Helsingin toimisto
Käyntiosoite: Kalevankatu 12, 00100 Helsinki
Postiosoite: PL 68, 00131 Helsinki
Puhelin: 09 228 601 (vaihde)
kauppakamari@helsinki.chamber.fi
MetropoliAreena-vaalipaneelissa kauppakeskus Triplassa olivat tällä kertaa 14.3.2023 mukana Anders Adlercreutz (rkp.), Joel Harkimo (liik.), Mari Holopainen (vihr.), Veronika Honkasalo (vas.), Jouko Jääskeläinen (kd.), Tuuli Kousa (vihr.) Riikka Pakarinen (kesk.), Mari Rantanen (ps.), Antti Rinne (sd.), Nasima Razmyar (sd.), ja Sari Sarkomaa (kok.) sekä Henrik Vuornos (kok.)
Tilaisuuden avasi Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Pia Pakarinen.
Joukko oli jaettu kolmeen panelistiryhmään, joita haastoivat vuorollaan Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen, SOK:n riskienhallintayksikön päällikkö Mikko Koskinen SOK:sta sekä Keskon johtaja Ari Svensk. Ehdokkailla oli paneelissa paljon pelissä, sillä vaaliasetelmat ovat kääntymässä äärimmäisen tiukoiksi niin Helsingissä kuin Uudellamaallakin.
Ritva Viljanen tenttasikin heti tilaisuuden aluksi Veronika Honkasalolta, Nasima Razmuyarilta ja Jouko Jääskeläiseltä toimia, joilla varmistetaan osaavan työvoiman saatavuus ja lisätään koulutuspaikkoja.
– Nyt vapaina oleviin työpaikkoihin ei saada välttämättä yhtään hakemusta. Myös korkeakoulujen aloituspaikkoja on alueen ikärakenne huomioiden selvästi vähemmän kuin muissa maakunnissa, Viljanen totesi.
Honkasalo, Razmyar ja Jääskeläinen nostivat listalle lisärahoituksen, koulutuksen kunniapalautuksen ja uudet koulutuspaikat.
– Rahoitus on saatava kuntoon joka koulutusasteella ja nimenomaan pk-seudulle tarvitaan lisää koulutuspaikkoja. Nyt on aika panostaa nuorten hyvinvointiin, Honkasalo (vas.) tiivisti.
Raznyar (sd.) oli pitkälti samoilla linjoilla. Hän painotti kaiken lähtevän perusopetuksesta ja varhaiskasvatuksesta, jotka on laitettava kuntoon.
Jääskeläisen (kd.) mukaan haastetta riittää myös maahanmuuttajien kotouttamisessa, ovathan he Suomen tulevaisuuden turva.
– Yhtenä keinona voisi olla kouluihin luotava kummijärjestelmän, jonka avulla opittaisiin paremmin kieltä ja täkäläisen yhteiskunnan toimintaperiaatteita. Samalla estettäisiin syrjäytymistä, Jääskeläinen ehdotti.
Kolmikolta lähti toisaalta viestiä myös yritysten suuntaan. Ne voisivat palkata maahanmuuttajia ja ulkomaisia osaajia nykyistä rohkeammin.
Toisessa panelistiryhmässä Sari Sarkomaa, Tuuli Kousa ja Antti Rinne saivat pureskeltavakseen Keskon Ari Svenskin pähkinän osaavan työvoiman saatavuudesta, joka on noussut kasvun jarruksi lähes joka toisella metropolialueen yrityksistä.
Samalla Svensk tähdensi, että tulevaisuuden turvaamiseksi tänne tarvitaan niin sairaanhoitajia, siistijöitä, ravintola- ja palvelualan ammattilaisia kuin erityisosaajia.
Sari Sarkomaan (kok.) mukaan Helsingin seudusta on tehtävä entistä houkuttelevampi ja parempi paikka elää ja asua. Työperäistä maahanmuuttoa on lisättävä, prosesseja sujuvoitettava ja saatavuusharkinta joutaa jo historiaan. Alueella tarvitaan myös englanninkielisiä yrityspalveluita.
Tuuli Kousan (vihr.) listalta löytyi pitkälti samoja rohtoja, mutta myös sosiaaliturvaa pitäisi hänen mielestään uudistaa.
– Kannustinloukkuja on purettava ja myös pätkätöiden vastaanottaminen pitää tehdä kannattavaksi. Lisäksi on tuettava EU:n ulkopuolelta tulevien osaajien pätevöitymistä. Sen myötä he saavat parempaa palkkaa ja voivat saada tänne myös perheensä, hän tiivisti.
Antti Rinne (sd.) kokeilisi pienpalkkaisten kohdalla negatiivista tuloveroa, jonka myötä työnteko olisi aina kannattavaa. Hän patistaisi myös eri maissa toimivia Suomen suurlähetystöjä rekrytointitöihin.
