Haasteellisia vuosia on ollut useita peräkkäin. Konkursseja oli ennätysmäärä vuonna 2024 ja maksuhäiriöitä yrityksillä on riittänyt. Tilinpäätöshetkellä tulee arvioida, onko yrityksellä edellytyksiä jatkaa liiketoimintaa vähintään seuraavan tilikauden loppuun, kirjoittaa kirjanpidon asiantuntija Teija Kerbs.
Jatkuvuusarvioinnissa huomioitavat kassavirtaan vaikuttavat seikat
Yrityksen kassavirta kertoo yrityksen kyvystä vastata lyhyen aikavälin velvoitteisiin, kuten palkkoihin, lainojen korkoihin ja muihin operatiivisiin kuluihin.
1) Liiketoiminnan kassavirta
Liiketoiminnan kassavirta on yrityksen päivittäisestä toiminnasta syntyvä rahavirta, joka koostuu muun muassa myyntituloista ja toiminnan juoksevista menoista. Keskeisiä tarkastelukohteita ovat:
- Myyntisaamiset ja niiden kiertonopeus: Pitkät maksuehdot tai maksujen viivästyminen voivat heikentää kassavirtaa, vaikka liikevaihto olisi vakaata. Myyntisaamisten valvonta tehokkaalla perinnällä pienentää luottotappioita.
- Kulurakenne: Kiinteät kulut, kuten vuokrat ja henkilöstömenot, voivat aiheuttaa kassavirtapainetta, jos tulot vähenevät äkillisesti. Joustava kulurakenne tukee kassavirran hallintaa.
- Varastokustannukset: Liian suuret varastot sitovat rahaa, ja ne voivat heikentää kassavirtaa, jos varastojen kierto hidastuu. Raaka-aineiden saatavuus ja hintakehitys ovat suoraan yhteydessä liikevaihtoon.
2) Investointien kassavirta
Investoinnit voivat olla merkittävä kassavirran kuluerä, erityisesti kasvavilla tai uudistumassa olevilla yrityksillä. On tärkeää arvioida seuraavia:
- Investointien priorisointi: Onko investointi välttämätön liiketoiminnan jatkuvuuden kannalta vai voidaanko investointeja lykätä kassavirran parantamiseksi.
- Rahoituksen saatavuus: Voidaanko investointeja rahoittaa ulkopuolisella rahoituksella, kuten lainoilla tai pääomasijoituksilla, jolloin kassavirran paine kevenee.
3) Rahoituksen kassavirta
Rahoitukseen liittyvät kassavirrat muodostuvat esimerkiksi lainojen nostamisesta ja lyhennyksistä sekä pääoman palautuksista ja osingoista. Näitä tekijöitä tulee arvioida jatkuvuusarvioinnissa:
- Velanhoitokyky: Yrityksen velkaantuneisuusaste ja lainojen lyhennykset ja korot vaikuttavat merkittävästi kassavirtaan.
- Rahoitusehtojen joustavuus: Mikäli lainaehtoja voidaan neuvotella uudelleen, se voi helpottaa kassavirran hallintaa. Esimerkiksi lyhennysvapaat jaksot voivat olla tärkeitä kriisitilanteissa.
- Osingonmaksupolitiikka: Osinkojen maksaminen voi sitoa merkittävästi rahaa. Jatkuvuusarvioinnissa on pohdittava, tulisiko osingonjakoa lykätä kassavirran turvaamiseksi.
- Tuet ja avustukset: Haettavissa on tutkimus-, osaamis- ja innovaatiotukia sekä avustuksia erilaisiin kokeiluihin. Onko näitä huomioitu?
- Maksullinen osakeanti: Sen avulla yhtiö kerää omaa pääomaa toimintansa rahoittamiseen. Tulisiko tämä ajankohtaiseksi?
4) Ulkoiset ja markkinatekijät
Kassavirtaan vaikuttavat myös ulkoiset tekijät, joihin yritys ei aina voi suoraan vaikuttaa. Näitä ovat esimerkiksi:
- Markkinatilanteen muutokset: Esimerkiksi kysynnän äkillinen lasku, raaka-aineiden hintojen nousu tai kilpailutilanteen kiristyminen voivat heikentää kassavirtaa, samoin asiakkaiden konkurssit ja saneerausmenettelyt.
- Taloudelliset suhdanteet: Korkotason nousu, inflaatio ja valuuttakurssimuutokset voivat vaikuttaa yrityksen rahoituskuluihin ja kassavirtaan. Juuri tällä hetkellä korkotaso on laskeva ja inflaatio maltillinen.
5) Ennusteiden ja skenaarioiden merkitys
Jatkuvuusarvioinnissa on tärkeää hyödyntää kassavirtaennusteita ja erilaisia skenaarioita. Näiden avulla voidaan varautua yllättäviin tilanteisiin, kuten:
- Skenaariot stressitilanteille: Mitä tapahtuu, jos myynti laskee 20 prosenttia tai raaka-aineiden hinnat nousevat?
- Parhaat ja huonoimmat mahdolliset ennusteet: Kassavirran vaihteluiden ennakointi auttaa löytämään kriittiset asiat, joissa lisätoimiin tulisi ryhtyä. Mitä aiemmin ne huomataan, sen pienemmillä kustannuksilla yleensä selvitään.
Yhteenveto
Jatkuvuusarvioinnissa kassavirtaan liittyvät tekijät ovat yrityksen elinvoimaisuuden mittari. Liiketoiminnan, investointien ja rahoituksen kassavirrat tulee analysoida tarkasti, ulkoiset riskit huomioon ottaen. Näiden tekijöiden ymmärtäminen ja hallinta auttavat yritystä ylläpitämään maksuvalmiuttaan ja selviytymään haastavistakin tilanteista.
Teija Kerbs
kirjanpidon asiantuntija
Neuvontapalvelut
Helsingin seudun kauppakamari
Maksutonta neuvontaa jäsenillemme
Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa juristimme ja muut asiantuntijamme vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin.
Lähetä kysymyksesi
Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme olipa kyseessä sitten henkilöstö- tai palkkakysymys, verotus- tai kirjanpitoasia >> Asiantuntijatiimimme auttaa sinua eteenpäin.
Tutustu myös kirjanpidon koulutuksiin ja muihin palveluihin >>
Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?
Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.