Johtajuuden Naiskamarissa Pia Pakarinen ja yleisöä.

Johtajuuden Naiskamari: Yhteinen tulevaisuudenkuva vahvistaa yritysten menestystä

Johtajuuden Naiskamari teki luotauksen lähestyviin aluevaaleihin, seudulliseen kehittämiseen ja talouden näkymiin keskiviikkona 8. joulukuuta 2021. Naiskamarissa äänessä olivat Helsingin seudun kauppakamarin tuleva toimitusjohtaja Pia Pakarinen sekä poliitikko Elina Valtonen.

Naisverkoston kutsuvierastilaisuudessa verkostoiduttiin, keskusteltiin ja kuultiin inspiroivia naisjohtajia.

Kauppakamarista yhteinen tulevaisuuskuva Helsingin seudulle

Helsingin seudun kauppakamarin tuleva toimitusjohtaja Pia Pakarinen valotti kauppakamarin näkymiä ensi vuodelle.

– Kauppakamari tuo laajemman kuvan seudulliseen kehittämiseen. Jäsenistössämme on mukana eri alojen ja erilaisten yritysten ja organisaatioiden edustajia. Vahvistamme yritysten menestystä Helsingin seudulla. Siinä tärkeää on iso kuvio, Pakarinen painottaa. – Heti vuoden vaihteen jälkeen lähdemme kauppakamarissa rakentamaan visiota Helsingin seudulle.

Yhteinen haasteemme on varmistaa, että seutu kehittyy yrityksille tulevaisuudenkestäväksi ja houkuttelevaksi alueeksi liiketoiminnan harjoittamiseen. Varmistamme, että tässä työssä erikokoisten yritysten ääni tulee kuuluviin. Luomme tulevaisuuskuvan, jota muut voivat kommentoida, hän jatkaa.

Ihminen keskiöön sosiaali- ja terveyspalveluissa

Lähestyvät aluevaalit kuuluvat Elina Valtosen puheenvuorossa.

– Sote-palvelutuotannossa ihminen tulee laittaa keskiöön – potilaana, omaisena ja asiakkaana. Tarvitsemme jatkossa ihmisille enemmän päätösvaltaa omiin hoitopolkuihin. Lähipalvelujen tuotantoon tarvitaan myös yrityksiä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa mukaan. Ja kustannustehokkuuden täytyy ohjata palvelujen tuotantoa. Onkin oleellista, että aluevaaleissa valittavat henkilöt ymmärtävät palvelutuotannon taloudellisen puolen ja ajattelevat kokonaisuutta, Valtonen linjaa.

Valtosen mukaan Suomen lähivuosien talousnäkymät näyttävät huolestuttavilta. Suomi on jäänyt viime vuosina takamatkalle verrattuna moneen muuhun maahan. Vaikka iso rakennemuutos on kaikkialla käynnissä, Suomessa asiaa ei vielä käsitellä riittävästi.

– Uskon kuitenkin siihen, että meillä on mahdollisuuksien maa. Kaikki ongelmat ovat ratkaistavissa. Oma mottoni onkin, että ihmisillä on joka päivä enemmän vaihtoehtoja kuin eilen. Suomalainen unelma on mahdollinen, Valtonen pohtii. Hänen mukaansa vireässä yhteiskunnassa, jossa sosiaalinen hissi toimii, kaikilla pitää olla aito mahdollisuus vaurastua. – Suuri osa osaamisesta kertyy työelämässä. Meidän tulisi lisäksi tarjota nykyistä paremmin mahdollisuuksia myös muualta tuleville ihmisille työllistymiseen, Valtonen jatkaa.

Johtaja Saija Äikäs ja viestintäpäällikkö Tiina Tikander.

Naiskamarin verkostossa on voimaa

Johtajuuden Naiskamari tarjoaa erilaisten kokemusten ja näkemysten jakamista kannustavassa ilmapiirissä. – Samalla se mahdollistaa tilaisuuden jakaa omakohtaisia kokemuksia johtamisen haasteista. Kaksi kertaa vuodessa järjestettävässä Johtajuuden Naiskamarin puhujat ovat korkean tason naisjohtajia, jotka jakavat aitoja tarinoita ja tuntemuksiaan, kertoo verkoston luotsi, johtaja Saija Äikäs Helsingin seudun kauppakamarista.


Johtajuuden Naiskamari

Vuonna 2022 Johtajuuden Naiskarin tilaisuus järjestetään vielä ennen kesää.
– Pyrkimyksenä on tavata livenä, mutta korona on opettanut meidät ketteräksi – siirrymme vaikka lennossa hybridiksi, Äikäs jatkaa.

Jos haluat mukaan naisverkostoon,
olethan yhteydessä Saijaan, saija.aikas@helsinki.chamber.fi

Lue lisää


Lue myös

Johtajuuden Naiskamari: Startup-yrittäjyys sopii naisille 

Johtajuuden Naiskamarin puhujat ovat korkean tason naisjohtajia, jotka jakavat rehellisesti oman tarinansa. Rohkaisevat tarinat uran...

Iloisia kohtaamisia vastuullisen sijoittamisen merkeissä

Johtajuuden Naiskamari kokoaa yhteen kaksi kertaa vuodessa naisjohtajia ja johtajaksi aikovia, oman alansa vaikuttajanaisia. Toukokuussa 2022 oli...

Johtajuuden Naiskamari: Voimaa verkostoista

Johtajuuden Naiskamari kokoaa yhteen kaksi kertaa vuodessa naisjohtajia ja johtajaksi aikovia, oman alansa vaikuttajanaisia. Mistä ajatus sai alkunsa?