Juristi Kati Mattinen Helsingin seudun kauppakamari.

Työelämän syrjintäkiellot ja työntekijöiden tasapuolinen kohtelu

Jokaisen työnantajan on muistettava toiminnassaan työsopimuslain, yhdenvertaisuuslain ja tasa-arvolain velvollisuudet toimia tasapuolisesti ja kohdella työntekijöitä syrjimättömästi.

Yhdenvertaisuus

Yhdenvertaisuuslain syrjintäkiellon mukaan ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Myös läheissyrjintä ja oletukseen perustuva syrjintä on kielletty. Välittömän ja välillisen syrjinnän lisäksi syrjintää on häirintä, kohtuullisten mukautusten epääminen sekä ohje tai käsky syrjiä.

Yhdenvertaisuuslain mukaan työnantajalla on velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta. Jos työntekijöitä on vähintään 30, työnantajan on laadittava yhdenvertaisuussuunnitelma.

Tasa-arvo

Tasa-arvolaissa kielletään syrjintä sukupuolen, sukupuoli-identiteetin, sukupuolen ilmaisun, raskauden, synnytyksen, vanhemmuuden ja perheenhuoltovelvollisuuden perusteella. Kielletty syrjintä voi olla välitöntä tai välillistä syrjintää, häirintää tai käsky tai ohje harjoittaa sukupuoleen perustuvaa syrjintää. Myös läheissyrjintä ja oletukseen perustuva syrjintä on kielletty.
Työnantajalla on velvollisuus edistää tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti muun muassa helpottamalla työn ja perhe-elämän yhteensovittamista, huolehtimalla työolojen kehittämisestä ja toimimalla siten, että avoimiin tehtäviin hakeutuisi sekä naisia että miehiä. Jos työntekijöitä on vähintään 30, työnantajan pitää laatia tasa-arvosuunnitelma.

Osa-aikaisten ja määräaikaisten työntekijöiden syrjintäkielto

Työsopimuslaissa on osa-aikaisten ja määräaikaisten työntekijöiden syrjintäkielto. Heihin ei saa soveltaa epäedullisempia työehtoja kuin muihin työntekijöihin vain osa-aikaisuuden tai määräaikaisuuden vuoksi, vaan erilaisille ehdoille tulee olla perusteltu syy. Työnantaja ei voi esimerkiksi jättää työntekijöitä pelkästään osa-aikaisuuden tai määräaikaisuuden perusteella muihin sovellettavan tulospalkkio-ohjelman ulkopuolelle tai olla antamatta heille henkilökuntaetuja, joita kokoaikaiset ja toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa olevat työntekijät saavat. Edut voidaan kuitenkin työnantajan niin halutessa suhteuttaa työaikaan ja työsuhteen alkuun voidaan ottaa kaikille työntekijöille ns. kynnysaika, jonka jälkeen he pääsevät työnantajan tarjoamien etujen, kuten vapaaehtoisen työterveyshuollon, piiriin.

Tasapuolinen kohtelu

Työnantajan on työsopimuslain mukaan kohdeltava työntekijöitään tasapuolisesti. Tasapuolinen kohtelu edellyttää, että työntekijöitä kohdellaan toisiinsa verrattavissa tilanteissa samalla tavalla. Tasapuolisuutta pitää noudattaa johdonmukaisesti esimerkiksi töiden järjestelyissä, varoituskäytännössä, sairauspoissaolosta ilmoittamisessa ja työsuhde-etuuksia annettaessa. Tasapuolisen kohtelun vaatimuksesta voidaan poiketa vain, jos sille löytyy työntekijän tehtävään ja asemaan liittyvä hyväksyttävä syy. Työnantajalla voi olla esimerkiksi vain osaa työntekijöistä koskeva kannustinjärjestelmä, jonka rajaukset pystytään perustelemaan objektiivisesti hyväksyttävin, työntekijöiden asemaan tai tehtävään perustuvin syin.


Kati Mattinen
lakimies
Helsingin seudun kauppakamari


Oletko lukenut neuvontapalveluiden artikkeleita Kauppakamarilehdestä.

Kauppakamarilehti: Teemana vastuullisuus


Ihmiset neuvojen takana

Tutustu asiantuntijoihimme ja lakimiehiimme. Jäsenetuihimme kuuluu maksuton neuvonta.
Lue lisää

Maksuton neuvonta jäsenille

Vastaamme vuodessa jopa yli 8 000 kysymykseen. Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.
Lue lisää

Liity jäseneksi

Liittyminen Helsingin seudun kauppakamarin jäseneksi on helppoa ja nopeaa.
Lue lisää

Lue myös

Lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle ulkomaalaislain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

1. Ulkomaalaislain muutosehdotuksessa esitetyt suoja-ajat työntekijöiden työttömäksi jäämisen yhteydessä ovat liian...

Neuvontapalvelut: Miten arkipyhät vaikuttavat palkanmaksuun?

Itsenäisyyspäivä Ainoa lakiin perustuva palkanmaksuvelvollisuus arkipyhiltä koskee itsenäisyyspäivää, josta on säädetty laki itsenäisyyspäivän viettämisestä yleisenä...

Neuvontapalvelut: Työnantaja – tiedätkö miten puuttua työpaikkakiusaamiseen?

Työpaikkakiusaamisen määritelmä Työpaikkakiusaamisella tarkoitetaan toistuvaa, pitkäkestoista ja järjestelmällistä käyttäytymistä, joka aiheuttaa kohteelleen erityisesti terveyteen liittyvää...