Artikkelikuva

Keskuskauppakamari: Hallituksen sulkupäätös on raju isku yrityksille – menetykset korvattava

Erityisen vakava tilanne on hotelli- ja ravintola-alalla sekä tapahtuma-alalla, joita pitkittynyt kriisi on kohdellut raskaasti. Hallituksen päätös sulkea ravintolat 8.-28.3. on viimeinen isku monelle ravintola-alan yrittäjälle. Hallituksen on välittömästi tehtävä päätös sulun aiheuttamien menetysten korvaamisesta ravintoloille, vaatii Keskuskauppakamari.

Viimeisen vuoden aikana koronaviruspandemia on kohdellut yrityksiä ja työpaikkoja kaltoin. Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Anne Horttanainen pitää poikkeusolojen asettamista äärimmäisenä keinona koronavirustilanteen hillitsemiseksi. Sulkutilaa ei tulisi pitää yllä yhtään pidempään kuin on pakko.

”Yrityksiltä, organisaatioilta ja kansalaisilta on jo vaadittu paljon viimeisen vuoden aikana. Poikkeusolot ovat äärimmäinen ratkaisu. Kun sellainen ratkaisu ollaan tekemässä on varmistettava, että esimerkiksi pakkotestaus rajoilla sekä rokotusten järjestäminen saadaan kuntoon, jotta koko epidemian hoito saataisiin samanaikaisesti kontrolliin”, sanoo Horttanainen.

Horttanainen vaatii tukea pandemiasta eniten kärsineille yrityksille.

”Monet ravintolat ja tapahtuma-ala ovat todellisessa ahdingossa. Rajoitukset ovat kohdistuneet ravintoloihin poikkeuksellisen vahvasti suhteessa todettuihin tartuntatapauksiin ja on ymmärrettävää, että ala kokee rajoitustoimenpiteet liiallisina muihin toimialoihin verrattuna. Ravintola-ala on suuri työllistäjä ja rajoitukset vaikuttavatkin suoraan monen suomalaisen hyvinvointiin”, toteaa Horttanainen.

Horttanainen kehottaa yrityksiä ja työpaikkoja päivittämään käytäntönsä vastaamaan hallituksen uusia linjauksia. Ihmisten terveys ja taudin leviämisen estäminen ovat luonnollisesti tärkein tavoite, mutta samalla on varmistettava, että yritykset pystyvät toimimaan myös poikkeusoloissa.

Viimeisen vuoden aikana monet työpaikat ovat jo pohtineet perinpohjaisesti toimia, joita haasteellisissa oloissa voidaan soveltaa. ”Meidän on kaikkien ponnisteltava sen eteen, ettei terveydenhoidon kantokyky romahda. Yhtä aikaa on suunniteltava ja toimittava niin, että mahdollisimman moni yritys voisi toimia poikkeusoloissa mahdollisimman normaalisti. Tätä ovat monet työpaikat jo harjoitelleet ja luoneet käytäntöjä, joissa työnteko on mahdollisimman turvallista ja toimivaa näinä poikkeuksellisina aikoina”, Horttanainen sanoo.

Lue myös

Mitä markkinamahdollisuuksia Puola, Tšekki, Slovakia ja Unkari tarjoavat suomalaisille yrityksille?

Tšekin bruttokansantuote on noin puolet ja Slovakian yksi kolmasosa Suomen bruttokansan­tuotteesta....

Afrikka – toimintaympäristö ja markkinamahdollisuudet

Kuten strategiassakin todetaan, markkina ei ole helppo, mutta se tarjoaa suuria mahdollisuuksia. Kohtaamalla haasteet yhteistyössä yritysten, julkishallinnon,...

Naisjohtajakatsaus: Pohjoismaissa eniten naisia pörssiyhtiöiden johdossa – Suomi kärkisijoilla

Tiedot käyvät ilmi Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä julkaistusta Keskuskauppakamarin naisjohtajakatsauksesta,...