Johtava juristi Kirsi Parnila Helsingin seudun kauppakamarin neuvontapalveluista.

Viikon kysymys: Voiko työnantaja yksipuolisesti muuttaa jo ilmoitetun loman pitoajankohtaa?

Juristimme ja muut asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.

Vastaus:

Työnantajan on ilmoitettava lomien pitoajankohdat kuukautta ja poikkeustapauksessa kahta viikkoa ennen loman alkamista. Jos nämä ajat on ilmoitettu ehdollisina, on ne vahvistettava viimeistään kaksi viikkoa ennen loman alkamista. Sitovasti ilmoitettua loman ajankohtaa ei voi muuttaa. Jos työnantaja kuitenkin sitä muuttaa, on hän velvollinen korvaamaan tästä aiheutuvan vahingon.

Vahinkoja voivat olla esimerkiksi matkan peruutuskustannukset, loma-asunnon vuokra tai johonkin tilaisuuteen hankitut liput. Työntekijä ei tässäkään tilanteessa voi itse päättää loman ajankohdasta.

Ilmoitettujen lomien pitoajankohtaa voidaan aina muuttaa sopimalla. Sopimalla koko loma voidaan siirtää pidettäväksi seuraavan vuoden lomakauden alkuun mennessä ja 12 päivää ylittävä loman osa voidaan siirtää seuraavan lomakauden aikana pidettäväksi. Vuoden 2024 lomat voidaan sopia pidettäväksi esimerkiksi siten, että kaksi viikkoa pidetään huhtikuussa 2025 ja loput kesällä 2025.

Jos loma on jo alkanut, lomaa ei voi yksipuolisesti keskeyttää. Sopimalla sekin on mahdollista.

Kirsi Parnila
johtava juristi
Neuvontapalvelut
Helsingin seudun kauppakamari

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa HR- ja työsuhdeasioihin, verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin.

Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Kauppakamari kouluttaa

Helsingin seudun kauppakamari on Suomen monipuolisin ajankohtaiskouluttaja.
Tutustu HR:n ja työsuhteen aihealueen koulutuksiin.

Lue myös

Neuvontapalvelut: Lomaraha – mitä, miksi ja milloin

Lomarahan maksamisedellytykset vaihtelevat, ja ne tulee ensisijaisesti tarkistaa työnantajan soveltamasta työehtosopimuksesta. Jos lomaraha ei perustu työehtosopimukseen vaan...

Neuvontapalvelut: Lomakausi on jälleen alkamassa

Vuosiloman ansainta Vuosilomalain perusteella työntekijä ansaitsee lomanmääräytymisvuoden 1.4.–31.3. aikana enintään 30 päivää vuosilomaa ja siitä 24 ensimmäistä...

Neuvontapalvelut: Yleisiä työntekijän talvilomaa koskevia kysymyksiä

Talvilomakausi alkoi lokakuun alussa ja nyt onkin hyvä hetki palauttaa mieleen loman antamiseen ja ajankohtaan liittyviä sääntöjä.