Sarita Runeberg kertoo oman uratarinansa Johtajuuden naiskamarissa

Johtajuuden Naiskamari: Startup-yrittäjyys sopii naisille 

Johtajuuden Naiskamari on pari kertaa vuodessa järjestettävä tilaisuus, joka kokoaa yhteen vahvoja, pitkän linjan johtajanaisia sekä johtajuutensa alkutaipaleella olevia kanssasisaria. Tilaisuuksissa kuullaan aitoja johtajakokemuksia ja keskustellaan avoimesti johtajuuden mahdollisuuksista ja haasteista. 13.12.2023 Maria01:ssä järjestetyn tilaisuuden teemana oli naisjohtajat startup-yrityksissä. 

Johtajuuden Naiskamarin puhujat ovat korkean tason naisjohtajia, jotka jakavat rehellisesti oman tarinansa. Rohkaisevat tarinat uran käännekohdista sekä perheen ja uran yhdistäminen ovat aiheita, jotka puhuttavat. Tällä kertaa tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Business Helsingin kanssa.  

Joulukuun Johtajuuden Naiskamari kokoontui Pohjoismaiden suurimpaan startup-keskittymään, Maria 01:een, entisen Marian Sairaalan tiloihin. Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Saija Äikäs avasi tilaisuuden ja valotti Johtajuuden Naiskamarin taustaa ja tavoitteita. Verkostoitumisen ja vertaistuen merkitys naisjohtajien kesken on erittäin tärkeää.  

Rohkeasti omannäköiselle uralle

Omasta urahuipustaan ja monipuolisesta työkokemuksestaan eri ministeriöissä kertoi omalla puheenvuorollaan Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva. Hän myös painotti sitä, että ura ei ole (naisjohtajallekaan) muusta elämästä pois. Marja-Leena on ”jalkapalloäitinä” ammentanut oppeja yritysmaailmaan myös jalkapallosta ja kertoi parhaaksi stressinpurkukeinokseen kentän laidalla vietetyn ajan. 

Tytöt & startupit -tutkimuksen tuloksia valotti Helsingin kaupungin yritysneuvoja Pia Partanen. Nuoret naiset eivät koe olevansa yhtään sen huonommassa asemassa yrittäjyyden tai startupien suhteen kuin ikäisensä pojat.

Työn merkityksellisyys on avainasemassa omannäköisen uran luomisessa, olkoon se sitten yrittäjyyttä tai työsuhteessa työskentelyä. Tietoa eri ammateista ja ansaintamahdollisuuksista haetaan rohkeasti sosiaalisesta mediasta kuten TikTokista. Nuorissa naisissa on rohkeutta, jota tulevaisuuden yritysmaailmassa tarvitaan!

Urat rakentuvat mahdollisuuksista, joihin tartutaan 

Jopa seitsemää kieltä puhuva, meillä ja maailmalla 10 vuotta vuotta startupeissa työskennellyt Sarita Runeberg on Maria 01:n uunituore toimitusjohtaja. Hän peräänkuulutti naisjohtajilta rohkeaa asennetta ja uskallusta. Nopeatempoinen startup-maailma sopii naisjohtajille, jotka ovat tottuneet pitämään ”monta palloa ilmassa”. Asenne ratkaisee, taidot ja sisällön voi oppia.

”Done is better than perfect.” 

Sarita kannusti olemaan nöyrä, mutta nälkäinen. Ja se olennaisin; startup-maailmassa puolivalmis on usein parempi kuin loppuun asti hiottu.

Paneeli: Yrityksen perustaminen ja monimuotoinen naisjohtajuus 

Johtajuuden Naiskamarin paneelikeskustelussa oli mukana Laavu Performancen toimitusjohtaja Salla Ibrahim, Slushin toimitusjohtaja Eerika Savolainen ja deidein toimitusjohtaja Jasmin Assulin. Paneelikeskustelun juonsi Sara Järvinen Helsingin seudun kauppakamarista.