– Lisäksi yli 60-vuotiaiden ikäsyrjintä pitää lopettaa, sillä tässä joukossa on paljon huippuosaamista. Myös terveydestä on pidettävä parempaa huolta. Kun ihmisten työkyky paranee, kohenee myös työllisyystilanne, hän summasi.
Vaalipaneelin toinen puolisko käytettiin nuorten jengiytymiseen ja häiriökäyttäytymiseen liittyvään huoleen. Polttoainetta keskusteluun toi Helsingin seudun kauppakamarin tuore yrityskysely, jossa moni Helsingin keskustassa toimiva yritys kertoi sen haittaavan jo liiketoimintaa. Samalle päivälle osui myös poliisin ulostulo aiheesta.
SOK:n riskienhallintapäällikkö Mikko Koskinen tivasikin panelisteilta tilannekuvaa ja toimenpiteitä, ettei pk-seudulla ajauduta Ruotsin kaltaiseen ahdinkoon.
Henrik Vuornos (kok.) arvioi, että päättäjät ja poliisi käyvät asian tiimoilta vuoropuhelua ja tilanteesta ollaan tietoisia.
– Katujengit, niiden vetovoima ja kytkökset järjestäytyneeseen rikollisuuteen on otettava vakavasti. Samalla on kuitenkin muistettava, että valtaosa nuorista purkaa kadulla vain omaa pahaa oloa. Ja tähän löytyy lääkkeitä muualta, hän totesi.
Riikka Pakarinen (kesk.) ja Liike Nytin Joel Harkimo olivat samoilla linjoilla. Pakarinen tarttuisi ennaltaehkäisevästi mielenterveysongelmiin, syrjäytymiseen ja asuinalueiden polarisaatioon, mutta oli Harkimon ja Vuornoksen tavoin valmis kiristämään myös alle 15-vuotiaiden rangaistuksia.
– Ei voi olla niin, että lapset ja nuoret joutuvat koulussa pelkäämään, hän totesi.
Harkimo satsaisi lasten ja nuorten harrastustoimintaan kohdistamalla lisää tukea urheiluseuroille.
– Kaikki lähtee ennaltaehkäisystä. Lisää resursseja koulukuraattoreihin, erilaisiin tukihenkilöihin sekä poliisille. Myös harrasteiden hintaa on saatava alemmas. Urheilujengi on aina parempi kuin katujengi, Harkimo tähdensi.
Samaa teemaa pyöriteltiin myös Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelää sijaistaneen Ritva Viljasen kysymyksessä. Hänen mukaansa valtio tuntuu pesevän kätensä koko ongelmasta, kun se ei tue pk-seudun kuntia maahanmuuton kustannuksissa ja ennaltaehkäisevässä työssä, vaan päinvastoin leikkaa niiden valtionosuuksia.
Rkp:n Anders Adlercreuzin ja vihreiden Mari Holopaisen mukaan käsiä ei ole suinkaan pesty, vaan tehty muun muassa oppivelvollisuusuudistus ja 19 miljoonan euron panostukset tilanteen korjaamiseksi.
Perussuomalaisten Mari Rantanen oli kuitenkin toista mieltä, ja syytti kollegoitaan karun totuuden kaunistelemisesta.
– Katujengeissä on enimmäkseen maahanmuuttajataustaisia nuoria. Tilanne osoittaa, että maahanmuuttopolitiikka on epäonnistunut. Siksi rangaistuksia ja maahanmuuttopolitiikka pitää kiristää. Tällä menolla teemme samat virheet kuin Ruotsissa, Rantanen totesi.
Adlercreuz ja Holopainen olivat tyystin toista mieltä. Aselainsäädännössä on toki viilattavaa, mutta kovemmilla rangaistuksilla ei nuorten tilannetta ratkaista.
– Laittamalla lapsia vankilaan me vain pahennamme tätä ongelmaa. Sen sijaan nuorille on haettava polku, joka tarjoaa toivoa paremmasta, he muistuttivat.
Holopaisen mukaan tilanteen taustalla ovat varhaiskasvatuksen ja peruskoulutuksen leikkaukset, jotka on tehty perussuomalaisten hallituskaudella.
– Nyt on aika satsata nimenomaan lapsiin ja nuoriin, hän lisäsi.
Metropolipolitiikka-tapahtumien tallenteet
MetropoliAreena-paneelien järjestämisestä vastasivat Helsingin seudun kauppakamari, Uudenmaan liitto sekä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungit. Kumppaneina olivat Helsingin Uutiset, Länsiväylä ja Vantaan Sanomat.
14.3.2023 tilaisuuden juontajana oli MTV:ltä tuttu toimittaja Shahin Doagu. Yleisöäänestyksessä parhaat panelistipisteet keräsivät tällä kertaa Sari Sarkomaa ja Anders Adlercreuz.