Vaikuttamistyön johtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamari.

Mielipidekirjoitus: Valtion ryhdistäydyttävä työperäisen maahanmuuton edistämisessä

Yksi tehokas keino on toteuttaa Finland Talent Match -rekrytointialusta, jonka kautta yritykset tavoittavat kansainvälistä työvoimaa, kirjoittaa Markku Lahtinen.

Helsingin seudun kauppakamarin kyselyn mukaan kaksi kolmasosaa yrityksistä kertoo osaavan työvoiman saatavuuden rajoittavan yrityksen kasvua ja liiketoiminnan kehittämistä.

40 prosenttia nykyisistä työllisistä poistuu työmarkkinoilta vuoteen 2035 mennessä. Suomi tarvitsee 40 000 henkilön nettomaahanmuuton, jotta työvoiman tarjontaa on riittävästi.

Työperäinen maahanmuutto ei lisäänny peukaloita pyörittämällä. Yksi tehokas keino on toteuttaa Finland Talent Match -rekrytointialusta, jonka kautta yritykset tavoittavat Suomessa jo olevaa tai Suomesta kiinnostunutta kansainvälistä työvoimaa.

Lopetetaan verovarojen haaskaaminen

Digitaalinen alusta tehostaa työ- ja koulutusperusteisen maahanmuuton vaikuttavuutta ja kiinnittää osaajia työelämään. Tällä hetkellä tämä palvelu puuttuu Suomesta, mikä on kansallinen häpeä.

Avoimeen rajapintaan perustuvan Finland Talent Match -palvelun hyödyt ovat kiistattomat. Yritykset saavat näkymän osaajapotentiaalista yhdeltä luukulta.

Alustan toiminnallisuuksia ovat työnhakuportaaliominaisuuksien lisäksi osaamisen tunnistaminen ja tekoälyyn perustuvat matching-toiminnot. Alusta voi toimia Suomi-brändiä vahvistavana palveluna kansainvälisissä rekrytointitapahtumissa.

”Palvelu puuttuu Suomesta, mikä on kansallinen häpeä.”

Myös korkeakoulut saisivat työkalun tavoitteeseen kolminkertaistaa kansainvälisten opiskelijoiden määrän vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi vuonna 2025 käynnistyvät kuntavetoiset työllisyysalueilla hyötyisivät valmiista tietojärjestelmästä.

Lopetetaan työ- ja elinkeinoministeriön, ulkoministeriön, opetusministeriön, suurten kaupunkien ja Business Finlandin verovarojen haaskaaminen erilaisten osaoptimointiratkaisujen hakemiseen.

Kovin harva asiantuntija uskoo, että työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan Työmarkkinatori-palvelu on ratkaisu työnantajien kansainväliseen työvoimaan liittyviin tarpeisiin.

Nopean toiminnan työryhmä

Ulkoministeriön Virtual Finland -hankkeessa on käytetty aikaa ja rahaa ratkaisemaan maahantulon pullonkauloja digitaalisen palvelun toteutukseen.

Tutkitaan aluksi sen mahdollisuudet yli hallintorajojen toimivan Finland Talent Match -palvelun luomiseksi. Tarjolla on myös valmiita alustoja, jos Virtual Finland ei tähän taivu.

Kauppakamari ehdottaa, että työ- ja elinkeinoministeriö kutsuu kokoon yksityisen sektorin, kuutoskaupunkien ja ministeriöiden edustajista koostuvan nopean toiminnan työryhmän, jonka tehtävänä on luoda Finland Talent Match -palvelu, jossa hyödynnetään avointa dataa.

Helsingin seudun kauppakamari lupaa investoida kehityshankkeeseen yhden henkilötyövuoden ja tuoda yritykset mukaan kehittämistyöhön.

Markku Lahtinen
johtaja
Vaikuttamistyö
Helsingin seudun kauppakamari


Mielipidekirjoitus on julkaistu Kauppalehdessä 29.10.2023 (KL 29.10.2023)

Tiedote: Kauppakamarin selvitys: Helsingin seudun yrityksistä 57 prosentilla on positiivisia kokemuksia kansainvälisten osaajien rekrytoinnista

Kauppakamarilehti

Kohtaanto-ongelman ratkaisu vaatii nyt tositoimia

Työperäisessä maahanmuutossa koko ketju kuntoon

Lue myös

Lausunto: Luonnos valtion väyläverkoston investointiohjelmaksi vuosille 2025–2032

Väylävirasto on pyytänyt Helsingin seudun kauppakamarin lausuntoa luonnoksesta valtion väyläverkon investointiohjelmaksi vuosille 2025–2032.

Toimitusjohtajalta: Työperäisen maahanmuuton onnistuminen ratkaistaan metropolialueella

Työperäinen maahanmuutto jakoi eniten mielipiteitä, kun kuuden suurimman puolueen poliitikot mittelöivät MetropoliAreenan paneelissa tammikuun lopussa.