Artikkelikuva

Selkeän kielen tarve lisääntyy

Väestön ikääntyminen, lukutaidon heikkeneminen ja maahanmuuttajaväestön lisääntyminen kasvattavat tarvetta selkeälle kielelle, sanoo kielenhuollon ammattilainen Eeva Öörni. Saavutettavuusvaatimusten mukaan kaikille tarkoitettujen palveluiden pitää olla ymmärrettäviä kaikille. Eeva Öörnin kirja Selkeä kieli, toimivat tekstit opettaa selkeiden tekstien tekemiseen. Kirja ilmestyy helmikuussa.

”Aikamme janoaa selkeää viestintää. Palveluiden digitalisoituminen, väestörakenteen muuttuminen, lukutaidon heikkeneminen, saavutettavuuslainsäädäntö sekä hyvä asiakaskokemus edellyttävät kaikki selkeää viestintää”, sanoo kielen ammattilainen Eeva Öörni.

Selkeä teksti vaatii aikaa, paneutumista ja tietoa.

Tärkeitä elementtejä selkeässä tekstissä ovat tekstin silmäiltävyys, lyhyet virkkeet ja tutut sanat sekä lukijan näkökulma.

”Tutuilla ja konkreettisilla sanoilla kytketään teksti lukijan maailmaan. Käytä mieluummin sanaa putkiremontti kuin linjasaneeraus. Selitä vieraat sanat ja lyhennelmät ja anna käytännön esimerkkejä. Jos esimerkiksi pyydät esittämään tositteen, kerro että se voi olla ostokuitti tai lasku”, Eeva Öörni sanoo.

Selkeän kielen kirjoittajalle on olennaista tuntea kohderyhmänsä. Verotusta tuntevalle voi puhua luovutusvoitosta, mutta muille lukijoille myyntivoitto saattaa olla selkeämpi termi.

Eeva Öörnin kirja Selkeä kieli, toimivat tekstit opettaa selkeiden tekstien tekemiseen. Eeva Öörni työskentelee Postilla asiakasviestinnän kehittäjänä. Hän on aiemmin toiminut kielenhuoltajana muun muassa Verohallinnossa. Öörnillä on 20 vuoden kokemus viestinnästä.

Eeva Öörni: Selkeä kieli, toimivat tekstit – Opas asiatekstien käytettävyyteen (Helsingin seudun kauppakamari / Helsingin Kamari Oy) 22.2.2024 

Lisätiedot:

Eeva Öörni, kielenhuoltaja, sisältösuunnittelija, eeva.oorni@iki.fi, +358 45 787 51432.

Arvostelukappaleet: Leena Viitala, tuottaja, Helsingin seudun kauppakamari, Kamari Oy leena.viitala@helsinki.chamber.fi, +358 50 447 1111

Lue myös

Mielipidekirjoitus: Tarvitsemme kipeästi ulkomaista työvoimaa

Työvoiman houkutteleminen Suomeen edellyttää myös meiltä joustoa, kuten englannin kielen käyttöä.

Kannanotto: Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitelma MAL 2023 -luonnos

Helsingin seudun kauppakamarin kannanottona esitetään seuraavaa: Yleistä MAL 2023 on strateginen...

Koulutus- ja työvoimavaliokunnan terveisiä: osaavien tekijöiden tarve kasvussa

Hallitus linjasi huhtikuussa puoliväliriihessä, että tavoitteena on muun muassa työperäisen maahanmuuton vähintään kaksinkertaistaminen nykytasosta. Myös...