Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Pia Pakarinen.

Toimitusjohtajalta: Nuorten mielenterveyden häiriöt ovat aikapommi

Työikäisen väestön elintavat ovat viime vuosikymmeninä kohentuneet. Erityisesti asiantuntijatehtävissä työskentelevät syövät keskimäärin paremmin, liikkuvat vapaa-ajallaan enemmän, tupakoivat tuskin lainkaan ja käyttävät maltillisemmin alkoholia, kirjoittaa toimitusjohtaja Pia Pakarinen.

Olemme kuitenkin saaneet salakavalasti uuden kansantaudin. Mielenterveyden häiriöt ovat jo ylivoimaisesti suurin työkyvyttömyyden aiheuttava sairaus. Kelan mukaan mielenterveysongelmat veivät lisäksi vuonna 2023 jo yli 100 000 suomalaista pitkälle sairauslomalle. Erityisesti ahdistuneisuushäiriöt yleistyivät maailman onnellisimmalla kansalla.

Syitä voidaan hakea esimerkiksi työelämän murroksesta ja epävarmuudesta, jatkuvasta kiireestä ja tavoitettavuuden vaatimuksista tai menestymisen paineista.

Ongelmat alkavat kuitenkin jo huomattavasti ennen työelämän aloittamista. THL:n mukaan noin 20–25 prosenttia nuorista kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä, ja ne ovat koululaisten ja nuorten aikuisten tavallisimpia terveysongelmia. Viimeisimmässä 8.–9.-luokkalaisten tutkimuksessa tytöistä lähes 73 prosenttia kertoi tutkimuksessa kärsivänsä vähintään yhdestä mielenterveyden oireesta.

Osaajapulan pahentuessa nuoret sukupolvet pitäisi entistäkin nopeammin saada töihin, mutta vaikuttaa siltä, että moni on uupunut jo ennen kosketusta työelämään. Nuoret työntekijät kokevat myös enemmän työuupumusta verrattuna vanhempiin kollegoihinsa. Yrityksiltä tarvitaan nuorille hyvää perehdytystä työhön ja työelämään ja tarvittaessa työnohjausta sekä positiivisia kesätyö- ja työharjoittelukokemuksia, mutta se tulee monelle liian myöhään. Nuorten uupumiseen ja ahdistukseen pitää tarttua jo koulussa.

Nuorten pitäisi saada koulusta evääkseen työelämätaitoja, kuten ajanhallintaa, stressinhallintaa ja itsensä johtamista. Oppilaat tarvitsevat riittävästi tukea ja ohjausta omalta opettajaltaan sekä opinto-ohjaajilta ja kuraattoreilta, jotka auttavat nuoria valmistautumaan työelämään. Myös koulujen ja työelämän välistä yhteistyötä tulisi lisätä, jotta nuoret saisivat realistisen kuvan työelämästä ja sen vaatimuksista.

Suurin osa meistä aikuisista viihtyy erinomaisesti työssään, ja työ on tärkeä osa elämäämme. Siitä kannattaa kertoa myös työuraansa aloittaville!

Pia Pakarinen
toimitusjohtaja
Helsingin seudun kauppakamari
X (twitter): Pia_Pakarinen
LinkedIn: Pia Pakarinen

Lue myös

Toimitusjohtajalta: Työmarkkinat kaipaavat myös ammattiosaajia

On aika vahvistaa Suomen ammatillisen koulutuksen järjestelmää – ei heikentää sitä, kirjoittaa Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Pia Pakarinen.

Toimitusjohtajalta: Suomi jälleen koulutuksen mahtimaaksi

Suomen loistava Pisa-tulevaisuus uhkaa kuitenkin jäädä historiaan. Pisa-tulokset ovat heikentyneet jo pitkään. Suomi kuului kärkikastiin OECD:n vuodesta...

Toimitusjohtajalta: Hallitusohjelma lupaa Helsingin seudulle raideinvestointeja ja koulutuspaikkoja

Osaajapula on polttavin nimenomaan Helsingin seudulla. Hallitusohjelmassa pyritään työllisyyden nostamiseen vähintään...