Ennakointikamarin projektipäällikkö Olli Oja Helsingin seudun kauppakamarista.

Pulaa sairaanhoitajista, ylitarjontaa myyjistä – Ennakointikamarin katsauksessa tarkastellaan työvoiman kohtaantoa Uudellamaalla

Työvoiman kysyntä Uudellamaalla on laskenut vuoden 2022 jälkeen kahden vuoden ajan, eikä kysyntä ja tarjonta ole tasapainossa Uudenmaan 15 kysytyimmässä ammatissa, selviää Ennakointikamarin kevään 2024 tilannekatsauksesta. Kysytyimmät ammatit ovat niitä, joissa on eniten avoimia työpaikkoja.

Maaliskuussa 2024 Uudellamaalla ilmoitettiin 18 088 uutta työpaikkaa. Työvoiman kysyntä on laskenut yli kolmanneksen (-37 %) maaliskuuhun 2023 verrattuna. Koko Suomen tasolla pudotus uusien avoimien työpaikkojen määrässä oli hiukan suurempi (-41 %). Maaliskuuhun 2021 verrattuna Uudenmaan työvoiman kysyntä on laskenut 59 prosenttia.

Yritysten ilmoittamien uusien avoimien työpaikkojen osuudet Uudenmaan kokonaisluvuista ovat säilyneet noin 70–80 prosentin tuntumassa. Maaliskuussa 2024 uusista avoimista työpaikoista 75 prosenttia aukesi pääkaupunkiseudulle ja 73 prosenttia yrityksiin. Yritysten osuus uusista avoimista työ­paikoista kävi kuitenkin poikkeuksellisen alhaalla (68–70 %) tammi-helmikuussa 2024.

Työvoiman kysyntä on laskenut melkein kaikissa suosituimmissa ammattinimikkeissä. Kysytyimmät ammattinimikkeet edustavat montaa eri toimialaa sotesta palveluihin ja rakennuksesta teollisuuteen, mutta kysynnän lasku on koskettanut tasaisesti eri aloja.

Suhteellisesti (-53 %) suurinta kysynnän lasku vuodesta 2023 on ollut rahdinkäsittelijöiden ja varastotyöntekijöiden kohdalla. Lukumääräisesti suurinta kysynnän laskua nähtiin lähihoitajissa.

Yhdenkään Uudenmaan 15 kysytyimmän ammatin kysyntä ja tarjonta ei ole tasapainossa. Kysytyimmät ammatit ovat niitä, joissa on eniten avoimia työpaikkoja. Kuorma-auton ja erikoisajoneuvon kuljettajille on Uudellamaalla samaan aikaan tarjolla paljon avoimia työpaikkoja, toisaalta työttömiä kuljettajia on paljon. Pula on lähihoitajista, sairaanhoitajista, kodinhoitajista, lastentarhanopettajista ja vartijoista. Sen sijaan ylitarjontaa on esimerkiksi myyjistä, lastenhoitotyöntekijöistä ja tarjoilijoista. Tiedot käyvät ilmi työ- ja elinkeinoministeriön tilastosta.

Ennakointikamarin tilannekatsaus: Työvoiman kysyntä Uudellamalla

Lue Ennakointikamarin kevään 2024 tilannekatsaus alta.

Mikä on Ennakointikamari?

Helsingin seudun kauppakamarin koordinoima Ennakointikamari kokoaa työssään yhteen työ- ja elinkeinohallinnon, yritykset, oppilaitokset ja aluehallinnon. Verkostoon kuuluvat Stadin AO, Vantaan ammattiopisto Varia, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia, Taitotalo, Mercuria kauppaoppilaitos Oy, Helsinki Business College Oy, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda, Careeria, STEP-koulutus, Suomen Diakoniaopisto Oy, Laurea, Haaga-Helia, Metropolia, Helsingin yliopisto, Uudenmaan liitto, Uudenmaan ELY-keskus, Uudenmaan TE-toimisto ja Helsingin seudun kauppakamari. Ennakointikamariverkosto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa ja etsii konkreettisia ratkaisuja ja toimenpiteitä Uudenmaan työllisyyden kysymyksiin. Ennakointikamari tuottaa vuosittain kaksi tilannekatsausta Uudenmaan alueelta.

Lue myös

Ennakointikamarin katsauksessa tarkastellaan jatkuvaa oppimista Uudellamaalla

25-vuotiaiden ja vanhempien opiskelijoiden määrä kasvaa Uudellamaalla, ja he muodostavat yhä suuremman osuuden kaikista opiskelijoista....

Lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle ulkomaalaislain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

1. Ulkomaalaislain muutosehdotuksessa esitetyt suoja-ajat työntekijöiden työttömäksi jäämisen yhteydessä ovat liian...

Ennakointikamarin katsauksessa marraskuisen harmaita työvoimanäkymiä

Marraskuinen harmaus on sanapari, joka kuvaa yleisiä työvoima- ja talousnäkymiä Suomessa ja Helsingin seudulla harmillisen...