Helsingin toimisto
Käyntiosoite: Kalevankatu 12, 00100 Helsinki
Postiosoite: PL 68, 00131 Helsinki
Puhelin: 09 228 601 (vaihde)
kauppakamari@helsinki.chamber.fi
Osaavan työvoiman löytäminen, oma kansainvälistyminen ja immateriaalioikeudet ovat nyt entistä useamman yrityksen agendalla. Tämä näkyi selvästi myös A-Gridin seminaarisalissa Espoon Otaniemessä, jossa Business Espoon järjestämä teema- ja verkottumisiltapäivä veti paikalle toistasataa yritystä ja yrittäjää.
Syystreffien ensimmäiset aplodit sai kuitenkin Espoon kaupunki, joka oli muutamaa tuntia aiemmin saanut tiedon nousustaan Euroopan kuuden innovatiivisimman kaupungin joukkoon.
European Capital of Innovation Award (iCapital)-kisan takana on Euroopan komissio.
Espoo oli ensimmäinen palkinnoille yltänyt suomalaiskaupunki. Elinkeinopäällikkö Harri Paanasen mukaan 100 000 euron palkintosumma käytetään tekoälyhankkeisiin.
Iltapäivän pääpaino oli alueen yritysten kasvuhaasteissa, joista osaava työvoima on yksi polttavimmista.
Siihen on pureuduttu pintaa syvemmältä myös Helsingin seudun kauppakamarissa ja etenkin sen yhteydessä toimivassa Ennakointikamarissa. Projektipäällikkö Tuula Pyykön kyseisen yhteistyöverkoston tehtävänä on ennakoida ja kartoittaa yritysten tulevia osaajatarpeita ja rakentaa niihin ratkaisuja yhdessä koulutusta tarjoavien tahojen kanssa.
Tuoreen selvityksen mukaan pääkaupunkiseutu ja Keski-Uusimaa ovat vahvan muuttoliikkeen ja ikärakenteensa ansiosta muuta Suomea suotuisammassa asemassa. Haasteita on silti riittämiin, joista yksi on nurkan takana väijyvä työvoimapula.
– Viidentoista vuoden kuluttua noin neljäsosa nykyisestä työvoimasta on eläkkeellä. Tuo aukko voidaan paikata vain maahanmuutolla, Pyykkö totesi.
Myös koulutuksen ja osaamisen merkitys korostuu entisestään.
– Työpaikan löytäminen ilman tutkintoa on jo nyt vaikeaa ja jatkossa entistä vaikeampaa, Pyykkö painotti.
Työvoiman kysynnän valossa pääkaupunkiseudun kasvu pohjautuu tulevina vuosia pitkälti palveluihin ja erilaisiin asiantuntijatehtäviin.
– Selvityksemme mukaan vahvimpia kasvualoja ovat informaatioteknologia ja viestintä, erilaiset tietotekniikan ja rahoituksen asiantuntijatehtävät sekä sosiaali- ja terveydenhuolto, Pyykkö listaili.
Osaajapulaan oli A-Gridissä tarjolla myös pientä lievitystä ja vinkkejä siitä, miten edetä, mikäli mielii yritykseensä osaajia Suomen rajojen ulkopuolelta.
Yhtenä rohtona esittäytyi pk-seudun kaupunkien, kauppakamarin, yliopistojen ja oppilaitosten yhteinen Talent Boost-ohjelma, jonka tavoitteet ovat sen vetäjiin kuuluvan Marina Ponomarevan mukaan hyvin selkeät.
– Autamme yrityksiä rekrytoimaan tarvitsemiaan osaajia ulkomailta. Samalla edistämme yritysten omaa sisäistä kansainvälistymistä, johon ulkomaisten työntekijöiden palkkaaminen on usein ensimmäinen askel. Lisäksi haluamme esitellä Suomea houkuttelevana ja turvallisena paikkana paitsi ulkomaisille osaajille myös startup-yrittäjille, Ponomareva tiivisti.
Hänen mukaansa ulkomaisen työvoiman rekrytointi kiinnostaa yhä enemmän, sillä kotimaassa osaajat ovat monella alalla vähissä. Pienelle yritykselle prosessi voi kuitenkin olla työläs ja aikaa vievä. Tätä varten muun muassa keskeisiä neuvonta- sekä viranomais- ja lupapalveluja on koottu International House of Helsinkiin (IHH).
Tavoitteena on tarjota yrityksille one stop shop-palvelu, jossa kaikki hoituu yhden luukun periaatteella, Ponomareva opasti.
Vastaavaa yhden luukun palvelua on kauppakamarissa rakennettu myös kansainvälisten IP-oikeuksien ja yritysverkostojen ympärille.
Molemmat palvelut ovat jäsenyrityksille pitkälti maksuttomia.
– Meidän kautta voi hakea itselleen sopivaa yhteistyö- ja bisneskumppania kymmenistä eri kohdemaista. Samalla tavoin voi selvittää IP-asioihin liittyviä kysymyksiä maksuttoman IPR Helpdeskin kautta EU-alueella sekä muun mukassa Kiinassa ja Latinalaisessa Amerikassa, kertoi palveluista vastaava päällikkö Maija Kärkäs Helsingin seudun kauppakamarista.
IPR Helpdeskiin voi laittaa kysymyksiä sähköpostitse, verkkosivun kautta tai puhelimitse. Vastauksen saa kolmen päivän kuluessa. Käytössä olevat kielet ovat englanti, espanja, ranska, saksa, italia ja puola.
– Tarvittaessa olemme tässäkin apuna, Kärkäs painotti.
Lue myös:
Osaavan työvoiman löytäminen, oma kansainvälistyminen ja immateriaalioikeudet ovat nyt entistä useamman yrityksen agendalla.
Osaavan työvoiman saamisen ratkaisuihin on pureuduttu pintaa syvemmältä myös Helsingin seudun kauppakamarissa ja etenkin sen yhteydessä toimivassa Ennakointikamarissa.
https://kauppakamarilehti.fi/index.php/vaikuttaminen/hallituksen-tartuttava-nopeasti-tyovoiman-saatavuusongelmiin-ja-lisattava-tyovoiman-tarjontaa/
Talent Boostista yhden luukun kansainvälistymispalvelua.
Chamber Talent Boost -projekti käynnistyi – yrityksille tukea kansainvälistymiseen
IPR Helpdeskiin voi laittaa kysymyksiä sähköpostitse, verkkosivun kautta tai puhelimitse. Vastauksen saa kolmen päivän kuluessa. Käytössä olevat kielet ovat englanti, espanja, ranska, saksa, italia ja puola.