Tilaisuuden lopuksi kuultiin mielenkiintoinen, kauppakamarin Sara Järvisen juontama paneelikeskustelu, johon osallistui kolme nuorta naisjohtajaa: Laavu Performancen toimitusjohtaja Salla Ibrahim, Slushin toimitusjohtaja Eerika Savolainen ja deidein toimitusjohtaja Jasmin Assulin

Startup-yrittäjyys ja naisjohtajuus vaativat myös paneelikeskustelun perusteella rohkeutta ja uskallusta. Monelle yrittäjyys tarjoaa mahdollisuuden tehdä omannäköistä työtä. Tietynlainen paksunahkaisuus, mutta samalla inhimillinen ote tekemiseen kantavat pitkälle. Myös nopeus on valttia – kyky oppia uutta nopeassa aikataulussa on olennaista nopeatempoisessa työtehtävässä. 

Paneelissa keskusteltiin myös etnisen vähemmistön edustajan kokemuksista yritysmaailmassa. Jasmin Assulin on kokenut monenlaisia ennakkoluuloja, mutta on onnistunut kääntämään ne vahvuudekseen. Usein intohimoalalle on helpompi päästä juuri yrittäjyyden kautta.  

Salla Ibrahim ryhtyi hyvinvointialan yrittäjäksi yhdessä miehensä kanssa, koska halusi vaikuttaa – ja yrittäjyys on siihen paras keino. Yrittäjänä hän kokee pystyvänsä rakentamaan omien arvojensa mukaisen työpaikan itselleen ja puolisolleen. Laavu Performance -yrityksensä kautta hän haluaa myös purkaa stigmaa, joka liittyy psykologipalveluihin ja mielen hyvinvointiin. Lapsiperhearjen ja yrittäjyyden yhdistäminen on vaatinut molempien vanhempien sitoutumista ja koko perheen excel-taulukoita. 

Nuori toimitusjohtaja Eerika Savolainen ei vielä tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta innostunein ja avoimin mielin on hyvä mennä eteenpäin. Peloton mahdollisuuksien näkeminen ja erilaisten kokemusten kautta oppiminen ovat tärkeitä. Samalla myös omien rajojen tunnistaminen on kannattaa. Eerikan mukaan nuoruus ja kokemattomuus voivat olla startupin johdossa vahvuus. Monella nuorella johtajalla on myös näyttämisen halua; mitä enemmän ennakkoluuloja, sitä enemmän haluaa näyttää, että täältä pesee! 

Tule mukaan Johtajuuden Naiskamariin!

Johtajuuden Naiskamarin tarkoituksena on lisätä naisjohtajien verkostoitumisen mahdollisuuksia ja tarjota samaistumispintaa johtajuuteen. Pääset mukaan ilmoittamalla itsesi sähköpostilistallemme tai liittymällä Linkedin-ryhmäämme ”Johtajuuden naiskamari”.

Ota yhteyttä: saija.aikas(a)chamber.fi

Lue myös

Iloisia kohtaamisia vastuullisen sijoittamisen merkeissä

Johtajuuden Naiskamari kokoaa yhteen kaksi kertaa vuodessa naisjohtajia ja johtajaksi aikovia, oman alansa vaikuttajanaisia. Toukokuussa 2022 oli...

Johtajuuden Naiskamari: Yhteinen tulevaisuudenkuva vahvistaa yritysten menestystä

Naisverkoston kutsuvierastilaisuudessa verkostoiduttiin, keskusteltiin ja kuultiin inspiroivia naisjohtajia. Kauppakamarista yhteinen tulevaisuuskuva Helsingin seudulle Helsingin seudun...

Johtajuuden Naiskamari: Voimaa verkostoista

Johtajuuden Naiskamari kokoaa yhteen kaksi kertaa vuodessa naisjohtajia ja johtajaksi aikovia, oman alansa vaikuttajanaisia. Mistä ajatus sai alkunsa?