Artikkelikuva

Puhetta hyvinvointialueista -podcast: Valinnanvapaus – aidostiko?

Puhetta hyvinvointialueista on hyvinvointialueisiin pureutuva Kauppakamarin podcast-sarja. Podcastissa keskustellaan hyvinvointialueiden valmistelusta ja sen haasteista sekä siitä, mihin suuntaan hyvinvointialueita tulisi kehittää. Tässä sarjan kolmannessa jaksossa aiheena on valinnanvapauden toteutumisen mahdollisuudet hyvinvointialuejärjestelmässä.

Puhetta hyvinvointialueista -sarjan kolmannessa ja viimeisessä jaksossa näkökulmana on valinnanvapaus ja sen toteutumisen mahdollisuudet uudessa sote-järjestelmässä. Keskustelemassa ovat tuttuun tapaan johtaja Marko Silen ja viestintäpäällikkö Tiina Tikander Helsingin seudun kauppakamarista sekä vieraana partneri Minna Tuominen-Thuesen KPMG:ltä.

”Haluan uskoa siihen, että valinnanvapaus tulee toteutumaan. Tarvitaan vain oikeat poliittiset päätökset ja toimivat markkinat”, sanoo Tuominen-Thuesen.

”Tutkimusten mukaan, joka kolmas vuosi markkinoille tulee entistä fiksumpi sukupolvi. Heidän tottumuksensa ja vaatimuksensa tulevat olemaan hyvin erilaiset kuin viimeisten vuosikymmenten aikana. Jo tästäkin syystä valinnan vapauden on väistämättä toteuduttava ennen pitkään”, toteaa Silen.

Tuominen-Thuesenin mukaan hyvinvointialueet käynnistävät työnsä haastavista lähtökohdista. ”Yhteen tuodaan monta organisaatiota ja erilaisia toiminta- ja päätöksentekokulttuureja. Nyt on kuitenkin mahdollisuus myös miettiä millä tavallaan saadaan asiakkaan osallistumista nostettua ja opitaan luottamaan siihen, että myös asiakas osaa tehdä itselleen oikeita valintoja.”

Lähtökohtaisesti molemmat ovat sitä mieltä, että kansalaiset haluavat enemmän vapautta tehdä valintoja myös sote-palveluissa. Tuominen-Thuesen korostaa, että valinnanvapaus on myös arvo, jota kannattaa viedä eteenpäin ja johon rohkaista. Vuonna 2008 voimaan tullut palvelusetelilaki on ollut hyvä askel, mutta Silenin mukaan vaikka paljon hyvää pohjatyötä on tehty ja sääntökirjoja laadittu, niin eteneminen on ollut hidasta.

Esimerkkejä toimivista uudistuksista ja palveluseteleiden hyödyntämisestä voi hakea länsinaapurista. Myös Tanska, Hollanti, Iso-Britannia ja Israel, saavat Tuominen-Thuesenilta suosituksen. ”Mutta Suomen sisälläkin voitaisiin oppia toisiltamme. Aina ei tarvitse mennä ulkomaille asti.”

Silen on samaa mieltä. ”Avain onnistumiseen on hyvien käytäntöjen jakaminen – sektorirajojen yli.” 


Lue myös

Puhetta hyvinvointialueista -podcast: Uudenmaan erityispiirteet

Tässä jaksossa Helsingin seudun kauppakamarin viestintäpäällikkö Tiina Tikander, liikkeenjohdon konsultti Jussi Ailisto Valorista sekä Helsingin...

Puhetta hyvinvointialueista -podcast: Hyvinvointialueuudistus – uhka vai mahdollisuus?

Sosiaali- ja terveydenhoito sekä pelastustoimi siirtyvät kunnilta 21 hyvinvointialueelle 1.1.2023. Uudellemaalle syntyy neljä hyvinvointialuetta ja...

EU:n komissiolta odotetaan lakiesitystä alustatyöntekijöiden asemasta

MÜNCHEN – Alustatyöntekijöiden asemasta on keskusteltu jo pitkään. Suomessa aihe nousi lööppeihin asti ja keskusteluun...