Artikkelikuva

Fanfaari tulevaisuudelle – kohti seuraavaa 100 kauppakamarivuotta

Helsingin seudun kauppakamarin ja suomalaisen kauppakamaritoiminnan 100-vuotista taivalta juhlittiin elokuun 10. päivä, jolloin tuli kuluneeksi tasan sata vuotta kauppakamariasetuksen vahvistamisesta.

100 vuotta, kauppakamari, Finlandia-taloFinlandia-talossa järjestettyyn juhlaan valtiovallan tervehdyksen tuonut tasavallan presidentti Sauli Niinistö onnitteli kauppakamareita ”hyvin arvokkaasta työstä hyvinvoivan ja vakaan Suomen rakentajina”.

-Juhlavuoden teemanne, 100 vuotta tulevaisuutta, osuu tähän päivään äärimmäisen hyvin. Katse on suunnattava eteenpäin –tehkää uutta, hienoa sadan vuoden tulevaisuutta, presidentti Niinistö kannusti ja pohti, olisiko juuri vapaakauppa se, josta löytyy uuden diplomatian tie.

Kauppakamareiden ydintehtävän eli vapaakaupan vaalimisen taivalta  itsenäisessä Suomessa valotti professori Karl-Erik Michelsen, jonka Vapaakaupan vartija -teos julkistettiin juhlapäivänä.

-Sata vuotta on pitkä aika kauppakamarien historiassa, mutta se on lyhyt ajanjakso vapaakaupan historiassa, professori Michelsen muistutti.

Meneekö vapaakaupalla hyvin vai huonosti?

Tätä kysymystä pohtivat talousviisaat Björn Wahlroos ja Bengt Holmström. Keskustelu on katsottavissa kokonaisuudessa Yle Areenassa.

Harvoin talouskeskustelua voi luonnehtia viihdyttäväksi, mutta rohkeat talouselämän vaikuttajat Björn Wahlroos ja Bengt Holmström siihen pystyivät.

-Kuluttajan näkökulmasta kauppa on tänä päivänä vapaampaa kuin koskaan – onhan valtaosa kaupasta siirtymässä nettiin, sanoin Sampon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos.

-Mutta meneekö ihmiskunnalla ja suomalaisilla hyvin? Meillä on poliittisia jännitteitä; saattaa olla, että internet loppuu lyhyeen, vastasi Nobel-palkittu, MIT:n professori Bengt Holmström.

Keskuskauppakamari palkitsi Suomen eturivin talousvaikuttajat rautaisilla ansiomerkeillä ratastunnuksella. Ratastunnuksella varustettu ansiomerkki on myönnetty nyt yhteensä kymmenelle merkittävälle talouspolitiikan vaikuttajalle.

Wahlroos ja Holmström huolissaan nuorista

Miesten yhteinen huoli on Suomen nuoriso, erityisesti heidän kouluttautumisensa.

-Suomi on kummallinen maa: täällä ei panosteta yksityistä rahaa koulutukseen. Miksi Suomen pitää olla niin erikoinen maa, että täällä koulutetaan julkisilla varoilla? Varsinkin kun tuotto on niin heikko, Holmström ihmetteli ja lähetti viestin poliitikoille.

-Välitetään nuorista, mutta myös vaaditaan heiltä.

Myös Helsingin seudun kauppakamari korostaa koulutuksen merkitystä menestymiselle. Kauppakamarin puheenjohtaja Matti Niemi julkisti miljoonan euron lahjoituksen kaupallisen koulutuksen kehittämiseen. 

Lue myös

Neuvontapalvelut: Ylityö – mitä se on ja miten se korvataan?

Ylityötä tehdään työnantajan aloitteesta työntekijän suostumuksella. Työntekijä ei voi antaa pysyvää ylityösuostumusta esimerkiksi työsopimuksessa, vaan...

Lausunto: Helsingin pysäköintipolitiikka 2022 – raporttiluonnos

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala on pyytänyt Helsingin seudun kauppakamarin lausuntoa Helsingin pysäköintipolitiikka 2022 -raporttiluonnoksesta. Kauppakamari esittää...