Artikkelikuva

Puoliväliriihessä huomioitava uusimaalaisten yritysten osaajatarpeet ja vähennettävä kaupan sääntelyä

Helsingin seudun kauppakamari muistuttaa hallitusta puoliväliriihessä, että osaajapula ei saa jarruttaa talouskasvua, kun kasvu alkaa. Siksi hallituksen tulee ryhtyä toimeen nyt. Hallituksen on tässä vaiheessa keskityttävä toimiin, joilla turvataan kasvu erityisesti talouden veturialueilla, kuten Uudellamaalla. Hallituksen on varmistettava se, että Uudenmaan alueen koulutustarjonta vastaa yritysten osaavan työvoiman tarpeisiin. Nuorten oppisopimuskoulutuksesta on tehtävä nykyistä houkuttelevampi yrityksille. Ammatillisesta koulutuksesta pitää päästä sujuvammin ammattikorkeakouluun. Helsingin seudun kauppakamari esittää myös, että työperäisen maahanmuuton perheenyhdistämisen tulorajojen tulkintaa joustavoitetaan ja digitaalinen tunnistautuminen mahdollistetaan jo lähtömaassa. Kaupan investointeja ja kilpailua tulee edistää keventämällä kaupan sijainnin ohjausta merkittävästi. Kuntien maapolitiikan avoimuutta on lisättävä ja keinoja täsmennettävä.

”Suomen houkuttelevuus osaajien silmissä jää jälkeen kilpailijamaista. Tarvitaan nopeampia, sujuvampia prosesseja sekä avoimempaa asennetta työperäisen maahanmuuttoon, mikä parantaa yritysten mahdollisuuksia rekrytoida kansainvälisiä osaajia, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin vaikuttamistyön johtaja Markku Lahtinen.

Koulutusresurssien ja työperäisen maahanmuuton lisäksi Helsingin seudun kauppakamari nostaa esiin tarpeen sujuvoittaa maankäyttöä  ja keventää kaupan sijainnin sääntelyä. 

”Kaupan sijainnin ohjausta tulee huomattavasti vähentää. Kaupan laatuun perustuvat määräykset tulee kieltää kaavoituksessa kaikilla tasoilla. Kilpailun edistämiseksi kunnat tulee velvoittaa kaavoittamaan riittävästi vaihtoehtoisia kaupan sijaintipaikkoja keskustoihin ja niiden ulkopuolelle. Myös liikenneverkon kehittämisessä Helsingin seutu on jäänyt jälkeen pohjoismaisista verrokkikaupungeista”, sanoo Markku Lahtinen.

Uudenmaan osuus Suomen bruttokansantuotteesta on 39 prosenttia ja TKI-menoista lähes puolet. Alue on Euroopan komission mukaan EU:n toiseksi innovoimaisin. 

Samalla alueelle kasaantuvat kuitenkin kaupunkikehitykseen liittyviä haasteita, kuten pitkäaikaistyöttömyyttä ja sosiaalista segregaatiota. Tästä huolimatta alue saa EU:n alue- ja rakennepolitiikan rahoitusta noin viisi euroa per asukas, kun esimerkiksi Varsinais-Suomessa vastaava luku on lähes 14 ja Lapissa lähes 148 euroa. 

”Uudellamaalla tehdyt TKI-panostukset pitkälti ratkaisevat sen, onnistuuko Suomi tavoitteessaan nostaa TKI-investoinnit neljään prosenttiin BKT:sta. Samalla myös yhteiskunnan kokonaisvaltaisesta ja tasapuolisesta kehityksestä on pidettävä kiinni. TKI-rahoitusta ja rakennerahastojen varoja on kohdennettava rohkeasti nykyistä enemmän Uudellemaalle, jossa niillä on suurin vaikuttavuus koko Suomen menestykseen”, Markku Lahtinen sanoo.

Kauppakamarin kattava esitys sisältää  29 ehdotusta kuudessa pääteemassa: yritysympäristö ja maankäyttö, osaava työvoima, työperäinen maahanmuutto, vihreä siirtymä, TKI-toiminta ja huoltovarmuus.

Helsingin seudun kauppakamarilla on yli 7 000 jäsentä. Helsingin seudun kauppakamarin toiminta-alue kattaa 21 kuntaa Uudenmaan alueella. 

Lisätiedot:  

Helsingin seudun kauppakamarin puoliväliriihitavoitteet ovat luettavissa osoitteessa helsinki.chamber.fi

Markku Lahtinen, vaikuttamistyön johtaja , Helsingin seudun kauppakamari, markku.lahtinen@helsinki.chamber.fi, +358 571 3564

Heini Larros, viestintäjohtaja, Helsingin seudun kauppakamari, heini.larros@helsinki.chamber.fi, +358 40 526 9728

Lue myös

Neuvontapalvelut: Yhtiölainsäädännön uudistaminen – oikeusministeriön työryhmä asetettu

Oikeusministeriö on myös asettanut työryhmän asunto-osakeyhtiölain ajantasaistamiseksi. Työryhmän tavoitteena on arvioida...

Sukupolvenvaihdos tuloverotuksessa

Verotettava luovutusvoitto lasketaan siten, että saadusta kauppahinnasta vähennetään myydyn omaisuuden poistamattoman hankintamenon ja voiton hankkimisesta aiheutuneiden menojen,...

Viikon kysymys: tietokoneohjelmiston hankinta

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.