Mika Lahtinen on juristi Helsingin seudun kauppakamarissa.

Viikon kysymys: osakkeenomistajana osakeyhtiössä, olenko velvollinen työskentelyyn?

Viikon kysymyksessä juristimme ja asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.

Olen osakkeenomistajana pienessä yksityisessä osakeyhtiössä pienellä omistusosuudella. Sain osakkeet fuusiovastikkeena. Nyt yhtiön enemmistöomistajat vaativat kaikkia omistajia työskentelemään yhtiön puolesta. En halua kuitenkaan sitoutua tuollaiseen osakassopimukseen ja haluan myydä osakkeet. Mitä vaihtoehtoja asiassa on?

Osakkeenomistaja voi myydä osakkeensa muille osakkeenomistajille tai yhtiön ulkopuoliselle, tai yhtiö voi esimerkiksi hankkia osakkeita suunnatusti osakeyhtiölain määräyksiä noudattaen. Vaihtoehtona on toki myös pitää osakkeet.

Osakkeenomistajalla ei ole velvollisuutta esimerkiksi työskennellä yhtiössä siinä roolissaan. Osakassopimuksella osakkeenomistajat tyypillisesti sopivat muun muassa työskentelystä yhtiössä, mutta jos et ole osakassopimuksen osapuoli tai osakassopimuksessa ei ole sovittu työskentelyvelvollisuudesta, niin tällöin ei ole työskentelyvelvollisuutta. Osakassopimus on sopimus yhtiön omistajien kesken, ja siihen sitoutuminen on vapaaehtoista ja sopimusvapauden piirissä.

Yhtiöjärjestyksen mahdollinen lunastuslauseke ja suostumuslauseke tulisi ottaa huomioon.


Mika Lahtinen
juristi
Neuvontapalvelut
Helsingin seudun kauppakamari

Lisää luettavaa:

Kauppakamarilehti

Juristi Mika Lahtinen: Osakeyhtiön omat osakkeet

Johtaja Marko Silen: Osakeyhtiön hallituksen jäsenen ja osakkaan tiedonsaantioikeus

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Viikon kysymys: Kannattaako osakeyhtiössä tehdä osakassopimusta?

Viikon kysymyksessä juristimme ja muut asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.

Neuvontapalvelut: TKI-toiminnan verovähennyksistä

Tutkimusyhteistyövähennyksen voi tehdä vain lain määritelmän täyttäviltä tutkimus- ja tiedonlevittämisorganisaatioilta ostettujen tutkimus- ja kehittämistoiminnan palvelujen perusteella, kun...

Lisäarvoa hallitustyöskentelyyn ulkopuolisista jäsenistä

On tavanomaista ja ymmärrettävääkin, että hallitukseen nimitetään pienyrityksen toiminnan alkuvaiheessa yrittäjän perheenjäseniä ja muita läheisiä...