtakunnallisesta kyselystä selviää, että ammattitaitoisen työvoiman puute rajoittaa tällä hetkellä jo merkittävästi yritysten toimintaa. Vastanneista yrityksistä valtakunnan tasolla 37 prosenttia kertoi työvoiman puutteen vaikuttavan yrityksen toimintaan. Kauppakamarit ovatkin esittäneet, että työperäisen maahanmuuton vauhdittamisen tulee olla yksi seuraavan hallituskauden kärkihankkeista, jotta syventynyt osaajapula ei muodostaisi pysyvää pullonkaulaa yritysten kasvulle ja tulisi näin esteeksi Suomen talouskasvulle.
”Suomesta on tehtävä ja voidaan tehdä työperäisen maahanmuuton huippumaa ja se on tehtävissä nyt alkaneissa hallitusneuvotteluissa”, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.
Kauppakamarien talouskysely tehtiin 26.- 28.4.2023 siihen vastasi 1 560 yritystä eri toimialoilta eri puolilta Suomea. Kyselyn aineisto on kerätty sähköpostitse kauppakamarien jäsenyrityksiltä. Kyselyyn on voinut vastata yhden kerran jäsenyritystä kohden. Helsingin seudulla kyselyyn vastasi 260 yritystä. Lisää kyselyn tuloksia julkaistaan Talouskatsauksen julkaisun yhteydessä 11.5.2023.