Artikkelikuva

Kiinan luottoluokitusjärjestelmä koskee pian myös monikansallisia yrityksiä

Kaikki Kiinassa toimivat yritykset pisteytetään lähitulevaisuudessa maan sosiaalisen luottoluokitusjärjestelmän mukaan. Yritysten lisäksi Kiina pisteyttää yksityiset henkilöt ja valtion viranomaiset. Luottoluokitusjärjestelmän soveltamisesta tehtiin päätös vuonna 2014, ja vuoden 2020 loppuun mennessä järjestelmän olisi tarkoitus toimia kokonaisuudessaan.

– Suomalaiset yritykset pyrkivät tällä hetkellä hyvin ahkerasti Kiinan markkinoille. Uutta luottoluokitusjärjestelmää ei kannata pelätä, mutta siihen on kuitenkin hyvä valmistautua huolellisesti, sanoo Suomi – Kiina kauppayhdistyksen pääsihteeri, Keskuskauppakamarin asiantuntija Jenni Isola.

Suomi – Kiina kauppayhdistyksen pääsihteeri, Keskuskauppakamarin asiantuntija Jenni Isola.

Kiinassa 2019 ja 2020 suositellun ulkomaisen IPR-toimijan palkinnon saaneen IPR-yritys Kolsterin laki- ja tavaramerkkiyksikön johtaja Leena-Maija Marsio avasi asiaa kauppayhdistyksen jäsentilaisuudessa tammikuussa, ja hänen mukaansa asiassa on sekä positiivia että negatiivisia vaikutuksia.

– Käytännössä systeemi tulee toimimaan palkkiot ja sanktiot -mallisena. Tämä tarkoittaa, että hyvän pisteytyksen saavuttaneet yritykset voivat saada etuja markkinoilla toimimiseen, kuten nopeutuvat lupaprosessit ja alemman veroprosentin, sanoo Marsio.

Järjestelmä voi toisaalta myös hankaloittaa yrityksen toimintaa, jos yritykselle kirjataan rikkomuksia.

– Jokaista pisteytettävää kohtaa vastaa tulevaisuudessa sanktio, ja huono pisteytys voi johtaa esim. ylimääräisiin tarkastuksiin, veroetujen saamatta jääntiin ja tapaamiseen valvovan viranomaisen kanssa, Marsio sanoo.

Marsion mukaan yritysten on hyvä kiinnittää huomiota markkinoille valmistautumisessa oman järjestelmänsä auditointiin, sekä liikekumppaneiden, työntekijöiden ja sidosryhmien huolelliseen valintaan. Hyvien suhteiden luomiseen ja ylläpitämiseen Kiinan viranomaisten kanssa kannattaa myös panostaa.

Lue myös

Finnish AI Region EDIH: tekoälyn kärkihanke pk-yrityksille

Finnish AI Region EDIH-hankkeen tavoitteena on nopeuttaa ja laajentaa tekoälyn käyttöönottoa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä....

Arvioimme: pääkaupunkiseudulla lopetti viime vuonna ennätysmäärä yrityksiä

Suomessa lopetti arviolta 31 000 yritystä viime vuonna. Pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) lopettaneita yrityksiä...

Kiina-webinaari kauppakamarien kansainvälistymisviikolla 

Kiinan markkinoiden muuttuessa ja geopoliittisen epävarmuuden kasvaessa korostuu yritysten toimintasuunnitelmien ajankohtaisuus, joka Kiinan markkinoilla toimivien ulkomaalaisperäisten yritysten,...