Johtaja juristi Helsingin seudun kauppakamarin neuvontapalveluista.

Viikon kysymys: Millä edellytyksillä loma voidaan pitää työsuhteen päättyessä?

Viikon kysymyksessä juristimme ja muut asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.

Nykyään, kun lomakorvaukset jaksotetaan työttömyysturvassa, työntekijät haluaisivat pitää lomiaan irtisanomisajalla tai määräaikaisen työsuhteen päättyessä, jotta saavat nopeammin työttömyyspäivärahaa. Millaisia asioita työnantajan tässä tulee ottaa huomioon?

Vastaus:
Lähtökohta on, että työnantaja määrää aina loman ajankohdan, ja jos loman pitäminen irtisanomisaikana tai määräaikaisen työsopimuksen päättyessä on ongelmallista työn kannalta, ei lomaa tarvitse antaa. Tällöin lomakorvaus maksetaan työsuhteen päättyessä.

Jos loma on mahdollista pitää irtisanomisaikana tai määräaikaisen päättyessä, se on vuosilomalain mukaan mahdollista sopimalla. Tällöin työnantaja ja työntekijä sopivat, että osa tai kaikki työsuhteen päättymiseen mennessä kertyvät lomat pidetään irtisanomisaikana tai esimerkiksi työsuhteen viimeisinä päivinä, jolloin työhön ei enää lomalta palata.

Kun lomat pidetään, työntekijälle maksetaan loman ajalta lomapalkkaa ja mahdollisesti lomarahaa työehtosopimuksen perusteella. Lomakorvausta ei siis jää maksettavaksi ja työttömyysturvassa jaksotettavaa etuutta ei synny.

Kirsi Parnila
johtava juristi
Neuvontapalvelut
Helsingin seudun kauppakamari

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa HR- ja työsuhdeasioihin, verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin.

Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Kauppakamari kouluttaa

Helsingin seudun kauppakamari on Suomen monipuolisin ajankohtaiskouluttaja.
Tutustu HR:n ja työsuhteen aihealueen koulutuksiin.

Lue myös

Neuvontapalvelut: Lomaraha – mitä, miksi ja milloin

Lomarahan maksamisedellytykset vaihtelevat, ja ne tulee ensisijaisesti tarkistaa työnantajan soveltamasta työehtosopimuksesta. Jos lomaraha ei perustu työehtosopimukseen vaan...

Neuvontapalvelut: Lomakausi on jälleen alkamassa

Vuosiloman ansainta Vuosilomalain perusteella työntekijä ansaitsee lomanmääräytymisvuoden 1.4.–31.3. aikana enintään 30 päivää vuosilomaa ja siitä 24 ensimmäistä...

Neuvontapalvelut: Yleisiä väärinkäsityksiä vuosiloma-asioissa

Lomakausi lähestyy kovaa vauhtia, ja nyt onkin sopiva aika muistuttaa muutamasta yleisestä vuosilomiin liittyvästä väärinkäsityksestä. Tämän luettuasi tiedät, miten toimia jatkossa oikein.