Helsingin toimisto
Käyntiosoite: Kalevankatu 12, 00100 Helsinki
Postiosoite: PL 68, 00131 Helsinki
Puhelin: 09 228 601 (vaihde)
kauppakamari@helsinki.chamber.fi
Kroatialainen asiakas tilaa meiltä Suomesta laitteen. Me tilaamme laitteen Hollannista ja he toimittavat laitteen Ranskaan kroatialaiselle asiakkaalle, joka suorittaa asennustyön. Yhteisökauppaa siis, mutta miten verottaja katsoo tapausta?
Kyse on ketjukaupasta, tavara myydään kaksi kertaa peräkkäin. Seuraavassa mahdolliset vaihtoehdot:
Jos kroatialainen tilaaja, Yhtiö A on VAT-rekisterissä myös Ranskassa, soveltuu ketjukauppaan kolmikantakaupan säännöt, eli kroatialainen Yhtiö A tilaa Suomi Oy:ltä (B) tavaran toimitettuna Ranskaan ja Suomi Oy (B) tilaa tavaran Hollannista (C). Tavara kuljetetaan ensimmäiseen myyntiin liittyen suoraan toiselle ostajalle A.
Kolmikantakaupan edellytykset täyttyvät, kun kaupan osapuolet on merkitty arvonlisäverovelvollisten rekisteriin eri EU-maissa, ja ne käyttävät liiketoimea tehdessään eri EU-maissa annettuja arvonlisäverotunnisteita. Tavara myydään kaksi kertaa peräkkäin, myynti tapahtuu ensin C:lta toiseen EU-maahan B:lle ja B:ltä edelleen A:lle kolmanteen EU-maahan, mutta tavara kuljetetaan suoraan ensimmäiseen myyntiin liittyen ensimmäiseltä myyjältä (C) toiselle ostajalle (A).
Jos A on VAT-rekisterissä ainoastaan Kroatiassa, ei kyse ole kolmikantakaupasta, koska tavaran kuljetus päättyy Ranskaan, tällöin B:n pitäisi rekisteröityä Ranskaan yhteisöhankinnan vuoksi ja laskuttaa A:ta Ranskan verolla.
Mika Olli
veroasiantuntija
Helsingin seudun kauppakamari
Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.
Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.