Asiantuntija Riikka Vataja Helsingin seudun kauppakamarista.

Osaamiseen satsaamalla ratkaisuja tekijäpulaan

Osaavan työvoiman tarve kasvaa voimakkaasti. Aikaa ratkaisujen etsimiseksi on kauppakamarin mukaan hukattu jo riittävästi. Budjettiriihestä on löydyttävä niin lyhyen kuin pitkänkin aikavälin ratkaisuja.

Hallituksella on ensi viikon budjettiriihessä edessään visainen ongelma, kun ratkaisuja akuuttiin osaajapulaan on pakko syntyä. – Ratkaisun avaimet löytyvät osaamiseen panostamisesta, linjaa johtava asiantuntija Riikka Vataja Helsingin seudun kauppakamarista. – Meillä on jo maailman parhaimmistoon kuuluva koulutusjärjestelmä, mutta sen rinnalle tarvitaan kykyä reagoida nykyistä tehokkaammin myös lyhyen aikavälin muutoksiin, Vataja jatkaa.

Hänen mukaansa ammatillinen koulutus tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet tutkintoa lyhyempien koulutuskokonaisuuksien toteuttamiseen, mutta se ei auta, jos yritykset eivät löydä niitä. – Ammatillisen koulutuksen on oltava lähellä työelämää. Yritykset pitävät yhteistyötä oppilaitosten kanssa erittäin tärkeänä keinona osaajatarpeisiin vastaamisessa. Kuluvalla hallituskaudella pääpaino on ollut kuitenkin oppivelvollisuuden laajentamisessa. Työelämäyhteyden tukeminen on jäänyt sen jalkoihin. Yhteistyön kehittämiseen tarvitaan kohdennettuja resursseja, Vataja painottaa.

Lisää paukkuja tutkintoa lyhyempiin koulutuksiin

Nopeita ratkaisuja avautuu, kun satsataan tutkintoa lyhyempiin koulutusmuotoihin, joiden avulla pystytään vastaamaan nopeasti muuttuviin, alakohtaisiin osaajatarpeisiin. – Esimerkiksi TE-hallinnon RekryKoulutukset pystyvät vastamaan yrityskohtaisesti osaajatarpeisiin. Jo olemassa olevista TE-hallinnon koulutuspalveluista on otettava nopeasti tehot irti ja tarpeita on kartoitettava alueellisesti yhteistyössä yritysten kanssa. Näin pystytään ohjaamaan työelämän tarvitsemia osaajia töihin nopeasti, jopa kuudessa kuukaudessa. Uudellamaalla Ennakointikamari tarjoaa tähän valmiin yhteistyöalustan, Vataja painottaa.

Hallituksen on pistettävä vauhtia myös kansainvälisten osaajien houkutteluun ja integrointiin. Sujuvilla lupaprosesseilla ja laadukkailla asettautumispalveluilla on asiassa suuri merkitys. Koulutuspalveluiden sisällyttäminen palveluihin edistäisi maahanmuuttajien nopeaa työllistymistä.

– Helsingissä toimivaa International House Helsinki -palvelua tulisi kehittää valtakunnalliseksi konseptiksi kohti yhden luukun palvelua. Osaamisen tunnistaminen, siihen liittyvien oppilaitospalveluiden ja TE-palvelujen yhdistäminen yhden luukun palveluksi henkilöasiakkaille ja työnantajille toisi ison tuottavuusloikan työllisyysasteen nostamisessa, sanoo johtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista. – Kokeilu voitaisiin toteuttaa International House Helsinki -palvelussa, jossa on jo mukana kattava toimijamäärä viranomaisia, kaupunkeja ja alan organisaatioita, hän jatkaa.


Lisätietoja:

Riikka Vataja, Helsingin seudun kauppakamari,
johtava asiantuntija, p. 040 536 0954, riikka.vataja@chamber.fi

Markku Lahtinen, Helsingin seudun kauppakamari,
johtaja, p. 050 571 3564, markku.lahtinen@helsinki.chamber.fi

Tiina Tikander, Helsingin seudun kauppakamari,
viestintäpäällikkö, p. 046 878 7540, tiina.tikander@chamber.fi

Helsingin seudun kauppakamarin viestit budjettiriiheen

Budjettiriihiviestit osaamiseen panostamalla ratkaisuja
työvoimapulaan.

Lue myös

Näin Lingsoftilla opeteltiin valmentavaa työotetta 

Lingsoftilla satsataan henkilöstön ammattitaidon kehittämiseen ja urakehityksen, joten henkilökuntaa koulutetaan aina tarpeen mukaan. Syksyllä 2023 Lingsoftilla huomattiin...

Helsingin seutu tähtää Pohjoismaiden piikkipaikalle

Elävä ydinkeskusta ja keskustatunnelit, viihtyisät asunalueet ja satsaukset elämänlaatuun, kansainvälisten opiskelijoiden integrointi työelämään, sujuvat prosessit maahanmuuttoon ja...

Osaajapula torjutaan maahanmuutolla ja koulutukseen liittyvän sääntelyn keventämisellä

Myös koulutukseen liittyvää sääntelyä on purettava ja annettava järjestelmän ohjautua vahvemmin...